Ogólne > Dania i o Danii

kupno mieszkania i kredyt

<< < (2/2)

iskierka:
To co w takim razie polecasz zrobic ? ja jestem laikiem w tych sprawach i napewno wcisneli by mi w banku czy tez gdzies indziej "nadprogramowe koszty" czy sa jakies osoby, instytucje ktore pomagaja przy takim przedsiewzieciu zeby to wszytsko wyszlo jak najkorzystniej?

@ae@:
Nikt ci nie moze pomóc bo nikt nie zna twojej sytuacji, twoich potrzeb, planów czy upodoban.
Jeden wybierze F1 pozyczke a drugi zlapie sie za glowe bo dla niego tylko staleoprocentowanie, jeden sam zadzwoni do banku i dokupi dodatkowe ubezpieczenie na - bo ja wiem - piwnice i szyby w oknach a drugi bedzie patrzyl z czego jeszcze zrezygnowac bo taki juz jest.

Jestes laikiem? Wiec nie ma innej mozliwosci - przysidz sie do pc i szukaj, czytaj, ucz sie - o formach finansowania, o realkredit i boliglån, o tym jak wyglada kupno, jakie papiery, koszta, jakie ubezpieczenia wybierzesz, jakie koszty utrzymania nieruchomosci itp itd.

To powazna inwestycja i nikt za ciebie decyzji nie podejmie.

Duzo nauki ale w internecie wszystko mozna i to przystepnie znalezc.
Porozmawiaj z bankiem, ze swoim, z innym, mozna tez przez internet.
Powodzenia!

P.S Bank ci nic nie bedzie "wciskal". Przedstawi swoje produkty, dokladnie jak w Bilce, wchodzisz, przygladasz sie, namyslasz ale decyzje czy kupic czy nie podejmujesz ty - nikt ci mleka i sera do koszyka nie "wciska".

maciek0zielinski:
Ja w dani wynajmuję mieszkanie, Ponieważ mam obawy czy wziąć kredyt, nie jestem pewien czy utrzymam swoją pracę.

sopocianka:
Mi z mezem obliczyli zdolnosc kredytowa na 5 mln. Chcielismi tylko 1 mln, ale probowali nam wcisnac te 5 mln :) bo dom nowszy, a tamtego za 1 mln nie bedzie nam chcialo remontowac itd... w koncu nic nie wzielismy bo sie rozmyslilam od tego chodzenia do banku :) zostajemy na mieszkaniu :D czekamy na 5 pokojowe mieszkanie i raczej nic nie kupimy :)

roga:
Doskonale znam sie na ocenianiu zdolnosci kredytowej i robie to co najmniej kilka razy w miesiacu. Wiem jaki dochod powinna miec normalna rodzina przy normalnych wydatkach "na zycie" (wyzywienie, ubranie, wakacje, prezenty itp.) zeby miala zdolnosc kredytowa 5 mill. kr. Oczywiscie nie musze znac  ani twojego ani twojego meza dochodu, zeby wiedziec w przyblizeniu jaki macie laczny dochod przy zdolnosci kredytowej 5 mill. kr.. nawet zakladajac, ze bank ocenial ja przewidujac kredyt bez jego tymczasowego splacania (afdragsfrihed). Zakladajac ze tak jest jak piszesz  ;)  to szukanie wiekszego mieszkania na czynsz nie jest dla mnie w ogole zrozumialym, ale jest wiele innych spraw ktorych nie rozumie. Zycze powodzenia w duzym czynszowym mieszkaniu i szczescia aby obok nie mieszkal ktos kto bedzie palil, grilowal na balkonie obok waszego, zaklocal nocny spokoj, bo od tego tak naprawde ustrzec sie nie mozna. Dzisiaj mieszka obok porzadny sasiad a jutro inny. Ilez to watkow mielismy tutaj o sasiadach :)   

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej