poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Szwecja stanie się wkrótce krajem trzeciego świata  (Przeczytany 86703 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
Odp: Szwecja stanie się wkrótce krajem trzeciego świata
« Odpowiedź #165 dnia: 12 Lis 2014, 13:08:47 »
Sadze, ze dyskusje na tematy polskiej ortografi to pelna onania; nikogo nigdy nie wyslesz do szkoly czy podrecznikow, tresc i zamiary zawsze sa najbardziej istotne w dyskusjach internetowych.
 To jest bardzo polskie uzywanie bledow ortograficznych jako glownych argumentow w roznorakich dyskusjach; gdy politycy zakoncza odbudowe Polski po II wojnie swiatowej i pilkarskich mistrzostwach Europy oraz znajda i ukaraja wszystkich szpiegow i zdrajcow to powinni sie zajac unowoczesnieniem tzn. uproszczeniem polskiej ortografii :)

Dodam, ze na szwedzkim forum klotnie sa bardziej krwawe bo mozna uzywac znacznie szerszy zakres epitetow :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #166 dnia: 12 Lis 2014, 13:11:50 »
Rozumialabym to jeszcze, gdyby sam byl perfekcyjny, wowczas jakos by sie dalo to wytlumaczyc.
Ale takie zamykanie oczu na wlasny problem, ale pouczanie innych...
Ja bym sie po prostu wstydzila.
Ale widocznie kazdy ma inne granice wstydu.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 43
  • Reputacja: +25/-24
« Odpowiedź #167 dnia: 12 Lis 2014, 13:50:59 »

Nie, tak samo jak i powyzsze.
CO innego problem z ortografia, co innego brak kultury.

rzeczywistosci jakiej - takiej
sytuacji
Korei
Europie
ktos by napisal

Nie wspomne o 19 bledach interpunkcyjnych.
Zadasz od ludzi porpawnej ortografii?
STOSUJ JA SAM!
A jak sam masz problem, to daj ludziom spokoj.
Kazdy pisze, jak potrafi!

Przyganial kociol garnkowi. Roznica miedzy nami jest zasadnicza. Ja po wytknieciu bledow ktore popelnilem, nie modyfikuje poprzedniech wypowiedzi. To jest wlasnie brak kultury. Czytajacy pierwszy raz caly temat moze po prostu zglupiec. Zamiast przyznac sie do bledu, ty korzystajac z przywileju moderatora zmieniasz co napisalas wczesniej.
Konczac  juz moja wypowiedz, zmykam z forum i obiecuje nic wiecej nie pisac. Jesli zauwaze zlamanie regulaminu, a od teraz wiem wiecej, bo oprocz tego co jest napisane w regulaminie, mozna sobie prawie dowolnie interpretowac . Np w takim poscie jak ten, usuwac wszystkie posty niezwiazane z tematem, czyli te o poprawnym pisaniu.

Zpatentem, a kto wyskoczyl ze swonikiem jezyka polskiego jak nie Jomir?Sama  pisze zle, ale po wytknieciu bledu, modyfikuje i i udaje ze nic sie nie stalo.
Nie dyskutuj z idiota, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #168 dnia: 12 Lis 2014, 13:59:40 »
Chciałam tylko sprostować bo ten artykuł z politiken.dk może trochę "nie wyraźnie" przedstawił sprawę albo ktoś nie doczytał o co tak naprawdę chodzi,to tutaj z TV.2 Nyheder http://nyhederne.tv2.dk/samfund/2014-11-11-svenskere-raser-over-danske-legetoejs-kataloger-hvorfor-er-der-kun-hvide-boern

Chodzi o to ze to Szwedzi wtrącają się w wygląd duńskich katalogów dla dzieci w Danii - a nie ze w Szwecji...

Bardzo obszerna dyskusja na stronie TV.2 Nyheder na facebook'u - wczoraj było około 1.060 komentarzy,co drugi jest negatywny,Duńczycy aż krzyczą.

