Ogólne > Rodzina ...

Pobyt w Danii a leczenie w Polsce

(1/4) > >>

maciekkk:
Witam ;)
Mam nadzieję, że trafiłem do dobrego działu. Mam dośc zawiłe pytanie ... Mianowicie: co w przypadku, gdy planuje wyjechac do Danii na dluzszy okres (rok, dwa) a muszę pozostawac pod obserwacją szpitala w Polsce (kontrole raz na 2-3 mies.). Z jednej strony na tak dlugi czas powinienem wyrobic żółtą kartę, z drugiej, w takiej sytuacji stracę prawo do ubezpieczenia w Polsce, prawda? Czy jest ktoś, kto orientuje się w międzynarodowych przepisach dot. służby zdrowia? Czy jest to realne aby leczyc się dalej w tym samym szpitalu w Polsce, majac jednak duńskie papiery?

agatek1:
Witaj, podobna sytuacja była ze mną, zaczęłam prace w Danii, do momentu uzyskania CPR-u jeździłam do polski na polskie ubezpieczenie, wyrobiłam żółta kartę gdzie wybierasz lekarza rodzinnego, wyrabiasz niebieska kartę uprawniająca Cie do leczenia w całej UE, umawiasz sie do lekarza którego sobie wybrałeś, przedstawiasz sprawę i jeździsz do PL na badania z niebieska karta. Powodzenia

czysio:
Z tego co pamiętam to niebieska karta jest akceptowana w Polsce tylko w nagłych wypadkach , takie informacje widziałem w grudniu w Polsce. Rozwiązaniem może być żółta karta z polskim adresem co ma kilka zalet , wtedy masz ubezpieczenie w obu krajach. Taką dostałem informację kilka miesięcy temu , nie dla mnie tylko dla kolegi. Pozdrawiam

Jomir:
Dokladnie. Niebieska karta jest od leczenia naglych przypadku. Na leczenie chorob przewleklych za granica, trzeba miec specjalne zewzwolenie od regionu.

maciekkk:
W przypadku gdy nie rejestruje się w Danii i korzystam z polskiego ubezpieczenia pojawia się problem ewentualnego pokrycia kosztów nagłego transportu do szpitala (tak piszą na stronie NFZ odnośnie ewentualnej refundacji kosztów podczas pobytu zagranicą)
Stąd więc jeszcze raz pytanie do Was a zwłaszcza do czysio i Jomir - założenie żółtej karty z polskim adresem pozwala mi wciąż na opłacanie składki zdrowotnej w Polsce? I jednocześnie uprawnia do korzystania ze służby zdrowia duńskiej?

Z tego co doczytałem to taka karta uprawnia do leczenia w Danii na zasadach takich samych jak zwykła - pytanie czy Polskie ubezpieczenie może być wciąz opłacane?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej