poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: stały pobyt  (Przeczytany 7227 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
Odp: stały pobyt
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Sie 2014, 13:39:39 »
... Po 7 latach w Danii, powinno sie mowic prawie plynnie (nie szkodzi ze z akcentem

Są osoby, które przyjechały tutaj na kilka lat: do pracy, a nie w celu nauki duńskiego  :D

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Sie 2014, 14:11:08 »
Mysle, ze wielkim bledem bylo zniesienie wymagan jezykowych w staraniach o pobyt.
Przychylam sie do Twojej oceny. Z drugiej strony dodam, ze znam pare, ktora mieszka w Danii od czasow Solidarnosci, to znaczy ponad 30 lat. Sa juz na emeryturze. Do dzisiaj nie rozmawiaja i nie pisza po dunsku, twiedzac ze kiedys nie mieli, a teraz na emeryturze nie maja juz w ogole potrzeby znajomosci jezyka dunskiego. Przed otwarciem granic, jezdzili min. 1 raz w tygodniu do Flensburga na "polskie zakupy", przede wszytskim polski chleb, kapusta kiszona, kielbasa, polskie sliwki w czekoladzie, troche tansze papabusesy i "napoje". Zyja tak troche jak starsze pokolenia polakow w Chicago, gdzie maja wlasne sklepy, wlasnych dentystow, lekarzy, advokatow, rzemieslnikow, sklepy - tylko ze tutaj w Danii takiej "wlasnej infrastruktury" nie ma.  A propos Chicago. Przed kilku laty moj sasiad (z pochodzenia polak) byl w tym miescie i z lotniska jechal taksowka. Placac karta kredytowa, taksowkarz zapytal "polak?" - odpowiedzial, ze ma polskie nazwisko i rozmawiam rowniez troche po polsku. Wowczas taksowkarz kzaczal mowic do niego po polsku i to zupelnie niezle, moze nawet lepiej jak on sam. Moj sasiad myslal, ze jest on rowniez pochodzenia polskiego, ale okazalo sie ze to rodowity amerykanin z dziada pradziada. A polskiego nauczyl sie na kursie jezyka ktory zorganizowal i oplacal jego pracodawca. Zeby byc konkurencyjnym i miec prace w tym miescie z taka iloscia polakow, trzeba jako tako komunikowac w jezyku klientow, czesto sob starszych oraz ich krewnych przyjezdrzajacych w odwiedziny :).   

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Sie 2014, 14:21:40 »
Są osoby, które przyjechały tutaj na kilka lat: do pracy, a nie w celu nauki duńskiego  :D

Zgoda, ale konkretnie mowa o osobach ktore sa tutaj juz od wielu lat i ktore raczej zamierzaja pozostac na stale, starajac sie o staly pobyt. Oczywiscie nie musza nigdy rozmawiac po dunsku i pozostac wtornymi analfabetami - sprawa indywidualnego wyboru, a ja sie tylko dziwie. Byc moze, a raczej na pewno, brak znajomosci jezyka jest przeszkoda w zrozumieniu otoczenia, zrozumieniu zjawisk ktore maja tutaj miejsce, sposobu funkcjonowania systemu i oczekiwan osob tutaj mieszkajacych co do naszych zachowan, ktore byc moze wobec nas samych sa wlasciwie, ale nie zawsze odpowiadaja normom tutaj przyjetym. No, ale to juz inny temat i powinien byc dyskutowany w innym watku.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Sie 2014, 14:33:32 »
I dlatego wlasnie staraja sie o STALY pobyt????
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Sie 2014, 14:35:27 »
Zgoda, ale konkretnie mowa o osobach ktore sa tutaj juz od wielu lat i ktore raczej zamierzaja pozostac na stale, starajac sie o staly pobyt. Oczywiscie nie musza nigdy rozmawiac po dunsku i pozostac wtornymi analfabetami - sprawa indywidualnego wyboru, a ja sie tylko dziwie. Byc moze, a raczej na pewno, brak znajomosci jezyka jest przeszkoda w zrozumieniu otoczenia, zrozumieniu zjawisk ktore maja tutaj miejsce, sposobu funkcjonowania systemu i oczekiwan osob tutaj mieszkajacych co do naszych zachowan, ktore byc moze wobec nas samych sa wlasciwie, ale nie zawsze odpowiadaja normom tutaj przyjetym. No, ale to juz inny temat i powinien byc dyskutowany w innym watku.
Jest tez problem ze znalezeniem pracy i bedzie tylko trudniej. W zwiazku z tym sa to tez potencjalni klienci socjalni, ktorych przyjdzie nam utrzymywac.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline maro75

