poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: A-kase a działalność gospodarcza w Polsce?  (Przeczytany 6977 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

waleriana

• Gość
A-kase a działalność gospodarcza w Polsce?
« dnia: 30 Gru 2014, 10:54:08 »
Witam,

jestem na a-kase od jakiegoś czasu.
Kilka miesięcy temu wpadłam na genialny pomysł z małym biznesem sezonowym w Polsce.
Pytając w moim 3F (do nich należę) czy na a -kase można prowadzić działalność gospodarczą w Polsce nie uzyskałam jednoznacznej odpowiedzi ponieważ kobieta sama nie wiedziała...
Czas mijał a ja miałam coraz mniej czasu na podjęcie decyzji ponieważ jak wspominałam to miała być działalność 2 tygodniowa w Polsce w czasie moich ferii w Danii.
Postanowiłam otworzyć działalność w Polsce na okres 2 tygodni w czasie moich ferii.
Księgowa w Polsce była pewna , że pracując w Danii można prowadzić działalność gospodarczą w Polsce , ale nie wiedziała jak to się ma do tego jeśli pobiera się zasiłek dla bezrobotnych w Danii jednocześnie prowadząc działalność w Polsce w czasie swojego urlopu Duńskiego.

Czy ktoś posada wiedzę na ten temat? Ponieważ nie chciała bym mieć później jakichś niespodziewanych niespodzianek wiążących się z finansami.

Dodam , że oczywiście w Polsce wszystko było legalnie -podatek zapłacony,  firma zawieszona po zakończeniu mojego urlopu.
Urząd Polski wie , że jestem rezydentka Danii bo kiedyś wypelanialam w Polsce taki formularz NIP3? może przekrecilam nazwę , ale myślę , że wiadomo o co chodzi.

Proszę o odpowiedź tych , ktorzy wiedzą coś na temat prowadzenia działalności w Polsce a pobierania a -kasy w Danii.

Pozdrawiam.
Dorota.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: A-kase a działalność gospodarcza w Polsce?
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Gru 2014, 12:54:51 »
Genialny pomysl :o.

Przede wszystkim nawet nie chcialo sie tobie zobaczyc post na "glownej stronie" (Nowe posty), kilka postow poniezej twojego, zamieszczony pod tytulem "Wlasna firma na a-kasse" z ostatnim wpisem w dniu wczorajszym o godz. 20:01, gdzie zarowno Jomir i ja dosc szczegolowo poruszylismy ta problematyke, a "sopocianka" nawet napisala do a-kasse i otrzymala dosc wyczerpujaca ospowiedz. To, ze chcesz prowadzic prowadzic dzialalnosc w Danii czy w Polsce (bedac na urlopie w a-kasse), nie ma znaczenia. Orientuje sie, skromnie twierdzac, niezle w przepisach, ale niestety temat obszerny, a trudno na lamach forum bawic sie w Biuro Obslugi Klienta. Jezeli pani z ktora rozmawialas (przez telefon?), nie bardzo cie zrozumiala - napisz do glownego oddzialu i poprosic opinie na pismie - wowczas masz "bindende svar" i pewnosc, ze postepujesz wlasciwie.

Glowne zasady upowazniajace di otrzymywania feriedagpenge:

For at få feriedagpenge skal du have ret til dagpenge på det tidspunkt, hvor du afholder din ferie. Det betyder, at du skal opfylde de almindelige betingelser for at få ret til dagpenge.

Du skal bl.a.:
•   stå til rådighed for arbejdsmarkedet (byc do dyspozycji na rynku pracy)
•   have bopæl i Danmark
•   have varig opholds- og arbejdstilladelse i Danmark
•   opholde dig i Danmark op til feriens start (przebywac w Danii do chwili rozpoczecia ferii)
•   være lønmodtager eller ledig (byc zatrudnionym lub bezrobotnym).

Er du ledig, skal dit CV være tilgængeligt under ferien, og du skal bekræfte, at du er aktivt jobsøgende senest 7 dage efter, at ferien er slut.

Du har ikke ret til feriedagpenge
Du har ikke mulighed for at få feriedagpenge, hvis du fx:
•   er gået på efterløn
•   er i seniorjob
•   er i fleksjob eller modtager fleksydelse
•   er selvstændig (prowadzisz wlasna dizalalnosc)
•   er sygemeldt
•   er på barsel
•   er i konflikt
•   deltager i uddannelse.

- pomijajac problemtyke prowadzenia dzialalnosci w Polsce (bedac na feriach i bedac na A-kasse), to uzyskujac dochod w Polsce, Urzad Skarbowy na podstawie twojego lacznego dochodu z obu krajow (dochod z dzialalnosci w PL + dochod z A-kasse) ustali prog podatkowy na podstawie ktorego bedziesz placila podatek od dochodu uzyskanego w Polsce. W zaleznosci od wysokosci sumy dochodow, moze byc mowa nawet o najwyzszym progu podatkowym w PL od relatywnie niskiego dochodu uzyskanego w czasie ferii – ale to juz inny temat. 

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Gru 2014, 13:42:42 »
Poruszylem jedynie sprawe Feriedagpenge, zakladajac, ze takie otrzymujesz w czasie urlopu. Odnosnie samej dzialalnosci / zapoznaj sie z watkiem o ktorym wspomnialem. Jak odnajde w moim "archiwum" przepis na ten temat, a na pewno go mam, to go zamieszcze.

waleriana

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Gru 2014, 22:51:36 »
Dzieki Roga-nie szukałam na ten temat ,ale w poprzednim poście była mowa o prowadzeniu działaności w Danii , a moja sprawa dotyczy Polski jeśli jest w tym jakaś różnica :)

Tylko nadal nie wiem co z tym , ze prowadzilam dzialnosc w Polsce a ewentualnymi konsekwencjami z a-kase?
Mam to zglosic do a-kase i mam miec poprostu nie zaplaconą sumę 2 tygodni z zasilku w Danii za okres prowadzenia dzialności podczas moich ferii w Polsce?
Bo podatku w Danii za prowadza dzialanosc w Polsce nie musze placic jesli zaplacilam go w Polsce prawda? na odwrót również..

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Gru 2014, 23:37:43 »
Jestesmy w Unii Europejskiej, mamy wspolny rynek pracy. NIe mozna w jednym kraju pobierac zasilku, a w innym pracowac.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Gru 2014, 06:32:58 »
Niestety, musisz zglosic dochod z Polski w Danii i zaplacic roznice miedzy polskim podatkiem a dunskim. Skat ma 5 lat na sprawdzenie i chyba nie warto ryzykowac.
http://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,4,15,131,79,,,konwencja-miedzy-rzeczapospolita-polska-a.html
Jesli jestes polska rezydentka , w Polsce nie placisz podatku od dunskich dochodow.
Nastepnym razem zaloz firme w Polsce na babcie rencistke  ;)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Gru 2014, 13:36:42 »
Dzieki Roga-nie szukałam na ten temat ,ale w poprzednim poście była mowa o prowadzeniu działaności w Danii , a moja sprawa dotyczy Polski jeśli jest w tym jakaś różnica :)

Nie chodzi o to gdzie dzialalnosc jest prowadzona, ale o sama dzialalnosc - przynjamniej patrzac od strony A-kasse. Prowadzac dzialalnosc, nie jestes "lønmodtager", a jako taki i bezrobotna, otrzymujesz zapomoge z A-kasse.

Tylko nadal nie wiem co z tym , ze prowadzilam dzialnosc w Polsce a ewentualnymi konsekwencjami z a-kase?
Mam to zglosic do a-kase i mam miec poprostu nie zaplaconą sumę 2 tygodni z zasilku w Danii za okres prowadzenia dzialności podczas moich ferii w Polsce?

Na to pytnie moze odpowiedzeic A-kasse - napisz do nich zapytanie.

Bo podatku w Danii za prowadza dzialanosc w Polsce nie musze placic jesli zaplacilam go w Polsce prawda? na odwrót również.

Odpowiedz na to pytanie dostalas od Faja. W rozliczeniu rocznym Årsopgørelse musisz podac dochod uzyskany z Polski i w odpowiedniej rubryce podac wysokosc/kwopte zaplaconego w Polsce podatku. zostanie to uwzglednone w rozliczeniu Skatu.

Jezeli masz pelen obowiazek podatkowy dla Danii, masz obowiazek podac do Skatu wartosc posiadanej wlasnej nieruchomosci w Polsce (dom/mieszkanie) i placic w Danii podatek "ejendomsværdiskat" - bylo wielokrotnie omawiane tutaj na forum.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Gru 2014, 13:36:42 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Sty 2015, 18:37:24 »
Waleriana:

Zwrocilem sie z zapytaniem do 3F. Oto odpowiedz:

Helt overordnet kan jeg oplyse:

1.   Man skal opholde sig i Danmark, for at have ret til at modtage dagpenge.
2.   Man kan dog søge A-kassen om tilladelse til at tage sine dagpenge med i op til 3 måneder, mens man søger arbejde i et andet EØS land.
3.   Har man søgt om feriedagpenge, skal man opholde sig i Danmark indtil feriens start, ellers har man ikke ret til at få noget udbetalt fra A-kassen.
4.   Er man ledig, og starter selvstændig virksomhed, skal dette altid oplyses til A-kassen.
5.   Starter man selvstændig virksomhed, har man som udgangspunkt ikke ret til dagpenge, før det kan dokumenteres at den selvstændige virksomhed er endeligt afviklet.
6.   Man kan ikke modtage dagpenge som lønmodtager og samtidig opretholde virksomhedens aktiviteter.
7.   Midlertidig indstilling af virksomhedens aktivitet i udlandet er ikke ensbetydende, at virksomheden er afviklet.
8.   Holder man ferie, skal man som udgangspunkt afbryde sin ferie, hvis man starter på arbejde eller selvstændig virksomhed.

Det er vigtigt for mig at understrege, at disse oplysninger ikke skal betragtes som en konkret afgørelse i en sag, eller konkrete svar på dine spørgsmål, dertil skal jeg, som før nævnt, bruge flere oplysninger.

Med venlig hilsen
A-kasseleder
3F

Punkty 1-4 nie wnosza nic nowego. Odpowiedz na twoje pytania jest w pewien sposob wyjasniona w pkt. 5-8.   

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Sty 2015, 18:37:24 »

skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23364
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14175
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat