Ogólne > Kultura
Dunskie restauracje swiatowej klasy
roga:
Niezbyt czesto wybieram sie do restauracji. Jezeli juz to sie zdarza (kilka razy w roku tutaj i kilka poza Dania), to nie dlatego aby sie najesc, ale przede wszystkim "przezyc" cos dobrego, nowego, wysokiej jakosci, a co niemniej wazne, spedzic czas w dobrym towarzystwie. Lepiej wydac troche wieksza kwote kilka razy w roku na znakomite przezycie, niz chodzic czesto do podrzednych restauracji z "hustes vin". Smiem twierdzic, ze dunskie restauracje prezentuja dzisiaj najwyzsza sztuke kulinarna na swiecie, rowniez wedlug mojej oceny wyzsza niz glosno reklamowane francuskie. Mam na mysli restauracje o wysokiej klasie a nie podrzedne jatki. To, ze Dania z iloscia mieszkancow okolo 5,5 mill, ma 15 restauracji z gwiazdkami Michellin mowi samo za siebie - mowi sie o tym rowniez glosno na swiecie. W Polsce z wielomilionowa ludnoscia jak na razie jest tylko jedna, a mianowicie Atelier Amaro. Smacznego.
surja85:
Faktycznie w Polsce jest tylko jedna. Wojciech Modest Amaro ma... A może jest tylko jedna, bo wszyscy uciekli za granice :d ??
daniaa:
Ale jakim kosztem. W dunskiej telewizji ukazana była prawda "od kuchni" w przypadku restauracji, a jakże wielogwazdkowej "Noma" w Cph. Pracownik traktowany jak mięso armatnie, nawet Polak nie dawaj rady psychicznie, kiedy szef mieszał jego z błotem. NIGDY tam nie przekroczę progu. NIE popieram takiej "organizacji" pracy. To ja już wolę bar mleczny, z prawdziwym, a nie plastikowym mięsem ;)
roga:
::)
beatrycza:
Prawdziwe mieso kosztuje, tzw. bar mleczny, czy tez szybkiej obslugi slynie z niskich cen. Watpie ze tam wszystko jest zdrowe,swieze i prawdziwe. A co do restauracji to musze przyznac racje Rodze, naprawde potrafia zaskoczyc kubeczki smakowe.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej