poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Koszt budowy domku jednorodzinnego koło Kopenhagi  (Przeczytany 6370 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline IgorDK

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Koszt budowy domku jednorodzinnego koło Kopenhagi
« dnia: 08 Wrz 2014, 14:43:40 »
Witam,

Czy orientuje się ktoś jakie są mniej więcej koszty wybudowania domku parterowego, jednorodzinnego o powierzchni 230m2, z dachem kopertowym. Interesuje mnie przede wszystkim jaki jest koszt materiałów i robocizny oraz koszta za 1m2 za stan surowy zamknięty i stan deweloperski.

Za jakiekolwiek informację z góry dziękuję.

pozdrawiam

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 43
  • Reputacja: +25/-24
Odp: Koszt budowy domku jednorodzinnego koło Kopenhagi
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Wrz 2014, 18:50:57 »
4 miliony koron.

Nie dyskutuj z idiota, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Wrz 2014, 18:55:43 »
zmieniam zdanie. 5 milonow. faktycznie podales tyle danych ze mozna spokojnie obliczyc koszt  z dokladnoscia co do korony, ale przy pierwszym podliczeniu nie wzialem pod uwage ogrzewania podlogowego, inflacji i sytulacji na ukrainie.
Nie dyskutuj z idiota, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

Offline IgorDK

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Wrz 2014, 21:02:18 »
Widzę, że na każdym forum znajdzie się błazen, który próbuje być śmieszny, choć nie ma kompletnie pojęcia o czym pisze.

Czy, gdziekolwiek pytałem o dokładny kosztorys? Czy prosiłem o wycenę co do korony?
No właśnie... Jedyne o co prosiłem to PRZYBLIŻONE stawki za robociznę i materiały liczone za 1m2 w okolicach Kopenhagi.

O dziwo potrafię w dużym przybliżeniu obliczyć koszty budowy domku jednorodzinnego w Polsce.
Kształtują się one na poziomie:
Stan surowy zamknięty - 1800zł/m2 z czego 500 to robocizna, a 1300 materiał.
Stan deweloperski - ok 2800zł/m2 z czego 750 to robocizna, a 2050 materiał.

Oczywiście są to średnie stawki, które przyjmuje się za obowiązujące. Do dokładniejszej wyceny potrzebny jest projekt, rzecz jasna.
Sądzę, że jeżeli ktoś w ostatnich latach budował dom w tym rejonie będzie znał zakres stawek i w przeciwieństwie do Ciebie, będzie mógł napisać cokolwiek sensownego.

Winszuję wiedzy, taktu oraz niebywałego poczucia humoru.

Pozdrawiam i w dalszym ciągu liczę, że znajdzie się ktoś, kto podzieli się czymś sensownym.
« Ostatnia zmiana: 08 Wrz 2014, 21:18:46 wysłana przez IgorDK »

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Wrz 2014, 21:13:35 »
moze jestem komikiem, ale o wiele mniejszym niz ty. myslalem ze to dla zartu,a tu sie okazuje ze na powaznie. jak sie jest powaznym czlowiekiem i chce sie wybudowac dom o powierzchni 230m kw w obrebie kopenhagi  to powinno sie isc do firm ktore sie tym zajmuja, ewentualnie poszukac na dunskich stronach jakie sa ceny takich domow i wyciagnac wnioski. choc podejrzewam ze ty nie dla siebie chcesz wybudowac, a komus i zastanawiasz sie ile wziac za robote i materialy.

Offline IgorDK

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Wrz 2014, 21:36:54 »
Dom może być przeznaczony zarówno dla duńskiego inwestora, dla mnie lub kogokolwiek kto wyraża na to chęć, która oczywiście poparta jest zapleczem finansowym. Niemniej, skoro istnieje forum, na którym mogę zasięgnąć rady bądź opinii, to dlaczego miałbym nie skorzystać? Przekrój użytkowników jest na pewno tak duży, że istnieje spora szansa, że ktoś kompetentny w tej kwestii się wypowie i mi pomoże. Zwiedziłem duńskie portale, wykonałem kilka telefonów do firm z branży budowlanej, dlaczego według Ciebie robię coś niestosownego pisząc tutaj?

Faktycznie mój pierwszy post nie grzeszył precyzyjnym opisem planu inwestycji i powinienem się bardziej przyłożyć.
Niemniej, postarałem się wszystko objaśnić w kolejnym poście.

Podsumowując, proszę tylko o odrobinę kultury oraz do zastosowania się do reguły "nie mam nic sensownego do napisania to nie piszę". Nie chcę uskuteczniać żadnych internetowych przepychanek, nie widzę po prostu w tym sensu.

Pozdrawiam 

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Wrz 2014, 21:54:24 »
ja tez nie zamierzam sie przepychac w internecie, bo to rzeczywiscie  nie ma sensu. zadales pytanie w ten sposob ze inaczej sie nie dalo odpowiedziec, wiec sam sobie jestes winny. zasada "nie mam nic sensownego do napisania to nie piszę" jest bardzo dobra, ale powinna obowiazywac wszystkich, szczegolnie tych ktorzy zakladaja watek. tutaj bylo w mysl zasady " glupie pytanie, glupia odpowiedz " ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Wrz 2014, 21:54:24 »

Offline IgorDK

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Wrz 2014, 22:09:24 »
@UP
Tego się trzymajmy i proszę, nie zaśmiecajmy dalej wątku. ;)

Postaram się ująć moje pytanie krótko i zwięźle, by nie robić już większego zamieszania.

Jaki jest średni, orientacyjny przedział cen za budowę 1m2 domku jednorodzinnego parterowego w stanie surowym zamkniętym oraz w stanie deweloperskim w okolicach Kopenhagi?
Jak rozkładają się koszta między robocizną, a materiałami?

Wiem, że pytanie nie należy do łatwych, ale jeżeli ktoś w niedalekiej przeszłości się budował, powinien wiedzieć jakie koszta generuje taka inwestycja.

Pozdrawiam

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Wrz 2014, 22:17:01 »
Pytajac tu na forum w ten sposob popelniasz wiele bledow taktycznych;  pytanie jest za obszerne, dla polskich firm budowlanych jestes juz "przeczytanym" konkurentem, a tu sie paletajace zlote raczki, moga ci sprobowac pomalowac pare okien i pokoj dziecinny, zadnych takich kalkulacji nie potrafia dokonac, zostali wiec szydercy i paru madrali :)

Na twoje pytania szukalbym odpowiedzi w dunskich firmach ale musisz pytac jako potencjalny klient, a nie jako konkurent i najlepiej po dunsku,dobrze by tez bylo gdybys mial rysunki jakiegos podobnego projektu; mozesz wtedy wysylac ten sam mail do wielu firm proszac o oferty. Dobra strona gdzie mozesz znalezc pomoc jest bolius.dk

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Wrz 2014, 22:22:41 »
Pytajac tu na forum w ten sposob popelniasz wiele bledow taktycznych;  pytanie jest za obszerne, dla polskich firm budowlanych jestes juz "przeczytanym" konkurentem, a tu sie paletajace zlote raczki, moga ci sprobowac pomalowac pare okien i pokoj dziecinny, zadnych takich kalkulacji nie potrafia dokonac, zostali wiec szydercy i paru madrali :)

Na twoje pytania szukalbym odpowiedzi w dunskich firmach ale musisz pytac jako potencjalny klient, a nie jako konkurent i najlepiej po dunsku,dobrze by tez bylo jakbys mial rysunki jakiegos projektu; mozesz wtedy wysylac ten sam mail do wielu firm proszac o propzycje. Dobra strona gdzie mozesz znalezc pomoc jest bolius.dk

ciekawe do ktorej grupy ty sie zaliczasz. szyderca, czy madrala? ;D

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Wrz 2014, 22:27:02 »
Bywam pomocny, bo miewam patenty, wiec "madrala" chyba, ale kpic tez mi sie czasem zdarza.

Igor tu masz link z cenami:
https://www.google.dk/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=byggepriser+pr.+m2

Offline IgorDK

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Wrz 2014, 22:55:57 »
Dziękuję za podpowiedź!

Pytajac tu na forum w ten sposob popelniasz wiele bledow taktycznych;  pytanie jest za obszerne, dla polskich firm budowlanych jestes juz "przeczytanym" konkurentem(...)

Dziękuję również za troskę i uwagi, ale z całym szacunkiem, uważam, że w mojej branży mogę akurat spać spokojnie. No chyba, że polscy budowlańcy nauczą się programować.  :P :P

Offline andrejos

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +2/-3
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Wrz 2014, 14:05:29 »
 Podziekowalem lukaszowi przez pomylke.Nie mam nic do wniesienia ale pamietam jak to lukaszek odsylal ludzi do slownika.Nosil wilk razy kilka poniesli i wilka :P "sytulacji"... typowy napinacz.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #12 dnia: 09 Wrz 2014, 14:05:29 »

Z Odense do Kopenhagi na weekend

Zaczęty przez karaDział Odense

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 23618
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 19:56:37
wysłana przez kara
przejazdzki motorem - okolice Kopenhagi

Zaczęty przez jasiu10Dział Kopenhaga

Odpowiedzi: 0