Ogólne > Rodzina ...

Konkubinat/rejestracja zwiazku/slub cywilny

(1/6) > >>

Endrju:
Witam

Poczytalem troszke na forum odnosnie mojego problemu i jednoznacznie nie uzyskalem odpowiedzi ew. posty sa sprzed paru lat  i wiele moglo sie zmienic.

Moj problem zwiazany jest z zarejestrowaniem zwiazku/konkubinatu w Danii.

Konkretnie, pracuje w Danii od roku czasu, mam umowe na czas nieokreslony, ophold na czas pracy.

Jakis czas temy przyjechala do mnie dziewczyna ktora zostanie tutaj na stale.

Chcielismy wziac slub cywilny w komunie w celu uzyskania dla niej CPR'u. prawa do opieki zdrowotnej, itp aby mogla isc do jezykowej szkoly a ja moglbym skorzystac z jej fradragu.

Niestety aby wziac takowy slub nalezy posiadac dokumenty z PL ( akt urodzenia i zaswiadczenie o stanie cywilnym ).

Dokumenty mozna odebrac wylacznie osobiscie i tutaj pojawia sie problem, gdyz nie mamy w najblizszym czasie mozliwosci jechac do PL.

Bylbym ogromnie wdzieczny za jakies porady jak ugryzc ten temat aby narzeczona ( w przyszlym roku bierzemy normalny, pelny slub w PL ) mogla uzyskac prawa przyslugujace malzonce osoby pracujacej w Danii.

sopocianka:
Akt urodzenia moze odebrac osoba spokrewniona z toba w linii prostej tj rodzice, rodzenstwo, dzieci. Papierek o stanie cywilym w Polsce wydaje ambasda.

maggie86:
Endrju, a czy masz sprawdzone informacje na temat przejęcia fradragu żony? Wyczytałam we wczesniejszych wątkach że juz nie ma takiej możliwosci

roga:

--- Cytat: maggie86 w 04 Lip 2014, 16:09:25 ---Endrju, a czy masz sprawdzone informacje na temat przejęcia fradragu żony? Wyczytałam we wczesniejszych wątkach że juz nie ma takiej możliwosci

--- Koniec cytatu ---

Czytac mozna ze zrozumieniem lub nie rozumiejac. Nie znalazlem takiego watku w ktorym napisane byloby, ze nie mozliwosci przejecia fradragu zony. Fradrag zony to Personfradrag, ktory przysluguje kazdej osobie zatrudnionej w Danii. Jezeli jeden z malzonkow nie pracuje, to malzonek pracujacy przejmuje/otrzymuje podwojny Personfradrag, to znaczy swoj i zony/meza. Personfradrag to nie ulga pomniejszajaca dochod ale besposrednie obnizenie podatku. Natomiast mozliwosci, ktora juz nie istnieje od 2011, to ulga podatkowa na wspolmalzonka w Polsce. Bylo to odliczenie pewnej kwoty kwoty od dochodu, to znaczy pomniejszenie dochodu do opodatkowania, a nie obnizenie samego podatku, Nalezy dodac, ze istnieje mozliwosc uzyskania podwojnego Personfradragu jezeli malzonek mieszka w Polsce, pod warunkiem ze malzonek pracujacy w Danii ma status pracownika transgranicznego. Podwojny Personfradrag nie dotyczy osob nie bedacych w zwiazku malzenskim, a wiec zyjac w konkubinacie kazda osoba ma swoj Personfradrag, a pracujacy partner nie moze przejac Personfradragu partnera niepracujacego.

maggie86:
Dziękuje za informacje

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej