Ogólne > Hydepark
Przyjezdzam do Danii wlasnym autem z Polski
core82:
Witajcie
Czy moglibyście mi wyjaśnić co mam zrobić po przyjeździe do Danii własnym autem na polskich blachach?
Moja sytuacja wygląda tak iż otrzymałem kontrakt na prace w Danii ( przeniesie z innego oddziału w Europie) i z racji tego ze z Polski jest stosunkowo niedaleko to chciałbym porostu przywieźć ze sobą najpotrzebniejsze rzeczy do wprowadzenia się i rozpoczęcia życia w Danii właśnie moim polskim autem . Zaznaczam ze nie mam jeszcze nic nadane w Danii typu meldunek,karta podatkowa itd. wszystko ma się odbyć dopabuse po moim stawieniu się w duńskim oddziale. Czy w takim przypadku mogę bez przeszkód poruszać się polskim autem Z góry dzięki za wyczerpujące odpowiedzi!!
happybeti:
Możesz. do dwóch tygodni.
tulipan:
Witam wszystkich.
To ja pociągnę temat i zapytam co dalej po 2tyg.?
Mam pytanie odośnie polskich blach w DK.
Mieszkam w Danii od 2lat.Mam CPR i pracuję tu na pełen etat.W Polsce również posiadam meldunek stały.
Czy jeśli poruszam się po danii w samochodzie na PL blachach,który jest pożyczony(posiadam zaświadczenie od właściciela auta) i nie jest na mnie zarejestrowany(jest zarejestrowany na osobę przebywającą na stałe w PL),czy mogę w razie kontroli otrzymać nakaz wywozu/konfiskaty auta?
Ile kosztuje przerejestrowanie auta z PL na DK? Zdaję sobie sprawę że zależy to od wielu czynników ale proszę o informację plus/minus.
Z góry Dziękuję za odp. :)
faja:
mieszkajac w Danii, masz obowiazek zglosic wjazd polskim samochodem na granicy i wtedy masz 2 tygodnie na przerejestrowanie, nikogo nie obchodza zaswiadczenia, mozesz stracic auto, jesli wlasciciel lub uzytkownik auta nie siedzi obok :)
tu mozesz poczytac o kosztach rejestracji https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2034747
tulipan:
Ok. Zgłosić ale gdzie?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej