Ogólne > Rodzina ...

Zasiłek rodzinny

(1/3) > >>

kasiamig1:
Witam
Mam kilka pytań odnośnie zasad przyznawania zasiłku na dzieci w Danii. Mam 3 dzieci w wieku 7 m-cy 3 lata i 5 lat. Mąż pracuje tu na kontrakcie od kwietnia 2013r. W styczniu bieżącego roku złożył wniosek o przyznanie zasiłku rodzinnego po ok. 3 miesiącach dostał info że brakuje jakiegoś dokumentu dostarczył go w podanym terminie i do dzisiaj nie otrzymał żadnej decyzji. od lipca mieszkam razem z mężem i dziećmi w Danii <pozwolenie na pobyt i żółte karty załatwione>. po zameldowaniu dostałam info że mam założyć nemkonto bo chcą mi przelać zasiłek na dzieci. wyczytałam gdzieś że po zameldowaniu automatycznie zostaje przyznane rodzinne.
Problem polega na tym że dostałam decyzję z której wynika że dostanę 50 % kwoty zasiłku ok. 5700 dkk na kwartał na 3 dzieci. Co możemy zrobić żeby dostać 100 % zasiłku i wyrównanie od czasu jak mąż pracuje w danii.

aneczka.k:
Po 2 lat dostaje sie 100%(pol roku 25%, po roku 50%, po 1,5roku 75% i po 2 latach 100%), to sa te nowe zasady, szczegolow nie znam wiec moze ktos wiecej na ten temat napisze. Poszukaj rowniez na forum, wiem ze temat byl poruszany wielokrotnie.

ksiazecph:
odwolac sie do nich pisemnie ale najlepiej podjechach i porozmawiac osobiscie

:)

Jomir:

--- Cytat: aneczka.k w 02 Sie 2014, 13:29:48 ---Po 2 lat dostaje sie 100%(pol roku 25%, po roku 50%, po 1,5roku 75% i po 2 latach 100%), to sa te nowe zasady, szczegolow nie znam wiec moze ktos wiecej na ten temat napisze. Poszukaj rowniez na forum, wiem ze temat byl poruszany wielokrotnie.

--- Koniec cytatu ---
Nowe zasady sa poki co na papierze, jeszcze nie wdrozone. Rzad przez pol roku kominowal jak wybrnac z nakazu komisji europejskiej. Po wakacjach sie okaze co z tym fantem zrobia.

ona79:
Mój mąż w czerwcu dostał wyrównanie. w marcu dostał pismo żeby wypełnić lata pracy. W Polsce miał wcześniej firmę i przesłał również dokument z zus na którym były wyszczególnione lata pracy, od 1 kwietnia 2004 do teraz ma ciągłość 10 lat (2 lata w Danii) i na podstawie tego dostał wyrównanie  :)
u nas zawsze szybko były odpowiedzi, w marcu 2013 złożył wniosek o rodzinne a w kwietniu było wypłacone. nie wiem od czego to wszystko zależy 

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej