Ogólne > Dania i o Danii
Permanent ophold - dokumentacja
letniak:
FA10 - Du bedes udfylde dette skema sammen med den danske statsborger, som du er blevet familiesammenført med i Danmark.
To nie jest druk dla osoby, która ubiega się o pobyt z powodu pracy. Odpowiedni druk to będzie OD1 (zaznaczyć pobyt trwający dłużej niż 5lat)
________
Należy wiedzieć, że:
- otrzymasz stały obowiązek płacenia w Danii podatków - nawet nie mając tutaj pracy, a jedynie posiadając stały pobyt, co wydaje się być niekorzystne (np. opodatkowanie nieruchomości w Polsce)
- lata w których miałeś ograniczony obowiązek w Danii - rozumiem iż posiadałeś ulgi podatkowe, jeśli teraz będziesz chciał wykazać, że byłeś w tamtych latach w Danii "na stałe" to ryzykujesz zabranie tych ulg. W tym sensie jest to ryzykowne zachowanie.
Oczywiście taki pobyt przyda się w przypadku chęci korzystania z pomocy Kontanthjalpe, ale należy pamiętać że posiadając cokolwiek (np. mieszkanie w Polsce) taka pomoc nam nie przysługuje. Jeśli chcesz korzystać tylko z a-kasse to pobyt stały nie jest wymagany.
sopocianka:
dodam jeszcze, ze jak juz udasz sie do Statsforvaltning i np Tobie odmówią, to poproś o papierek dlaczego :) Duńczycy wymyślają kłamstewka na poczekaniu, najcześciej w urzędach.
roga:
--- Cytat: sopocianka w 05 Maj 2014, 15:57:25 ---dodam jeszcze, ze jak juz udasz sie do Statsforvaltning i np Tobie odmówią, to poproś o papierek dlaczego :) Duńczycy wymyślają kłamstewka na poczekaniu, najcześciej w urzędach.
--- Koniec cytatu ---
:o
roga:
--- Cytat: letniak w 05 Maj 2014, 15:40:17 ---FA10 - Du bedes udfylde dette skema sammen med den danske statsborger, som du er blevet familiesammenført med i Danmark.
To nie jest druk dla osoby, która ubiega się o pobyt z powodu pracy. Odpowiedni druk to będzie OD1 (zaznaczyć pobyt trwający dłużej niż 5lat)
________
Należy wiedzieć, że:
- otrzymasz stały obowiązek płacenia w Danii podatków - nawet nie mając tutaj pracy, a jedynie posiadając stały pobyt, co wydaje się być niekorzystne (np. opodatkowanie nieruchomości w Polsce)
- lata w których miałeś ograniczony obowiązek w Danii - rozumiem iż posiadałeś ulgi podatkowe, jeśli teraz będziesz chciał wykazać, że byłeś w tamtych latach w Danii "na stałe" to ryzykujesz zabranie tych ulg. W tym sensie jest to ryzykowne zachowanie.
Oczywiście taki pobyt przyda się w przypadku chęci korzystania z pomocy Kontanthjalpe, ale należy pamiętać że posiadając cokolwiek (np. mieszkanie w Polsce) taka pomoc nam nie przysługuje. Jeśli chcesz korzystać tylko z a-kasse to pobyt stały nie jest wymagany.
--- Koniec cytatu ---
Posiadaniw wpisu Begrænset skattepligt w rozliczeniach z lat poprzednich, nie ozancza ze miales taki status. Najczesciej taki status zostal wpisany przy pierwszum kontakcie z Dania i tak juz pozostalo. Dopabuse teraz w zwiazku z rozliczeniem za 2013, Skat automatycznie podjal ocene, albo inaczej probuje ocenic ale nie jest pewnym czy podatnik nadal ma taki status i z punktu wyjsciowego, ze podatnik mieszka tutaj juz tak dlugo (mieszka = dunski adres) postanowil zmienic status na pelen obowiazek podatkowy. Teraz pytanie, czy Skat mzoe zakwestionowac ulgi podatkowe ktore podatnicy sobie wpisywali w rozliczeniach w latach poprzednich? dla podatnikow z begrænset skattepligt bylu otwarte rubryki do wnoszenia danych, ktore umozliwialy ulgi na malzonke w Polsce, nie wymagano podatku od posiadanej nieruchomosci w Polsce mimo ze nalezalo podac wartosc tej nieruchomosci itp. Ostanie doswiadczenie mowi, ze Skat moze/powinien nie tylko wstrzymac ulgi podatkowe dla podnika z ograniczonym obowiazkioem podatkowym od teraz, ale ma prawo zakwestionowac ulgi wniesieione w latac poprzdnich, poniewaz dostep do rubryk nie ozancza ze mozna te ulgi wpisywac jezeli nie przysluguje. Taka umotywowana decyzje otrzymala osoba ktora zwrocila sie do mnie o pomoc. Jak wiadomo kazda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie, a w szczegolnosci pod katem oceny miejsca zamieszkania, centrum spraw zyciowych itp. , ale ryzyko zwrotu korzysci podatkowych istnieje.
m.jutlandzki:
Dziękuję wszystkim za odzew.
Luz u mnie jest taki, że nie wykorzystałem ani razu jakiejkolwiek ulgi podatkowej. Nie mam też materialnie/finansowo nic co by mnie łączyło z Polską (od 2 lat nawet meldunku). Zdecydowałem, że zostaję tutaj i dlatego właśnie chciałbym załatwić permanent ophold na wypadek podwinięcia się nogi - jak pisze letniak, potrzeby kontanthjelp czy langtid sygdom. Tudzież prozaicznych rzeczy jak większy kredyt w banku.
To, czego się boję, to właśnie to kopanie w szczegółach - a ja nigdy nigdzie nie meldowałem, że rzuciłem pracę, że siedziałem parę miesięcy bez pracy na oszczędnościach; potem nie wiem czy przysługiwało mi prawo siedzieć tutaj na deltid dagpenge (na pełną akasę zabrakło mi wtedy wypracowanych godzin) - itd. Boję się po prostu, żeby jakiś wredny urzędnik nie stwierdził sobie że jak tego nie meldowałem, to tu nielegalnie jestem. Nie jest mi ten ophold aż tak do życia niezbędny.
W tym formularzu OD-1, czy muszę też dać szefowi dodatek do wypełnienia przez pracodawcę, czy starczy kontrakt i kopia starego listu ze Statsf. o zezwoleniu na pobyt? Ten dodatek to chyba tylko przy pierwszym pozwoleniu się wypełnia na chłopski rozum...
Chyba się najpierw przejadę do Aabenraa i zobaczę co mi powiedzą i w jakim tonie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej