Ogólne > Przepisy Kuchni Polskiej
czaber???
zpatentem:
Co to?
Znalazlem ponizszy przepis, interesujacy bo bezmiesny :) , niestety paru rzeczy nie pojmuje; czaber i zolty groch w polowkach? Czy to danie jest dobre, ktos probowal?
Groch z kapustą
250 g żółtego grochu w połówkach namoczonego przez ok. 6 godz.
1kg kiszonej kapusty
1 liść laurowy
1 i 1/2 łyżeczki nasion kminku
1 łyżeczka suszonego cząbru
2 łyżki masła
2 duże cebule pokrojone w kostkę
sól i pieprz do smaku
Zasmażka:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Groch gotujemy do miękkości w dużej ilości wody. 5 min przed końcem gotowania solimy do smaku (ja gotuję ok. 40 min). Kapustę przepłukujemy i gotujemy w wodzie do miękkości z liściem laurowym. Lekko odsączamy (ma pozostać nieco wody z gotowania). Doprawiamy kminkiem i cząbrem. Cebule rumienimy na 2 łyżkach masła. Dodajemy do kapusty. Połowę grochu wrzucamy w całości do kapusty, resztę rozgniatamy praską do ziemniaków na purée i również dodajemy do kapusty. Dusimy ok. 10 min często mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni robimy jasną zasmażkę z masła oraz mąki i wlewamy ją do gorącej kapusty z grochem. Gotujemy przez 2-3 min.
z fajnej kulinarnej stron Agnieszki z Portugalii www.kuchnianadatlantykiem.com/search/label/Polska#ixzz3Iyu5Fheh
anciol7:
To przyprawa, jak oregano, rozmaryn... http://www.przyprawowy.pl/cz%C4%85ber.html
anciol7:
Natomiast nie pojmuję czego nie rozumiesz w grochu jeżeli chcesz ugotować groch z kapustą?
roga:
http://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/krydderurter/enaarige/1105.html
zpatentem:
--- Cytat: anciol7 w 13 Lis 2014, 21:38:46 ---Natomiast nie pojmuję czego nie rozumiesz w grochu jeżeli chcesz ugotować groch z kapustą?
--- Koniec cytatu ---
Nigdy nie slyszalem o polowkach grochu, dlatego.
Google tlumaczy czaber jako suszone ziola, na poczatku myslalem, ze to jakies pojedyncze,koles absolwent polskiej szkoly kucharskiej twierdzil , ze to jakies mieso :) a profesor dr. Roga odpowiedzial, ze to jest "sar", ciekawe jak to smakuje :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej