Ogólne > Pomoc!

Planowana operacja w Polsce. Zwolnienie lekarskie

<< < (3/4) > >>

zpatentem:
Faja ma racje. Z polska diagnoza idziesz do dunskiego lekarza, ktory wysle cie do specjalisty ktory, byc moze, skieruje cie na operacje i tu moja rodzinna historia; brat zostal skabusewany na operacje kolana i jako ze byly kolejki w szpitalach to zaczal szukac prywatnych chirurgow, tez dlugie czekanie, w koncu okazalo sie, ze ma ubezpieczenie w pracy i go szybciutko zooperowano w Hamlecie.Jest wiec jakas szansa, ze jak sa kolejki to pozwola ci, byc moze, na operacje w Polsce. Istotne sa tez lepsze mozliwosci rehabilitacji w Danii.

Jest jeszcze inna mozliwosc, nagla kontuzja doznana na wakacjach w Polsce, uniemozliwiajaca poruszanie sie z koniecznoscia natychmiastowej operacji :)

Baros:
Niestety nie mam zamiaru czekać kolejnych długich miesięcy na operacje i poddać sie operacji i rehabilitacji komuś kto nie współpracował wcześniej z moim kolanem... Gram w Piłkę i moje kolano jest dla mnie ważniejsze od czegokolwiek więc z planów leczenia w Polsce nie zrezygnuje. Niemniej jednak dziękuję za porady.

Nie będę płacił za operacje i liczył, że mi Dania później zwróci bo wiem jak może być a zabieg ten trochę kosztuje... wykupie dobrowolne ubezpieczenie w NFZ a co do tego zwolnienia to wciąż nie mam pewności... Czy ryzykować i zrobić jak mi ta znajoma mówiła i wszystkie papierki powysyłać pocztą za potwierdzeniem do pracodawcy i komuny przetłumaczone na Język Angielski?
Co podaje sie podczas wypisywanie takiego zwolnienia?  CVR firmy?

zpatentem:
Baros,

Widze, ze trudno ci cokolwiek wytlumaczyc.

1. Kolejki w Dk do specyficznej operacji pozwalaja ci samemu wybrac chirurga, szpital i byc moze mozesz zaproponowac operacje w Polsce.
2. Nagly wypadek w Polsce i wymagana natychmiastowa operacja (opinia twojego ukochanego i operujacego lekarza) z pewnoscia moze byc pokryta przez dunskie ubezpieczenie (duzo zalezy od przedoperacyjnej opinii twojego dunskiego domowego lekarza i o ile taka istnieje).
3. Na zadna operacje nie wolno sobie pozwolic bez wysluchania opinii paru innych lekarzy.
4. Komuna jest bardzo podejrzliwa przy wyplacaniu chorobowego i bedzie na pewno cie molestowala wymagajac aktualnych opinii swoich lekarzy specjalistow.
5. Jesli przypuszczasz ze gibka, uczuciowa brunetka z anielska miloscia do twojego kolana :) i tez cierpliwoscia bedzie cie rehabilitowala w Polsce, to jestes w duzym bledzie.

Baros:
ohh... bardzo dziękuje za te ironiczne odpowiedzi. Naprawdę wiem jak wygląda operacja, opinia i rehabilitacja w Polsce więc nie musisz mi dogryzać i twierdzić, że jestem w błędzie. Znam to wszystko więc nie o to mi chodzi...

Może nawet gdybym poszedł do Duńskiego lekarza i mógłbym sobie 'wybrać' szpital w Polsce to i tak bym musiał czekać kolejny rok na operacje.

A dzwonilem do NFZ i sprawa sie tak skomplikowała, że nie mam możliwości na ubezpieczenie dobrowolne w NFZ z takiego względu, że mam meldunek i stałą prace w Danii. Więc reasumując moje jedyne trzy opcje aby doszło do tej operacji w przyszłą środe to
1. Błagać lekarza, żeby wpisał tą operacje jako zagrażającą zdrowiu i pociągnął koszty z europejskiej karty ubezpieczenia
2. Zapłacić za operacje z własnej kieszeni i mieć nadzieję, że Dania mi zwróci później koszty.
3. Zwolnić się z pracy , zarejestrować sie w Polsce jako bezrobotny i wtedy bez żadnych dodatkowych kosztów podjąć sie operacji, zgadza sie ?

Istnieją jakieś inne opcje?

Egon:
Hej Baros ja na spotkanie z ortopedą w szpitalu czekałem tylko 3 miesiące  ??? okres wakacyjny 8) Po diagnozie za dwa dni już leżałem na stole op. Atroskopia kolana pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej