Brunsvige:
25 gr drożdży rozpuścić w 1 dl ciepłego mleka. Dodać 250 gr mąki, 50 gr tłuszczu (ja dodaję rozpuszczone letnie masło) 25 gr cukru, 1 jajko, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki kardamonu (ja sypię trochę więcej bo lubię zapach kardamonu).
Z tego wyrobić ciasto i postawić do wyrośnięcia aż się podwoji
Ciasto rozwałkować na cienki placek - jakiś 1 cm grubości i posmarować polewą:
rozpuścić razem w garnuszku 75 gr tłuszczu (margaryna lub masło) 100 gr cukru pudru i 50 gr "brun farin" (ja mieszam pół na pół po 75 gr), do tego dodać 1 lyżkę brązowego syropu ("mørk sirup" z Dan Sukker). Musisz to zagrzać do tego stopnia by się wszystko razem połączyło. Farin się nie rozpuści ale reszta tak.
Ciasto pieczesz w 180 st. przez ok 10-12 minut - zobaczysz jak będzie brązowe po bokach to "out".
Smacznego