poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Nowa karta podatkowa  (Przeczytany 5075 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kalesa

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 14
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Nowa karta podatkowa
« dnia: 02 Sty 2015, 19:40:00 »
Witam. Mam pytanie odnoscie karty podatkowej. Nie mam karty podatkowej na rok 2015 o czym poinformowal mnie dzisiaj pracodawca. Myslalem ze SKAT automatycznie wystawia nowa, ale wychodzi na to ze tak sie nie stalo. Czy da sie samemu stworzyc karte na stronie skatu(jesli tak to jak to zrobic?), czy musze do nich dopabuse w poniedzialek zadzwonic i ich o tym poinformowac? Zalezy mi na jak najszybszym zalatwieniu sprawy zeby nie zostal mi nalozony najwyzszy podatek przy wyplacie w styczniu. Z gory dziekuje za odp i pozdrawiam.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Nowa karta podatkowa
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sty 2015, 23:49:38 »
Byc moze masz "zerowa" karte podatkowa, ktora normalnie nie jest widoczna klikajac na Forskudsopgøresle 2015. Jezeli tak jest, to mozesz to sprawdzic wchodzac do zakladki dotyczacej zmian karty podatkowej (Ret forskudsopgørelse) i wprowadzic dane/kwoty jakie przewidujesz w 2015 w odpowiednie rubryki. Jezeli takiej mozliwosci w twojej teczce podatkowej nie ma, to najlepiej zamiast dzwonic do Skatu, napisac bezposrednio ze swojej teczki podatkowej, podajac kwote przewidywanego dochodu brutto w 2015 (przed potraceniem skladki na rynek pracu AM-bidrag). To wystarczy. Po sporzadzeniu przez Skat propozycji zaliczkowej deklaracji podatkowej na 2015, bedziesz mogl wniesc pozostale kwoty do karty podatkowej, jezeli takie przewidujesz jak np. dojazdy do pracy itp.

Offline kalesa

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 14
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Sty 2015, 00:21:56 »
roga jak zawsze pomocny, dziekuje bardzo!

Offline lukkua

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Sty 2015, 19:23:53 »
Witam.
To ja się podepnę pod pytanie, ponieważ  mnie już cos takiego spotkalo. Mianowicie na wyplate w grudniu (liczone od 15 listopada do 14 grudnia) zabrali mi 55% podatku i nie wiem dlaczego:(
Może naswietle troche temat:
W listopadzie zmieniłem zakład w którym pracuje (chociaż pracodawca został ten sam) i dostałem nowa umowę na miesiąc czyli od 17 listopada do 17 grudnia i wlasnie za ten okres dostałem już 55% podatku, a teraz zbliza się nowa wyplata i obawiam się ze będzie podobna sytuacja, a ja nie wiem dlaczego tak wyszlo, mój pracodawca mowi ze taka stawke przekazal im skat, tylko dlaczego? Może ktoś wie?

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Sty 2015, 13:01:59 »
Zaloguj się na stronie skatu i upewnij się, że masz podane dobre dane w swojej karcie podatkowej - jezeli nie to zmien. Jak sie zalogowac? gdzie? Co zmienic? Na te pytania znajdziesz odpowiedz w innych watkach tutaj, poniewaz temat pojawial sie juz wiele razy :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Sty 2015, 13:01:59 »

Karta sim do iPhona5

Zaczęty przez raven123Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 7668
Ostatnia wiadomość 30 Lis 2013, 22:00:07
wysłana przez raven123
Zablokowana karta

Zaczęty przez sskkDział Hydepark

Odpowiedzi: 0