poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Odliczenie wyjazdów do PL, umowa bezterminowa  (Przeczytany 14448 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jelonidas777

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 10
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Odliczenie wyjazdów do PL, umowa bezterminowa
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Lut 2015, 22:41:18 »
czyli jak dobrze rozumiem, dodajemy ulge uzyskaną z tytułu wyjadów do PL do ulgi za dojazdy z miejsca zamieszkania w Danii do pracy (nie wyszczególniająć nigdzie, że są to wyjazdy do rodzimego kraju) w rubryce 52?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Lut 2015, 21:46:52 »
czyli jak dobrze rozumiem, dodajemy ulge uzyskaną z tytułu wyjadów do PL do ulgi za dojazdy z miejsca zamieszkania w Danii do pracy (nie wyszczególniająć nigdzie, że są to wyjazdy do rodzimego kraju) w rubryce 52?

Nie ta rubryka!!!

Offline jelonidas777

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Lut 2015, 22:02:15 »
no faktycznie strzeliłem gafę ;D (ale tylko o "1" :P). Chodziło oczywiście o Befrodringsfradrag(nr51). Czyli liczę dokładnie to taki sam sposób jak dojazdy z duńskiego miejsca zamieszkania do miejsca pracy i następnie sumuję obydwie ulgi w 51, tak(a co z tym idzie mogę skorzystać ze skatowskiego kalkulatora)?

Offline kujawiaczkaa

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Lut 2015, 08:24:20 »
czy w tym roku była zmiana rubryk?

bo na dzień dzisiejszy dojazdy do pracy mam w rubryce 417 (befodring), a rubryki 51 nie mam wcale.

W zeszłym roku miałem odpis dojazdowy w wysokości 2453kr miesięcznie, teraz widzę że za rubryką 417 stoi "/ar",
czyli mam od razu wpisać za cały rok?

zaczarujmnie

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Lut 2015, 16:13:45 »
Roga zle to ujelam :P Rozumiem, ze ulga przysluguje pracownikowi tymczasowemu.. Nigdy nie korzystalam z owej ulgi, ale moj szef ostatnio sam wspomnial o tym.. moze dlatego ze moj "kontrakt" jest specyficzny :D Nigdy w dokumentach nie pojawila sie informacja, iz praca jest na czas nieokreslony, ani nawet czas okreslony  :P
Nie mam w Danii meza, ani dzieci :P
Czy moglby mi ktos powiedziec w jaki sposob wogole rozlicza sie owa ulge? Czy to ta sama rubryka co dojazdy do pracy? I czy jest jakis limit w tej kwestii?
Zastanawiam sie jeszcze jak to jest, ze wiekszosc "znajomych" korzysta z tej ulgi a pracuja i mieszkaja w Danii od dluugiego czasu.. czy skat tego wogole nie kontroluje?

Offline jelonidas777

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Lut 2015, 17:17:37 »
Roga zle to ujelam :P Rozumiem, ze ulga przysluguje pracownikowi tymczasowemu.. Nigdy nie korzystalam z owej ulgi, ale moj szef ostatnio sam wspomnial o tym.. moze dlatego ze moj "kontrakt" jest specyficzny :D Nigdy w dokumentach nie pojawila sie informacja, iz praca jest na czas nieokreslony, ani nawet czas okreslony  :P
Nie mam w Danii meza, ani dzieci :P
Czy moglby mi ktos powiedziec w jaki sposob wogole rozlicza sie owa ulge? Czy to ta sama rubryka co dojazdy do pracy? I czy jest jakis limit w tej kwestii?
Zastanawiam sie jeszcze jak to jest, ze wiekszosc "znajomych" korzysta z tej ulgi a pracuja i mieszkaja w Danii od dluugiego czasu.. czy skat tego wogole nie kontroluje?

Przecież Jomir kilka wpisów wcześniej bardzo ładnie to ujęła, ze aby skorzystac z ulgi trzeba mieć "centrum interesów życiowych" w Polsce(męża,żone, dziecko). Ja w tamtym orku rozliczałem się z pomocą księgowej,j ako, że był to moj pierwszy rok pobytu w Danii. Uwzględniła podróźe do Polski również dla okresu, gdzie już pracowłem z kontraktem na czas nieokreslony.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Lut 2015, 18:00:31 »
Mysle, ze najwyzszy czas w ogole zakonczyc dyskusje na temat ulgi za dojazdy do pracy i jazdy do domu do Polski. Od kilku lat temat "walkowany" do nieprzytomnosci i wszystko wielokrotnie zostalo powiedziane i wyjasnione. To tylko moja opinia. Oczywiscie nikt nie zabroni pytac o to na forum. Z mojej strony, prosze tylko uprzejmie nie wysylac do mnie pytan na priv. w tej sprawie oraz podobnych pytan dotyczacych ulgi, ktora niektorzy okreslaja "za rozlakowe", albo "na zone". Zwracam sie ta droga, poniewaz odpisywanie do kazdego pytajacego zabiera zbyt wiele czasu i mojej energii, ktora przedkladam poswiecac na wazniejsze pytaniam, ktore osoby pytajace z takiego czy innego wzgledu nie chca zamieszczac na forum.   

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 20 Lut 2015, 18:00:31 »

zaczarujmnie

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Lut 2015, 23:46:51 »
Nigdy nie pytałam na priv.. Wiele tematów było poruszanych, wiem bo czytam.. ale w większym stopniu odpowiedzi kończą się na 2010 lub 2011 roku..

Pytać można.. ale i tak za każdym razem dostanie się po łapać :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #22 dnia: 20 Lut 2015, 23:46:51 »

Umowa o prace w jezyku polskim, czy moge o nia prosic?

Zaczęty przez karolcia25Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 11475
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 17:01:14
wysłana przez K3
Umowa

Zaczęty przez waski161Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3264
Ostatnia wiadomość 21 Lis 2013, 09:17:05
wysłana przez Jomir
Umowa o pracę - pytanie