Ogólne > Edukacja
sprogskole
piotrus69:
witam, mam pytanie.
chcialabym pojsc do szkoly jezykowej nauczyc sie dunskiego, ale niestety dzis powiedziano mi w jobcenter, ze niestety nie moge uczyc sie za darmo, poniewaz jestem tutaj 7 lat .na jakiekolwiek ksztalcenie tez mnie nie stac, stad moje pytanie: czy moge dostac jakies dofinansowanie ze szkoly jezykowej za platna nauke? jest cos takiego?
pozdrawiam Ewa
Jomir:
No niestety. Mozesz sprobowac w VUC, albo AOF, ale tam trzeba znac chociaz podstawy.
Baumi:
A nie jest czasem tak, że długość pobytu nie ma większego znaczenia? Przysługuje Ci 3 lata bezpłatnej nauki języka, jednak z teg co wiem to liczone jest to od czasu rozpoczęcia nauki a nie od czasu przyjazdu. Jeżeli więc dopabuse teraz rozpoczynasz to wydaje mi się (i tu podkreślam, że tylko mi się wydaje, bo nie pamiętam juz dokładnie zasad), że wciąż możesz zacząć naukę.
maggie86:
No właśnie, w którymś wątku było już napisane, że liczą się 3 lata od rozpoczęcia nauki wiec nie wiem dlaczego w Jobcenter tak powiedzieli. Znam kilka osób, które są w dani ok.6 - 7 lat i dopabuse teraz rozpoczęli naukę w VUC. Ale wiem też, że bardzo pilnują obecności teraz na takich kursach i z każdego opuszczonego dnia trzeba się wytłumaczyć. Może zależy to od gminy, może od tego czy jest już komplet uczniów - bo chyba nie powinno być za dużo osób w grupie...
Jomir:
WIele osob tuz po rejestracji otrzymuje list ze sprogskole. I data w liscie jest kluczowa, bowiem w nim jest napisane, ze masz trzy lata od otrzymania oferty nauki.
NIe od przyjazdu, nie od rejestracji, nie od podjecia nauki, a OD OTRZYMANIA OFERTY nauki.
http://www.iasprog.dk/gratis-dansk-undervisning-kobenhavn
Osoby, ktore znacie, byc moze przerwaly nauke, z konkretnych powodow, zglaszajac to w kommune i dlatego teraz maja do tego prawo. Jest to rowniez opisane w podanym linku.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej