poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Odliczenie wyjazdów do PL, umowa bezterminowa  (Przeczytany 14461 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jelonidas777

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 10
  • Reputacja: +0/-0
Odliczenie wyjazdów do PL, umowa bezterminowa
« dnia: 18 Sty 2015, 19:24:20 »
Witam,

Przepracowałem w Danii drugi rok. Ostatnie 12 miesięcy pracowałem na umowie bezterminowej-stałe zatrudnienie.
Czy wobec tego ze moja żona z dzieckiem przez ten  czas przebywała w Polsce (ten sam adres zameldowania), mogę ubiegać się o jakiegoś rodzaju odliczenia podatkowe (np wyjazdy do Polski lub coś w rodzaju rozłąkowego)?
Dodam, że w roku ubiegłym,kiedy pracowałem jako vikar moja księgowa odliczyła mi wyjazdy do Polski, z tym, że nie wiem czy ulga ta przysługuje rownież wtedy kiedy ktoś ma stały kontrakt.

Kolejne pytanie, bardziej  z ciekawosci: czy prawidłowo rozumuję, ze jeśli moj fradrag zmalał o 200 koron w stosunku do roku ostatniego do prawdopodobnie na wejsciu bede miał do spłacenia te różnice, czyli 200dkk minus podatek, pomnożone x 12 miesiecy?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Odliczenie wyjazdów do PL, umowa bezterminowa
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sty 2015, 20:13:28 »
Oczywiscie, mozesz korzystac z ulgi na jazdy do domu. jazdy te nie sa niczym innym jak dojazdy do pracy. Jedno ALE - jak czesto jezdzisz do najblizszej rodziny do Polski. I jeszcze jedna sprawa. Jezeli malzonka w Polsce nie pracuje, albo ma dochod ponizej ok. 42.000 kr., to powinienes moze zmienic/uzupelnic swoj obowiazek podatkowy tak, aby uzyskac status pracownika trangranicznego. A moze splacasz jakis kredyt w Polsce - moze przysluguje ci rowniez ulga za placone odestki od kredytu.

Offline jelonidas777

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 10
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sty 2015, 20:33:49 »
Dziekuję za szybką odpowieź ;)

Do domu jeżdżę raz w miesiącu aby zobaczyć się z rodziną.
Wiem, żę w pierwszy roku przysługują jakieś specjalne ulgi dla prcowników okresowych/sezonowych, gdzie również słyszałem o wyjazdach do Polski. Od listopada ubieglwego roku pracuje już na stałym kontrakcie, w zwiazku z tym moj personfradrag zmalał o prawie 3tys dkk.

Nie znam się niestety jeszcze dobrze na tutejszym prawie podatkowym. Czy status pracownika transgranicznego można miec nadal po przepracowanym pełnym roku nawet wtedy kiedy umowa już nie jest okresowa?

Co do kredytu to na szczęście nie mam.

Roga, wielokrotnie widziałem Twoje fachowe pordy na tym forum, czy prowadzisz wlasne biuro rachunkowe albo rozliczasz ludzi na własną rękę?

Offline cocojambo

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sty 2015, 16:37:32 »
Pytanie do Roga , na jakiej zasadzie mozna uzyskać ulge za odsetki kredytu ktory splacany jest w Polsce ?

Offline ksiazecph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 21
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Sty 2015, 14:45:21 »
https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oID=1977873

a tu informacja ze mozecie odciagnac 15.000 koron od podatku za remont mieszkania nawet w Polsce i tez za inne wydatki ale ostatni rok 2014 i wskazane zapoznanie sie z przepisami ktore tam sa zamieszczone zeby nie popelnic bledu   

https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1947018

poza tym zonie i nieletnim dziecia ktore przebywaja w Polsce i mieszkaja  mozecie za darmo wyrobic niebieska karte lekarska w Dani, ktora moga uzywac wszedzie poza Polska ale trzeba spelnic pewne warunki 

i tez macie prawo do odciagniecia wydatkow na zwiazki i a  kasse w Polsce jesli tego tu nie oplacacie

:)

« Ostatnia zmiana: 20 Sty 2015, 14:59:50 wysłana przez ksiazecph »

Offline cocojambo

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Sty 2015, 17:59:58 »
a w jaki sposob i na jakich zasadach mozna odliczyc odsteki od placonego kredytu w Polsce ?

Offline ksiazecph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Sty 2015, 10:26:06 »
1.kliknij na

2. znajdz

Udgifter, herunder renteudgifter vedrørende egen bolig

a nastepnie znajdz

Ejendom i både Danmark og udlandet

itd. itd.

3. z reszta sam zapoznaj sie

4. nie znasz dunskiego to sobie przetlumacz przez internet badz znajdz tlumacza

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Sty 2015, 10:26:06 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Sty 2015, 11:23:01 »
a w jaki sposob i na jakich zasadach mozna odliczyc odsteki od placonego kredytu w Polsce ?

Informacja udzielona przez "ksiaze" nie jest wyczerpujaca, bowiem nalezy rozroznic odsetki od kredytow mieszkaniowych od innych kredytow. Zarowno jedne i drugie mozna odliczyc w dunskim rozliczenie ALE !!!! w zaleznosci jaki masz obowiazek podatkowy dla Danii. Jezeli jest mowa o pelnym obowiazku podatkowym dla Danii, masz obowiazek wykazania w swoim rozliczeniu (odpowiednie rubryki) tej nieruchomosci jaka posiadasza w Polsce, podac jej szacowana waetosc, albo wedlug aktu kupna/sprzedazy, jezeli zostala nabyta w ostarnich 3 vlayach, albo wartossc na wtorynym rynku nieruchpmosci, odpowiadajaca wartosci podobnych nieruchomosci polozonych w tym samym miejscy (np. wartosc za 1 metr kwadratowy). Od wartosci nieruchomosci, jezeli nie przekracza wartosci 3.040.000 dkk, placisz podatek roczny w wysokosci 1%. Jedyny sposob unikniecia tego podatku, to uzyskanie statusu pracownika "grænsegænger", ale tutaj nalezy spelnic pewne warunki. Podobnie wyglada sprawa odliczen tzw. ulgi na zone w Polsce. Nie jest tutaj mowa o uldze na zone, ale o przeniesieniu jej niewykorzystanego Personfradragu do swojego rozliczenia (okolo 15-16.000 kr. rocznie w zaleznosci od procentu opodatkowania w danej komunie). Warunkime wykorzystania tej mozliwosci jest rowniez posiadania statusu "grænsegænger". Przenoszona niewykorzystana kwopta malzonka jest regulowana w zaleznosci od uzyskiwanego dochodu malzonka mieszkajacego w Polsce. Wyzej wymieniona kwota okolo 15-16.000 kr. to kwota, jezeli malzonek w Polsce nie posiada zadnych dochodow. Przy dochodzie 43.400 (2015) nie ma juz zadnej korzysci podatkowej.

Offline dzinx

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Sty 2015, 16:22:54 »
Wtrace sie do tematu, troche z innym pytaniem ale pokrewnym:) Chodzi mi o to czy jezeli mam zamiar  budować dom ale bez kredytu czy przysluguje mi jakas ulga? a i jeszcze jedno...Ponieważ nie dostalem żadnego rozliczenia za rok 2013 a mamy juz 2015. Wiem ze chcieli żeby coś im wyslac listownie do Skatu. I nie ma zadnych odpowiedzi. Coroku dostawalem jakies pieniadze za dojazdy i rozłakowe. Najgorsze że nie moge sie skontaktowac z ksiegowym. Co sie dzieje?

Offline amager30

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Sty 2015, 17:02:41 »
Wtrace sie do tematu, troche z innym pytaniem ale pokrewnym:) Chodzi mi o to czy jezeli mam zamiar  budować dom ale bez kredytu czy przysluguje mi jakas ulga? a i jeszcze jedno...Ponieważ nie dostalem żadnego rozliczenia za rok 2013 a mamy juz 2015. Wiem ze chcieli żeby coś im wyslac listownie do Skatu. I nie ma zadnych odpowiedzi. Coroku dostawalem jakies pieniadze za dojazdy i rozłakowe. Najgorsze że nie moge sie skontaktowac z ksiegowym. Co sie dzieje?

moze ksiegowy sam rozlicza sie ze skatem za kreatywna ksiegowosc

powiekszenie kwoty wolnej jest od odestek kredytu bezwzgledu na cel,
do tamtego konca 2014 byl jeszcze håndværkerfradrag, ktory byl moze bedzie jeszcze "reaktywowany" jak dzisiaj gdzies czytalem

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Sty 2015, 23:25:23 »
dzinks: ani z powodu zamiaru ani z powodu budowy nie ma zadnych ulg podatkowych - dlaczego mialaby byc ulga? Jak dom zostanie zbudowany i wpisany do Tingbogen/KW, to bedziesz placil podatek od wartosci domu 1%, a jak wartosc domu przekroczy 3.040.000 kr., to zaplacisz ekstra.   

Offline ksiazecph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Sty 2015, 21:09:16 »
zapewne ponownie bedzie wprowadzona znizka podatkowa na remont itd, ten link wyjasnia zasady  do 2014 roku

po przeczytaniu kliknij na + i pojawia sie dalsze szczegoly

https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1947018

a tu kilka innych informacji

http://www.tax.dk/pjecer/dobbelt_husfoerelse.htm

Afsnit I A
Grænsegængere
§ 5 B.

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=134306#P5A

Udgifter, herunder renteudgifter vedrørende egen bolig

a ten link wyjasnia obecne i pozostale zagadnienia

http://www.tax.dk/jv/ca/

zaczarujmnie

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Lut 2015, 13:21:58 »
Mam pytanie odnosnie ulgi za wyjazdy do Polski. Nigdy z tego nie korzystalam, z tego co wyczytalam nalezy ja uwzglednic w rubryce "dojazdy do pracy".. Czy kazdy wyjazd do Polski mozna odliczyc? Czy z takowej ulgi mozna korzystac jedynie przez jakis okreslony czas?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Lut 2015, 17:24:12 »
Z tej ulgi korzystaja jedynie osoby, ktore maja centrum interesow zyciowych w Polsce, rodzine, dzieci, do ktorych jezdza co tydzien dwa.

Z tego co sie orientuje masz dziecko i meza tutaj. Dojazdy do babci czy na wycieczki sie nie licza.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Lut 2015, 22:33:43 »
Mam pytanie odnosnie ulgi za wyjazdy do Polski.

Ulga nie jest za wyjazdy do Polski - wyjazdy to sprawa prywatna. Ulga ta, to nic innego jak ulga za dojazdy do pracy z miejsca zamieszkania w Polsce do miejsca wykonywania pracy w Danii i z powrotem. Przysluguje wedlug zasad podanych juz przez Jomir.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 16 Lut 2015, 22:33:43 »

Umowa o prace w jezyku polskim, czy moge o nia prosic?

Zaczęty przez karolcia25Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 11509
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 17:01:14
wysłana przez K3
Umowa

Zaczęty przez waski161Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3271
Ostatnia wiadomość 21 Lis 2013, 09:17:05
wysłana przez Jomir
Umowa o pracę - pytanie