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Sie 2014, 16:14:45 »
No i zaczęło się,jedno pytanie a juz stałem sie beneficjętem Duńskiego systemu socjalnego.
Wiedziałem że za chwilkę ktoś wypali ,zastanawiałem się tylko dlaczego  tak długo nikt mi nie dowala-Roga byłeś na urlopie czy jak ;)?Jak nie chcesz byc złośliwy ,to po prostu nie bądź,a jak chcez-to nie udawaj że nie chcesz.
* ...trudno przyzwyczaic sie do mysli, ze sa osoby, ktore på 7 latach pobyty i pracy w Danii nie wiedza co to jest Årsopgørelse_*Zapewniam Cię,Roga że są o wiele gorsze rzeczy do których trudno sie przyzwyczaić-Årsopgørelse to pikuś ;).
Zadałem to pytanie w dziale -pomoc-a to znaczy że czegoś nie wiem i że szukam rzeczowej odpowiedzi od życzliwych ludzi.Jeśli ktoś nie chce takiej odpowiedzi udzielać,to-moim skromnym zdaniem-nie powinien zabierac głosu,gdyż wywołuje to niepotrzebne spory.Ludzie którzy zadają pytanie na forum nie chcą być osądzani,to dotyczy również mnie-nie chcę być osadzany z powodu swojej niewiedzy,proszę mnie również nie skazywać na socjal-póki co mam pracę,a jeśli chodzi o język,to-jakoś sobię radzę.
Dziekuję wszystkim którzy pomogli mi bez zbędnego osądzania mnie.
Pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Sie 2014, 21:29:01 »
No i zaczęło się,jedno pytanie a juz stałem sie beneficjętem Duńskiego systemu socjalnego.
Wiedziałem że za chwilkę ktoś wypali ,zastanawiałem się tylko dlaczego  tak długo nikt mi nie dowala-Roga byłeś na urlopie czy jak ;)?Jak nie chcesz byc złośliwy ,to po prostu nie bądź,a jak chcez-to nie udawaj że nie chcesz.
* ...trudno przyzwyczaic sie do mysli, ze sa osoby, ktore på 7 latach pobyty i pracy w Danii nie wiedza co to jest Årsopgørelse_*Zapewniam Cię,Roga że są o wiele gorsze rzeczy do których trudno sie przyzwyczaić-Årsopgørelse to pikuś ;).

Pozdrawiam
;)

Nie zwrocilem uwagi, zeby ktos okresli Cie jako potencjalnego klienta dunskiego systemu socjalnego. Wyrazona przez Jomir opinia jest wedlug mnie raczej ogolna i calkiem sluszna, ze brak znajomosci jezyka bardzo czesto jest przeszkoda do znalezienia pracy itp. Nie bierz wszystkiego tak personligt.

Nie rozumie dlaczego tyle agresywnosci w twoim tonie. Dziwie sie (nadal bez zlosliwosci ;) ), ze po tylu latach masz problemy z najprostszymi sprawami jezykowymi bo to nie tylko Årsopgørelse ale i Statsforvaltning i znalezienie na jego stronie informacj o pobycie stalym i blankietu wniosku. To wszystko to tez pikus jak to okreslasz w porownaniu do rzeczy wazniejszych, ale najwazniejsze ze jak sam piszesz ze sobie radzisz. Takie masz zdanie a ja mam swoje, ze wlasnie przyswojenie sobie jezyka jest sprawa najwazniejsza. Znam wielu forumowiczow, ktorzy przed kilku laty pytali niemalze o wszystko a dzisiaj odpowiadaja innym na nieraz dosc trudne pytania i tak powinno  byc. Nam "starym" pozostalo byc moze od czasu do czasu sie dziwic a nawet prowokowac. Inaczej to forum umarloby smiercia naturalna, gdyby ograniczalo sie jedynie do roli "Biura Obslugi Klienta".
Zycze pozytywnego zalatwienia wniosku o unijny pobyt staly, a jezeli bedziesz mial pytania natury "fachowej" (nie jezykowej) to zawsze mozesz napisac do mnie na priv. Odpowiadam chetnie (bez zlosliwosci) wielu osobom, srednio okolo 30-40 maili dziennie i dlatego nie mailem wczesniej czasu Ci dowalic  ;).   

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 09 Sie 2014, 21:29:01 »

Offline maro75

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Sie 2014, 22:06:32 »
Z tą agresja to przesadziłeś,że hej,no ale przynajmniej wyjaśniło się dlaczego tak długo zwlekaleś ;)
pozdrawiam,kolorowych snów.
« Ostatnia zmiana: 09 Sie 2014, 22:51:47 wysłana przez maro75 »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #22 dnia: 09 Sie 2014, 22:06:32 »

Pobyt na kwarantannie - zasiłek, zwonienie lekarskie?

Zaczęty przez marek90Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 7129
Ostatnia wiadomość 15 Lut 2021, 22:32:02
wysłana przez Jomir
Wzory wnioskow na pobyt, prace i laczenie rodzin

Zaczęty przez rogaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 98
Wyświetleń: 226357
Ostatnia wiadomość 15 Lip 2018, 20:25:20
wysłana przez Jomir
Ubezpieczenie duńskie. Rachunek za pobyt w szpitalu w Polsce.

Zaczęty przez dziubasewoDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14015
Ostatnia wiadomość 03 Sie 2011, 07:03:30
wysłana przez faja
Zapytanie o wymiar pracy a pozwolenie na pobyt!

Zaczęty przez dorotaa22Dział Praca w Danii

Wyświetleń: 12628
Ostatnia wiadomość 06 Lut 2009, 13:33:24
wysłana przez marek55
Pobyt na ojca, a ukończenie 21 lat

Zaczęty przez SadDaysDział Rodzina ...

Wyświetleń: 6203
Ostatnia wiadomość 23 Wrz 2014, 18:28:40
wysłana przez Jomir