poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: kupno mieszkania i kredyt  (Przeczytany 6190 razy)

Offline iskierka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
kupno mieszkania i kredyt
« dnia: 25 Cze 2014, 13:37:58 »
Witajcie :) wlasnie zastanawiamy sie nad kupnem mieszkania i chcialabym was zapytac jakie koszty oprocz kredytu sa z tym zwiazane?  Jaka opcja kredytu bylaby najbardziej korzystna ( 1300000-1400000KR) jezeli chcielibysmy splacic go w przeciagu 15-20 lat i miesiecznie placic ok 8tys, i czy jest taka mozliwosc aby splacic kredytu przed czasem ( jezeli byloby nas na to stac  :D ? za wszelkie info bede wdzieczna :)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Odp: kupno mieszkania i kredyt
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Cze 2014, 16:14:09 »
Tu mozesz sobie wszystko sam wybrac i policzyc. Takie same strony maja inne banki finansujace zakup nieruchomosci.

http://www.brf.dk/Privat/Boligkoeb/Beregnere/Hvad-koster-det-at-laane?RequestId=c09e55b7-812c-4e05-9e8a-53f99f26e8f0
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline iskierka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Cze 2014, 19:15:24 »
dziekuje wlasnie o cos takiego mi chodzilo, niestety na stronie nordeii i danske banku nie mozna zobaczyc ile beda wynosily co roku miesieczne splaty kredytu, jest podane tylko za pierwszy rok :(

Offline jsg79

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Cze 2014, 10:53:55 »
Najlepiej umow sie na spotkanie, ze swoim bankiem i oni odpowiedza na wszystkie Twoje pytania i przedstawia symulacje kilku wariantow kredytu ( oprocentowanie stale / zmienne itd) . Pamietaj, ze beda chcieli Cie naciagnac na dodatkowe koszty, typu ubezpieczenia itd;)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Cze 2014, 12:23:57 »
dziekuje wlasnie o cos takiego mi chodzilo, niestety na stronie nordeii i danske banku nie mozna zobaczyc ile beda wynosily co roku miesieczne splaty kredytu, jest podane tylko za pierwszy rok :(

Dlatego na "salgsopstilling" lub tez w kreditfpreningen i banku pokazuje sie splaty w pierwszym roku, ponieaz jestutaj mowa o splacie netto po uwxglednieniu odliczenia odsetek od kredytu w rozliczeniu podatkowym. mimo tego ze np. kredyt jest wziety ze stalym opodatkowaniem w calym okresie trwania kredytu, np. 3% obligationslån i 30 år i ze stala rata spalcania, to odsetki jeko czesc skladowa splaty beda coraz mniejsze aama splata kredytu coraz wieksza. Mniejsze odsetki = mniejsza korzysc podatkowa = wyzsza miesieczna/kvartalna splata netto.

Odnosnie wypowidzi, zebys uwazala, ze bank bedzie chcial cie naciagnac na dodatkowe sprzedaz swoich produktow, to uwazam to za bzdure. Oczywiscie nalezy samemu przemyslec jakie ubezpieczenia powinnismy miec. Ubezpieczenia od nieruchomosci nie mozemy unikanc (pobowaizkowe), ubezpieczenie od roznych "wad ukrytych" nieruchomosci tzw. ejerskifteforsikring, gdzie sprzedajacy zobowiazuje sie do zaplacenia ½ najrtanszego ubezpieczenia (typo na 5 lat i co kosztuje ciebie okolo 5-7 tys.kr. jednorazowo). Oprocz tego oczywiscie bank asekuruje sie/zabezpiecza i swoj interews i Twoj, proponujac ubezpieczenie od nieszczesliwych wypadkow i tzw. krydsforsikring na zycie. Takie ubezpoeczenia, moze nie w pelnym wymiarze, ale w duzym unozliwiaja w razie (odpukac) takiej sytuacji otrzymania odszkodowania, ktore w zaleznosci od wysokosi ubezpieczenia (=wyplaty)  zezwala pozostalemu przy zyciu malzonkowi na pozostanie w tym domu przez pewien czas,  albo splacic znaczna czesc dlugu i mieszkac za nizszy "czynsz". Banki tez proponuja Indboforsikring (ubezpieczenie mienia i innych spraw), na zasadzie tebel wartosci dla przecietnej rodziny i przecietnej nieruchomosc.  Osobiscie nie wyobrazam sobie mojego "bezpieczenstwa" (tryghed) bez ubezpieczen, ale czy nalezy je miec w banku czy w innej instytucji, to juz sprawa indywidualna. Majac ubezpieczenia w jednym miejscu, osiaga sie znaczne rabaty. Ubezpieczamy samochodu, bo musimy, ale zapominamy czesto sobie i swoich najblizszych. Zajmujac sie takimi sprawami jak nieruchomosci (i nie tylko), tylko w pojedynczych przypadkach spotykam rodziny z innyxch krajow, ktore maja inne ubezpieczenie niz ubezpieczenie samochodu. Rozwazajac nabycie nieruchomosci, pomysl o tej duzej riznorodnosci produktow kredsytowych proponiowanych przez kredutforening. Wybor moze miez zanczenie na wiele lat, a bank nie jest twoim przyjacielem ale tylko sprzewdawca i poleca najczesciej produkty krreditforeningen (jest ich posrednikime) za ktore otrzymuje prowizje. Zycze powodzenia.

Offline iskierka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Cze 2014, 12:37:51 »
To co w takim razie polecasz zrobic ? ja jestem laikiem w tych sprawach i napewno wcisneli by mi w banku czy tez gdzies indziej "nadprogramowe koszty" czy sa jakies osoby, instytucje ktore pomagaja przy takim przedsiewzieciu zeby to wszytsko wyszlo jak najkorzystniej?

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Cze 2014, 19:27:31 »
Nikt ci nie moze pomóc bo nikt nie zna twojej sytuacji, twoich potrzeb, planów czy upodoban.
Jeden wybierze F1 pozyczke a drugi zlapie sie za glowe bo dla niego tylko staleoprocentowanie, jeden sam zadzwoni do banku i dokupi dodatkowe ubezpieczenie na - bo ja wiem - piwnice i szyby w oknach a drugi bedzie patrzyl z czego jeszcze zrezygnowac bo taki juz jest.

Jestes laikiem? Wiec nie ma innej mozliwosci - przysidz sie do pc i szukaj, czytaj, ucz sie - o formach finansowania, o realkredit i boliglån, o tym jak wyglada kupno, jakie papiery, koszta, jakie ubezpieczenia wybierzesz, jakie koszty utrzymania nieruchomosci itp itd.

To powazna inwestycja i nikt za ciebie decyzji nie podejmie.

Duzo nauki ale w internecie wszystko mozna i to przystepnie znalezc.
Porozmawiaj z bankiem, ze swoim, z innym, mozna tez przez internet.
Powodzenia!

P.S Bank ci nic nie bedzie "wciskal". Przedstawi swoje produkty, dokladnie jak w Bilce, wchodzisz, przygladasz sie, namyslasz ale decyzje czy kupic czy nie podejmujesz ty - nikt ci mleka i sera do koszyka nie "wciska".
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Cze 2014, 19:27:31 »

Offline maciek0zielinski

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
    • ból kręgosłupa
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lip 2014, 13:32:24 »
Ja w dani wynajmuję mieszkanie, Ponieważ mam obawy czy wziąć kredyt, nie jestem pewien czy utrzymam swoją pracę.

Offline sopocianka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 52
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lip 2014, 17:52:32 »
Mi z mezem obliczyli zdolnosc kredytowa na 5 mln. Chcielismi tylko 1 mln, ale probowali nam wcisnac te 5 mln :) bo dom nowszy, a tamtego za 1 mln nie bedzie nam chcialo remontowac itd... w koncu nic nie wzielismy bo sie rozmyslilam od tego chodzenia do banku :) zostajemy na mieszkaniu :D czekamy na 5 pokojowe mieszkanie i raczej nic nie kupimy :)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lip 2014, 23:03:20 »
Doskonale znam sie na ocenianiu zdolnosci kredytowej i robie to co najmniej kilka razy w miesiacu. Wiem jaki dochod powinna miec normalna rodzina przy normalnych wydatkach "na zycie" (wyzywienie, ubranie, wakacje, prezenty itp.) zeby miala zdolnosc kredytowa 5 mill. kr. Oczywiscie nie musze znac  ani twojego ani twojego meza dochodu, zeby wiedziec w przyblizeniu jaki macie laczny dochod przy zdolnosci kredytowej 5 mill. kr.. nawet zakladajac, ze bank ocenial ja przewidujac kredyt bez jego tymczasowego splacania (afdragsfrihed). Zakladajac ze tak jest jak piszesz  ;)  to szukanie wiekszego mieszkania na czynsz nie jest dla mnie w ogole zrozumialym, ale jest wiele innych spraw ktorych nie rozumie. Zycze powodzenia w duzym czynszowym mieszkaniu i szczescia aby obok nie mieszkal ktos kto bedzie palil, grilowal na balkonie obok waszego, zaklocal nocny spokoj, bo od tego tak naprawde ustrzec sie nie mozna. Dzisiaj mieszka obok porzadny sasiad a jutro inny. Ilez to watkow mielismy tutaj o sasiadach :)   

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lip 2014, 23:03:20 »

doplaty do mieszkania

Zaczęty przez marta999Dział Podatki

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 17341
Ostatnia wiadomość 11 Lip 2010, 19:28:18
wysłana przez ana32
Pomocy w szukniu mieszkania.

Zaczęty przez krzyk26Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 2