poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: Brunsvige  (Przeczytany 6048 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bella

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 116
  • Reputacja: +2/-1
  • Płeć: Kobieta
Brunsvige
« dnia: 12 Sie 2008, 08:27:53 »
Brunsvige:
25 gr drożdży rozpuścić w 1 dl ciepłego mleka. Dodać 250 gr mąki, 50 gr tłuszczu (ja dodaję rozpuszczone letnie masło) 25 gr cukru, 1 jajko, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki kardamonu (ja sypię trochę więcej bo lubię zapach kardamonu).
Z tego wyrobić ciasto i postawić do wyrośnięcia aż się podwoji
Ciasto rozwałkować na cienki placek - jakiś 1 cm grubości i posmarować polewą:
 
rozpuścić razem w garnuszku 75 gr tłuszczu (margaryna lub masło) 100 gr cukru pudru i 50 gr "brun farin"  (ja mieszam pół na pół po 75 gr), do tego dodać 1 lyżkę brązowego syropu  ("mørk sirup" z Dan Sukker). Musisz to zagrzać do tego stopnia by się wszystko razem połączyło. Farin się nie rozpuści ale reszta tak.
 
Ciasto pieczesz w 180 st. przez ok 10-12 minut - zobaczysz jak będzie brązowe po bokach to "out".
Smacznego
"It is not the strongest of the species who survive, nor the most intelligent, but those who are most adaptive to change"

poloniainfo.dk

Brunsvige
« dnia: 12 Sie 2008, 08:27:53 »