poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Midlertidig arbejdsmarkedsydelse  (Przeczytany 5138 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jankow

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 6
  • Reputacja: +3/-0
Midlertidig arbejdsmarkedsydelse
« dnia: 02 Cze 2014, 16:29:29 »
Jak w temacie, czy może jest ktoś na forum komu skończyły się dagpenge i przeszedł na midlertidig arbejdsmarkedsydelse? Co do wysokości świadczenia to wiem ale nie mogę się doszukać w necie jak odbywa się wypłata tego świadczenia? Czy wypełnia się jakąś kartę jak dagpengekort? Jeśli tak, do kogo się to przesyła? Podejrzewam, że arbajdsmarkedmodtager wpłacane ma świadczenie za pośrednictwem  A-kassy. Jak ktoś zna to z autopsji proszę o info w sprawie.

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
Odp: Midlertidig arbejdsmarkedsydelse
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Cze 2014, 16:47:03 »
mozesz rozwinąć temat co to dokladnie jest?

Offline jankow

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Cze 2014, 17:01:51 »
To taka przejsciowka, po tym jak skrocili dagpenge do 2 lat, co roku bedzie krotsza, az wygasnie calkowicie na koniec 2016
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Ewa123

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +0/-4
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Cze 2014, 14:51:03 »
Hej :)
Ja właśnie przeszłam na arbejdmarkedsydelse i wypłatę muszę wypełniać tak jak wypełniałam a-kasse z 3f.

A wiesz może coś więcej o tym zasiłku, bo ja szczerze nie jestem tak za bardzo zorientowana. Teraz pracuję 23 godz. tygodniowo (job med løntilskud), bo więcej nie mogę i nie dostanę więcej pieniędzy niż mój zasiłek ...tak mi jobcenter powiedziało i 3f. To tak się zastanawiam, dlaczego ta praca nazywa się job med løntilskud, skoro nie dostaję więcej pieniędzy.
Muszę więc szukać pracy na cały etat, aby mieć większy dochód... a co jakbym pracowała jako vikar, dostałabym dodatkowe pieniądze?
I jeszcze jedno pytanie, czy jak jestem na tym zasiłku, to czy muszę iść do pracy lub kurs na te 23godz. tyg., czy mogę siedzieć w domu (szukać na spokojnie pracy na cały etat) i pieniądze też będę dostawać?

Pozdrawiam i miłego popoludnia :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Cze 2014, 17:14:55 »
Tilskud dostaje pracodawca, nie pracownik.

Offline jankow

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Cze 2014, 18:20:03 »
.... I jeszcze jedno pytanie, czy jak jestem na tym zasiłku, to czy muszę iść do pracy lub kurs na te 23godz. tyg., czy mogę siedzieć w domu (szukać na spokojnie pracy na cały etat) i pieniądze też będę dostawać?......
To jest forma aktywacji zawodowej tzw. Aktivering i musisz brać w nim udział... Jeśli odmówisz wstrzymają kasę.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Cze 2014, 18:20:03 »

Offline Ewa123

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +0/-4
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Cze 2014, 19:26:37 »
To jest forma aktywacji zawodowej tzw. Aktivering i musisz brać w nim udział... Jeśli odmówisz wstrzymają kasę.
Tak wiem... chodziło mi o to czy jak już mi się skończy okres 13 tygodni tej aktywacji zawodowej (bo taki mam kontrakt na løntilskud) po 23godz. tygodniowo... czy po tym okresie muszę znaleźć kolejny aktivering, czy mogę zostać w domu i szukać na spokojnie pracy na cały etat?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Cze 2014, 19:57:23 »
To zalezy, co mymysli Twoj behandler, lecz jestes juz bezrobotna dlugo, wiec mozesz sie spodziewac wzmozonej aktywnosci.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Cze 2014, 22:04:31 »
To tak się zastanawiam, dlaczego ta praca nazywa się job med løntilskud, skoro nie dostaję więcej pieniędzy.

Løntilskud dla pracodawcy.......

Offline jankow

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Cze 2014, 15:54:40 »
To zalezy, co mymysli Twoj behandler, lecz jestes juz bezrobotna dlugo, wiec mozesz sie spodziewac wzmozonej aktywnosci.
Nie do końca tak jest. Aktivering jest co jakiś czas. Nie możesz być kabusewana, powiedzmy, z aktiveringu na aktivering. W ciągu np. 2 lat dagpenge jest dwa razy taki "przymusowy". Ale oczywiście jeśli jesteś bardzo "aktywna" i znajdziesz sobie sama jakąś firemkę co zechce Cię zatrudnić np. na løntilskud to Jobcenter zapewne nie będzie się upierał, ze nie.
Po tym aktiveringu będziesz miała kilka miesięcy oddechu i potem znowu na jakimś spotkaniu w Jobcenter powiedzą Ci, że np w tygodniu 45 masz ret og pligtig do aktiveringu i nie ma zmiłuj się jak chcesz mieć prawo do kasy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Cze 2014, 15:54:40 »