Ogólne > Dania i o Danii

No..! robaczki!

<< < (4/7) > >>

vordingborg:
Prosze nie porównywać polskich sportowców do duńskich polityków  :D choć i tu  taki politosportowiec się znajdzie  niejaki Lars Lyka co wszystko łyka OM Om jak dacie to i chińskie gacie  :D

happybeti:

--- Cytat: AK211 w 04 Cze 2014, 09:44:12 ---Jakos tak niezmiennie szokuje mnie, ze moi rodacy potrafia oddac glos na... DF.

Szczeki juz dzis chyba nie pozbieram z podlogi... Swiat mnie nadal zadziwia  ??? Owszem, Messerchmidt jest wyszczekany, popularny, robi show - ale wlasnie dlatego to demagog czystej wody. W EU przez 5 lat dbal wylacznie o swoja popularnosc, tweetowanie, spotkania z wyborcami... ale...prawie niczego nie zdzialal.

--- Koniec cytatu ---

Mnie też zpat "zbombardował " tym Messreschmidtem  ;) ;D.
I...wystąpienia przedwyborcze, obietnice i gładkie słówka , w które przyobleka się faszystowskie poglądy na mnie wrażenia nie robią. Dobrze wiecie, że sama jak najbardziej bym tępiła "turystów socjalnych" . Ale gdy przyjdzie co do czego, to nie będzie mowy o "turystach", nikt nie będzie patrzył, jak w czasie swojego tu pobytu się w stosunku do państwa i społeczeństwa zachowywałeś.

Chodzi o PRYNCYPIA . Po prostu. Na  faszystów nie głosuję i koniec, kropka.

Wiecie, jakie nasunęło mi się skojarzenie ? :(

...głosowac na DF , to tak, jakby Żydzi w latach 30 w Niemczech głosowali na Hitlera- "bo wyszczekany, ma charyzmę , obiecuje , że zrobi porządek i będzie praca dla wszystkich" ... :(

zpatentem:
happy,
To bardzo stara propaganda lewej strony parlamentu i brukowcow; skad ty to wytrzasnalas? Partia z ktora wspolpracuja wszystkie inne jest faszystowska? To bylaby za duza cena w renomie tych partii.
DF ktora chce zatrzymac islamizacje Danii, wprowadzic kontrol graniczna by utrudnic wjazd kryminalnych elementow,ograniczyc, czesto odgorne i idiotyczne decyzje EU i po prostu w wiekszym stopniu usamodzielnic Danie (zyczenie aktualne dla wielu czlonkow EU) ograniczyc kosztowna biurokracje i marnotrawstwo funduszy? Gdzie tu faszyzm?

http://www.transparens.eu/

Ogladam wiele politycznych debat i programow w dr i tv2 i nie przypominam sobie by ktos swiatly okreslil DF jako faszystowska partie, niektorzy okreslaja jako nacjonalistyczna ale jak okreslic rodakow ktorzy w Danii szukaja polskiego kisielu i lekarstw i tez jezdza po ulansku na polskich blachach :)

Wczoraj ogloszono ze DF bedzie czlonkiem Konserwatywnej grupy ktora jest chyba najwieksza w parlamencie EU.Wiec Messerschmidt na pewno bedzie mogl miec wplyw na prace parlamentu.

Thorning-Schmidt powinna byc szczesliwa, ze Løkke nadal jest przywodca Venstre, to przysporzy jej wiele glosow, ale nie tak duzo jak DF, ktora jeszcze przez pare miesiecy bedzie najwieksza partia w DK, ale nie dluzej, sadze.

vordingborg:
Z ciekawości postawiłem się na chwile w roli takiego rodaka co głosował na Df  8) no i miałem takie uczucie głupie że i tak dostane po dupie  :P  Fakt wybór był dość ograniczony ale samemu bata na siebie kręcić  :o to dość masochistyczne co nie  :D
Choć z drugiej strony ponoć z gówna bata nie ukręci  ;)

happybeti:
Nacjonalistyczna, faszystowska- jeden pies  ;). Ksenofobiczna ? Populistyczna ? Określać mozna różnie.
Podałeś tylko "rozsądne  hasła" , nie "odkrywając " tego, co się pod nimi kryje.
Stop islamizacji ?
Ależ to pierwszy krok. Zaraz będzie "stop napływowi "elementu wschodnioeuropejskiego" ". Już zresztą i takie głosy słychac z tej strony bardzo wyraźnie. BTW, Hitler też publicznie nie ogłaszał, że "rozwiązanie problemu żydowskiego" będzie wyglądało, jak wyglądało. Oczywiście, nie twierdzę, że DF chce wymordować Muslimów, nie te czasy ;). Ale dyskryminacją mi "śmierdzi" , jakkolwiek sama problem ekspansji Islamu widzę. Aczkolwiek zapewne w innych kontekstach i z innych przyczyn- ale to osobny temat .
Brukowców ani duńskich, ani polskich nie czytam, jak wiesz ;) .
Ba, śmiałabym rzec nawet, że brukowce duńskie nawet chętnie powtarzają demagogiczne hasła DF, co jakiś czas zamieszczając "dramatyczne " artykuły, jak to jeden czy drugi Duńczyk stracił pracę przez imigrantów.
Proszę cię, nie mów mi, ze jestem "ogłupiona przez lewacką propagandę", bo to tak, jakbym słyszała polski ciemnogród , potępiający w czambuł wszystko, co nie jest "bogoojczyźniane i jedynie słuszne".
Pewnie masz inną perspektywę.
Ja, jako imigrant i to całkiem "świeży" nie mogę po prostu "przełknąć" programu tej partii.

(Ale tak poza wszystkim, wcale nie lubię Cię przez to mniej  :D.  )

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej