poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: Risotto z borowikami  (Przeczytany 6792 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline faja

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Wiadomości: 787
  • Reputacja: +5/-1
Risotto z borowikami
« dnia: 02 Wrz 2014, 15:29:12 »
Skoro pochwalilam sie grzybkami podam przepis na risotto:
RISOTTO Z GRZYBAMI
•   ok. 200 ryżu do risotto (najlepszy jest taki o okrągłych ziarnach, np. arborio), ja daje dunski grødris
•   1/2 litra bulionu (np. warzywnego lub warzywno-drobiowego)
•   150 ml białego wina (w wersji bezalkoholowej można zastąpić bulionem)
•   1 mała cebula, drobno pokrojona
•   1 ząbek czosnku, zmiażdżony
•   2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
•   sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
•   natka pietruszki
•   sok z cytryny
•   50 g sera typu parmezan, drobno otartego
•   dodatkowo:
•   300 g leśnych grzybów, oczyszczonych i pokrojonych w paseczki
•   1/2 małej cebuli, drobno pokrojonej
•   1 ząbek czosnku, zmiażdżony
•   2 łyżki oliwy
•   sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grzyby:
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulkę i krótko podsmażyć.
Dodać grzyby, (prawdziwki surowe, inne podgotowane) i czosnek, dusić na średnim ogniu przez ok. 15 minut, tak zeby odparowal plyn.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Odstawić na czas przygotowania risotto.

Risotto:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę ,następnie wsypać cebulkę i dodać czosnek, podsmażyć na średnim ogniu tylko do zeszklenia cebuli (ok. 2 minut).
Bulion zagotować i trzymać na małym ogniu, aby lekko bulgotał.
Następnie wsypać suchy ryż, dokładnie wymieszać z zawartością patelni, aby ziarenka oblepiły się tłuszczem.
Wlać wino (jeśli używamy) i krótko odparować (ok. 2 minut).
Dodać chochlę bulionu, zamieszać i gotować na wolnym ogniu, uzupełniając co kilka minut ilość bulionu na patelni.
Przy ostatnim dolewaniu bulionu dodać połowę podduszonych grzybów.
Spróbować, czy ryż jest al dente (w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę bulionu lub wody).
Zdjąć z ognia, kiedy ryż jest al dente a na patelni pozostaje płyn z gotowania, (zostanie "wchłonięty" przez ryż jeszcze przed jedzeniem risotto), danie nie moze byc za suche.
Dodać pietruszke, ser, dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Wierzch ozdobić pozostałymi duszonymi grzybami i posypać natką pietruszki.
Pychota!

Offline zpatentem

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Wiadomości: 1296
  • Reputacja: +34/-9
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Risotto z borowikami
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Paź 2017, 16:54:17 »
Potknalem sie o Twoje risotto Faja :)

Uzywam peczak zamiast tego specjalnego ryzu. Wlosi wrzucaja ogromne ilosci masla sterczac nad daniem i mieszajac  nalogowo lyzka. Risotto mozna gotowac nieomalze ze wszystkim. Moje ulubione wloskie danie.

poloniainfo.dk

Odp: Risotto z borowikami
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Paź 2017, 16:54:17 »