poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Jaki zawód pożądany w DK?  (Przeczytany 4873 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomgan

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Jaki zawód pożądany w DK?
« dnia: 28 Maj 2014, 23:37:17 »
Witajcie
Pracowałem w Danii pół roku (na tokarkach,frezarkach,wiertarkach stołowych ,wózku widłowym) i powiem szczerze polubiłem ten kraj.Niestety praca była tylko na sezon i po "znajomości". Mam 22 lata, znam angielski na tyle ze potrafiłem załatwić sobie cpr,żółtą kartę, konto w banku oraz pozwolenie na jazdę autem. Jako że jestem tylko po maturze raczej ciężko mi będzie znaleźć tam pracę więc wpadłem na pomysł że zrobię jakiś papier. Mam już patent na wózek widłowy a teraz planuje zrobić kurs spawacza. Czy to dobra opcja? Czy może inne profesje są bardziej potrzebne do pracy? Z tego co się orientuje -to właśnie spawaczy potrzeba...ale może się mylić....Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz-Tomasz

Offline Piotr_223

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +2/-0
Odp: Jaki zawód pożądany w DK?
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Maj 2014, 08:16:36 »
...pracuje w tej branzy i polecam na niej sie skupic i pozostac. Naucz sie jeszcze obslugiwac tokarki/freazarki CNC i nie powinienes miec problemu z praca...i co wazne dobrze platna.

Nie napisales skad jestes, ale zglos sie do firmy z linku ponizej, 3 znajome osoby mialy prace z ciagu 2 tygodni:
http://www.hr-industries.dk/

Powodzenia

Offline tomgan

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Maj 2014, 10:28:22 »
witaj
dzięki za odpowiedz. Jaką metodę spawania polecasz? Myśle żeby zacząc od podstawowej mag 135. Kurs CNC mam zamiar zrobić w przyszłości i kształcić się w tym kierunku. Robiłem chwile przy cnc jako zwykły operator i jestem zafascynowany tymi maszynami ,natomiast wiem że po zwykłym kursie CNC będe wiedział tyle co nic.
Teraz właściwie siedze w Polsce. Ale będąc w DK pracowałem w okolicach KPH (tam mam rodzinę, znajomych itp więc w tych okolicach z  noclegiem i dojazdem nie powinno być problemu)

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Maj 2014, 11:38:58 »
Obserwujac dziesiatki rowerow "czekajacych" na naprawe przy bardzo licznych warsztatach napraw, widzac tez codziennie tysiace rowerzystow w Kopehadze polecilbym bez wachania skonczenie szkoly/kursu mechaniki rowerowej o ile takie istnieja w Polsce i tezznajduja sie  w poblizu. Oceniam szanse na znalezienie pracy jako bardzo duze z powazna mozliwoscia otwarcia wlasnego "salonu" w przyszlosci.
W mojej "parafi" 2100 Ø w promieniu 1 km jest conajmniej 15 sklepow i warsztatow rowerowych, niektore nie naprawiaja rowerow u nich niezakupionych :)
« Ostatnia zmiana: 29 Maj 2014, 11:49:41 wysłana przez zpatentem »

Offline tomgan

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Maj 2014, 15:46:44 »
Obserwujac dziesiatki rowerow "czekajacych" na naprawe przy bardzo licznych warsztatach napraw, widzac tez codziennie tysiace rowerzystow w Kopehadze polecilbym bez wachania skonczenie szkoly/kursu mechaniki rowerowej o ile takie istnieja w Polsce i tezznajduja sie  w poblizu. Oceniam szanse na znalezienie pracy jako bardzo duze z powazna mozliwoscia otwarcia wlasnego "salonu" w przyszlosci.
W mojej "parafi" 2100 Ø w promieniu 1 km jest conajmniej 15 sklepow i warsztatow rowerowych, niektore nie naprawiaja rowerow u nich niezakupionych :)
właściwie to ma sens , myślę że każdy w życiu naprawiał swój rower i nie ma z tym raczej problemu... jest to temat do przemyślenia :)

Offline Piotr_223

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +2/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Maj 2014, 16:31:11 »
witaj
dzięki za odpowiedz. Jaką metodę spawania polecasz? Myśle żeby zacząc od podstawowej mag 135. Kurs CNC mam zamiar zrobić w przyszłości i kształcić się w tym kierunku. Robiłem chwile przy cnc jako zwykły operator i jestem zafascynowany tymi maszynami ,natomiast wiem że po zwykłym kursie CNC będe wiedział tyle co nic.
Teraz właściwie siedze w Polsce. Ale będąc w DK pracowałem w okolicach KPH (tam mam rodzinę, znajomych itp więc w tych okolicach z  noclegiem i dojazdem nie powinno być problemu)

Polecam 141, czysto i nie chlapie. Jakbyś opanował spawanie odbiorowe pod rtg, to pełen luksus...
Chociaż inne też są ok, zależy od gustu :)
Celuj bardziej w ten kurs CNC, chociaż pamiętaj, że ta praca jet nudna po jakimś czasie :)

Offline tomgan

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Maj 2014, 21:39:36 »
Mówisz o  tzw "dozorze" ? Z tym TIG'iem może być ciekawe ale czy nie potrzeba w tym dużego doświadczenia?(i jak sie mają do tego pracodawcy, czy przyjmą mnie TYLKO po kursie). Teoretycznie jak zrobie mag 135 moj staż też będzie wynosił tyle ile na kursie...ale z tego co słyszałęm ta technika nie wymaga aż tak dobrej ręki co 141 . Z drugiej strony szybko się uczę i łatwo załapuje więc czemu by nie. Wracając do CNC- podobno po kursie mogę być tylko operatorem i watpie abym znalazl robote tylko w tym zakresie

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Maj 2014, 21:39:36 »

jaki okres wypowiedzenia pracy?

Zaczęty przez sanchezDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 6229
Ostatnia wiadomość 10 Lut 2010, 18:42:46
wysłana przez sanchez
jaki region w Danii wybrać....

Zaczęty przez sonniaczkaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 16589
Ostatnia wiadomość 10 Wrz 2008, 13:10:37
wysłana przez sonniaczka
Jaki autobus

Zaczęty przez dita1Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4811
Ostatnia wiadomość 25 Maj 2009, 11:26:45
wysłana przez dita1
Jaki jest podatek ????(procentowo) w Danii i czy jest wolna kwota od podatku??

Zaczęty przez Tomasz231Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 12827
Ostatnia wiadomość 27 Sie 2010, 14:48:05
wysłana przez vred
Jaki wozek dla dziecka?

Zaczęty przez Anja_an2Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 60
Wyświetleń: 37805
Ostatnia wiadomość 23 Maj 2013, 11:26:35
wysłana przez _Anka_