Właśnie sobie czytam ta dyskusje na szwedzkiej polonii forum....

Lukashero i tak długo wytrzymałeś ;-) ,ja tez stad zmykam bo Tankepoliti kontroluje każde słowo...

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #169 dnia: 12 Lis 2014, 14:03:54 »
Przyganial kociol garnkowi. Roznica miedzy nami jest zasadnicza. Ja po wytknieciu bledow ktore popelnilem, nie modyfikuje poprzedniech wypowiedzi. To jest wlasnie brak kultury. Czytajacy pierwszy raz caly temat moze po prostu zglupiec. Zamiast przyznac sie do bledu, ty korzystajac z przywileju moderatora zmieniasz co napisalas wczesniej.
Konczac  juz moja wypowiedz, zmykam z forum i obiecuje nic wiecej nie pisac. Jesli zauwaze zlamanie regulaminu, a od teraz wiem wiecej, bo oprocz tego co jest napisane w regulaminie, mozna sobie prawie dowolnie interpretowac . Np w takim poscie jak ten, usuwac wszystkie posty niezwiazane z tematem, czyli te o poprawnym pisaniu.

Zpatentem, a kto wyskoczyl ze swonikiem jezyka polskiego jak nie Jomir?Sama  pisze zle, ale po wytknieciu bledu, modyfikuje i i udaje ze nic sie nie stalo.

Roznica jest taka, ze ja: NIKOGO NIE KRYTUKUJE ZA POPELNIANIE BLEDOW.

Natomiast NIE TOLERUJE CHAMSTWA!

Skompromitowales siepo prostu i jeszcze CI brak honoru, by sie do tego przyznac!

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #170 dnia: 03 Gru 2014, 23:14:02 »
No i w Szwecji, jak przewidywalem,szybko ponowne wybory. SD gwarantuje, ze obali kazdy rzad ktory nie ograniczy radykalnie imigracji. Przekonany jestem, ze powieksza ponownie liczbe miejsc w parlamencie, ale tez, ze beda ogromne klopoty z uksztaltowaniem nowego i w miare solidnego rzadu; to jest bowiem koszt taktycznego bojkotu SD czyli 13% wyborcow.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #171 dnia: 04 Gru 2014, 13:11:21 »
Sytuacja w Szwecji, to znaczy bojkot SD przez pozostale partie, przypomina mi, kiedy to przed laty Poul Nyrup Rasmussen, owczesny dunski statsminister wypowiedzial sie o Dansk Folkeparti: "stuerene, det bliver I aldrig". Ostanie wyniki opinii publicznej: gdyby dzisiaj byly wybory - Dansk Folkeparti najwieksza partia w Danii, ponad 30% glosow.   

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #171 dnia: 04 Gru 2014, 13:11:21 »

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #172 dnia: 04 Gru 2014, 13:57:59 »
http://denkorteavis.dk/2014/sverige-kan-laere-af-danmark/

Ciekawe jak tak wzmocniona DF bedzie reagowala po wyborach; zostajac moze najwieksza partia i nie chcac partycypowac w rzadzie moze doprowadzic do zarzutow braku politycznej odpowiedzialnosci. Uwazam tez, ze po prostu brak im odpowiedniego ministerialnego personelu; z drugiej strony moga miec decydujacy wplyw na polityke rzadu, kombinujac na lewo i prawo, co zreszta jest ich planem.
« Ostatnia zmiana: 04 Gru 2014, 14:10:59 wysłana przez zpatentem »

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #173 dnia: 04 Gru 2014, 16:46:38 »
Czytałam ze wielu młodych Szwedów którzy nie długo będą kończyć 18-stke już deklarują ze będą glosować w marcu 2015 właśnie na SD.

Wiec sie zapowiada prawdziwa walka...a Löfven nie rozumie ze nadchodzą nowe czasy polityczne,nawet w Norwegii nowy rzad jest borgelig tak jak pani minister.On myśli ze socjaliści sa nieśmiertelni i maja władzę absolutna!

A DF tak jak piszesz zpatentem,nie musi wchodzić do rządu,oni będą mieszać raz na lewo na prawo,żeby była równowaga  ;D

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #174 dnia: 05 Gru 2014, 04:49:19 »
http://denkorteavis.dk/2014/sverige-kan-laere-af-danmark/

Ciekawe jak tak wzmocniona DF bedzie reagowala po wyborach; zostajac moze najwieksza partia i nie chcac partycypowac w rzadzie moze doprowadzic do zarzutow braku politycznej odpowiedzialnosci. Uwazam tez, ze po prostu brak im odpowiedniego ministerialnego personelu; z drugiej strony moga miec decydujacy wplyw na polityke rzadu, kombinujac na lewo i prawo, co zreszta jest ich planem.
Może tak byc. Zwłaszcza, gdy partia, choć wygrywa wybory,  nie ma zdolności koalicyjnej i możliwości samodzielnego rządzenia.
Zazwyczaj problem z takimi populistycznymi partiami jest właśnie taki, że tak naprawdę rządzić nie chcą, nie chcą brać odpowiedzialności- rola "harcownika", który kąsa z doskoku jest dla nich o wiele wygodniejsza- możliwości duże, odpowiedzialność zerowa.
Łatwo grzmiec z trybun, że rząd zły.
Samemu dobrze rządzić- oj, zaczynają się schody.  :P

A DF tak jak piszesz zpatentem,nie musi wchodzić do rządu,oni będą mieszać raz na lewo na prawo,żeby była równowaga  ;D

Ostatnią rzeczą, o jaką chodzi takim partiom, jest równowaga. One kwitną w chaosie i za wszelką cenę ten stan chcą utrzymywać.

A jeszcze wracając do linka, zp, sprawdzilam sobie , tak z ciekawości, iluż to uchodźców "przypada" na "mój" region, a w nim na kommune. Wyszło mi, że ok. 40 na kommune. Jakaś zastraszająca liczba to nie jest  ;).
" Polak gorszego sortu"

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #175 dnia: 05 Gru 2014, 11:09:50 »
Happy,
Wiekszosc politycznych komentatorow uwaza, ze dowodctwo DF to dobrzy, zdyscyplinowani polityczni rzemeslnicy, co miedzy innymi jest jednym z powodow wzrostu ich popularnosci. Nie zgadzam sie sie z twoja opinia, ze sa harcownikami; sa populistami ktorych polityczne cele w bardzo duzej mierze odzwierciedlaja opinie bardzo wielu dunczykow.

Co do 40 uchodzcow to pomnoz ta liczbe przez 2.5 (sprowadzanie rodzin), znajdz mieszkania nie tworzac gett (??) czy rownoleglych spolecznosci, znajdz tlumaczy i zorganizuj kursy jezyka, swietlice czy przechowalnie dla dzieci. To wszystko dla spokojnych uchodzcow :) A co dla wyalienownych, religijnie aktywnych wojownikow czy kryminalistow (Sandholmslejr)?
W sumie to sa koszta, ktore nie kazda komuna jest w stanie pokryc i juz wiele lamentow slychac. Nikt tez nie pyta mieszkancow tych komun co sadza o multikulti w ich pipidowce :)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #176 dnia: 05 Gru 2014, 13:22:10 »
heppybeti> napisalas, miedzy innym: Może tak byc. Zwłaszcza, gdy partia, choć wygrywa wybory,  nie ma zdolności koalicyjnej i możliwości samodzielnego rządzenia. Zazwyczaj problem z takimi populistycznymi partiami jest właśnie taki, że tak naprawdę rządzić nie chcą, nie chcą brać odpowiedzialności- rola "harcownika", który kąsa z doskoku jest dla nich o wiele wygodniejsza- możliwości duże, odpowiedzialność zerowa. Łatwo grzmiec z trybun, że rząd zły.

Nie wiem jak dlugo mieszkasz w Danii, ale nie nalezy zapimonac, ze DF przez 10 lat scislej wspolpracy z poprzednim rzadem wykazala doskonala umiejetnosc i talent wspolpracy wlasnie z rzadem, odpowiedzialnosc, ale i nie zapominajac rowniez o swoich "mærkesager" Byc moze, to, ze dzisiaj w Danii sytuacja jest nieco inna niz np. w Szwecji, mozna przypisac DF. DF nie kwestionuje przyjmowania okreslonej ilosci uchodzcow, ustalonej umowami miedzynarodowymi, nie kwestionuje udzielania szerokiej pomocy uchodzcom ktorych Dania przyjela i udzielila azylu, ale stawia przede wszystkim znak zapytania czy po przyjeciu uchodzcow do kraju, nie nalezaloby prowadzic wobec nich bardziej restrykcyjnej polityki wymagan - przede wszytkim respektowanie norm i przepisow w kraju, ktory ich przyjal. Nie oznacza to jednak, ze DF ma patent na rozwiazanie wszystkich problempw zwiazanych z udzodzcami, ale ich krytyks i watpliwosci sa na pewno bardziej korzystne dla kraju, niz zamykanie oczu na istniejace problemy.

Patrze na to troche z boku, poniewaz nie jestem ani czlonkime DF ani na nich nie glosuje, ale widze, ze nawet "moja" partia, zaczela traktowac ten problem powazniej niz przed kilku laty i niewatpliwie dlatego, ze zdaje sobie sprawe, ze istnieje ryzyko utraty wielu swoich zwolennikow.

Napisalac rowniez ze waszej komunie jest mowa o okolo 40 osob. Czytalem ostanio, ze 1 niepracujaca rodzina uchodzcow  (dwoje doroslych i 2 dzieci), kosztuje w pierwszym roku pobytu system dunski 1,5 miliona rocznie, wliczajac czynsz, utrzymanie, lekarzy, szkola, przedszkola, swietlica, nauka jezyka, tlumacz, poradnie psychologiczne, terapie itp. dla Twojej komuny oznaczaloby to ok. 60 milionow, ktore pokryja podatnicy mieszkajacy w komunie, chyba ze dostana specjalna dotacje od panstwa, ale panstwo, to przeciez tez podatnicy.

Problem nie jest latwy. Dania jest krajem zamoznym i powinna pomagac dodatkowo w takich szczegolnych sytuacjach konfliktow zbrojnych na Bliskim Wschodzie, ale nie mozna chowac glowy w piasek i mowic, ze kraje przyjmujace nie maja w zwiazku z tym problemow - tak jak to ma miejsce w Szwecji.       
« Ostatnia zmiana: 05 Gru 2014, 13:44:13 wysłana przez Jomir »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #177 dnia: 05 Gru 2014, 13:41:26 »
Nie wiem jak zatrzymac ta czesc mojego tekstu?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #178 dnia: 05 Gru 2014, 13:44:31 »
Naprawilam :)

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #179 dnia: 05 Gru 2014, 14:14:23 »
A ja myslalem, ze z ta tablica swietlna jestes sztukmistrzem Roga, ale moderatorka wyprowadzila mnie z bledu, niestety :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #179 dnia: 05 Gru 2014, 14:14:23 »

jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22033
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
Gdzie najlepiej mieszka sie w Århus?

Zaczęty przez SarahDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 28102
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2012, 19:29:18
wysłana przez air2006
muah Thai - gdzie mozna sie zapisac?

Zaczęty przez Muay Thai- gdzie znajde?Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 41458
Ostatnia wiadomość 14 Sty 2014, 13:41:34
wysłana przez czesio
Problem z logowaniem sie do banku

Zaczęty przez patrykos93Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16769
Ostatnia wiadomość 15 Wrz 2016, 20:03:06
wysłana przez daniaa
Jak się rozliczyć ze skat w 2008

Zaczęty przez kaska114Dział Podatki