Ogólne > Dania i o Danii

Det giver klip at sætte det "forkerte" barn i autostolen.

<< < (2/3) > >>

Baumi:
Nie wiem jak to wygląda w Danii, w lipcu mojego ojca w Polsce zatrzymała policja na kontrolę. Jechał wraz z moją siostrzenicą (9 lat) i siedziała ona właśnie na takiej poduszce (dokładnie było to siedzisko fotelika, oparcie mozna zdemontowac i zostaje sam ten "poddupnik" jak to niektórzy nazywają). Policjant pouczył mojego ojca, że dziecko do pewnego wieku bądż też wzrostu (nie znam dokładnych danych) musi mieć fotelik z oparciem i ochroną głowy. Wszyscy w sumie się zdziwili bo moja siostrzenica już od dłuższego czasu nie używała pełnego fotelika (ledwo się w niego mieści :D) a jednak prawo nakazuje jej jeszcze jezdzic w foteliku.

Nie wiem czy podobnie nie jest w Danii (regulacje EU?).

Jomir:
To sa regulacje EU . Policjant nie mial racji. Generalnie w swietle przepisow powyzej 4 roku zycia mozna juz tylko uzywasz "poddupnika", ale ZALECA sie uzywanie obudowanych fotelikow jak najdluzej.  ZALECA nie oznacza musi. Choc wiadomo, ze kazdy wybiera dobro dziecka.

cwsm111:
Czy kos coś wie w temacie fotelika motocyklowego, chodzi mi o przepisy,

malinkaaa0071:
"Ja też tak robiłam, do czasu aż przeczytałam poniższy artykół:

http://jyllands-posten.dk/motor/ECE6975216/det-giver-klip-at-saette-det-forkerte-barn-i-autostolen/

W artykule tym wyczytałam..."
Tak tylko, nie że złośliwie ! w ramach korekty :P

Jomir:

--- Cytat: Baumi w 17 Wrz 2014, 08:41:56 ---Nie wiem jak to wygląda w Danii, w lipcu mojego ojca w Polsce zatrzymała policja na kontrolę. Jechał wraz z moją siostrzenicą (9 lat) i siedziała ona właśnie na takiej poduszce (dokładnie było to siedzisko fotelika, oparcie mozna zdemontowac i zostaje sam ten "poddupnik" jak to niektórzy nazywają). Policjant pouczył mojego ojca, że dziecko do pewnego wieku bądż też wzrostu (nie znam dokładnych danych) musi mieć fotelik z oparciem i ochroną głowy. Wszyscy w sumie się zdziwili bo moja siostrzenica już od dłuższego czasu nie używała pełnego fotelika (ledwo się w niego mieści :D) a jednak prawo nakazuje jej jeszcze jezdzic w foteliku.

Nie wiem czy podobnie nie jest w Danii (regulacje EU?).

--- Koniec cytatu ---
Baumi, prosze tutaj rzadowa strona o przewozie dzieci:

https://www.sikkertrafik.dk/Raad-og-viden/I-bil/Boern-i-bilen/Naar-du-koeber-autostol.aspx

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej