Ogólne > Hydepark
Doigralismy sie w koncu Polskich produktow na polkach ;)
aarhusN:
cyt.
Dlaczego kiszona kapusta jest tak zdrowa ?
Prawdziwa kiszona kapusta to naturalne źródło witaminy C wzmacniającej cały organizm oraz "dotleniających" witamin z grupy B (co ciekawe kiszona kapusta dzięki witaminom z grupy B niweluje szkodliwe działanie alkoholu, a jej sok jest świetnym antidotum na "kaca"), ponadto zawiera witaminę E, a także minerały tj. wapń, magnez, żelazo, potas, a także związki siarki organicznej, która wraz z witaminą E poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Kiszona kapusta zawiera również naturalne przeciwutleniacze - karotenoidy i polifenole. Przypuszcza się też, że kiszona kapusta wykazuje działanie antynowotworowe, nie tylko dzięki zawartości izotiocyjanianów. Powszechnie uważa się, że przyczyną powstania nowotworów jelita grubego są procesy gnilne zachodzące wewnątrz niego. Kiszona kapusta ma tak korzystną florę bakteryjną, że nie tylko hamuje ona owe procesy, ale też wpływa stymulująco na system odpornościowy organizmu. W ten sposób kiszona kapusta oczyszcza nasze jelita, a dzięki temu mogą one przyswoić więcej witamin i minerałów z pożywienia, jak również pomaga w przywracaniu równowagi kwasowo zasadowej, a poprzez rozkład pożywienia, obniża poziom cholesterolu. Owa korzystna flora bakteryjna to bakterie takie jak: Lactobacillus plantarum, Pediococcus oraz Leuconostoc, które na drodze fermentacji mlekowej rozkładają cukry do kwasu mlekowego. W procesie fermentacji oprócz powstawania charakterystycznego aromatu, rozluźniają się tkanki kapusty i w efekcie staje się ona łatwiej strawna od jej surowego odpowiednika.
Dlaczego kwaszona kapusta zalewana octem nie jest zdrowa ?
Kwaszona kapusta z dodatkiem octu to produkt "zalewania" jej octem, a nie naturalnej fermentacji nie ma w swoim składzie dobroczynnych bakterii acidofilnych. Ponadto ocet, a właściwie kwas octowy niszczy czerwone krwinki, powodując obniżenie poziomu hemoglobiny i przyczyniając się do anemii, zakłóca procesy trawienne i zaburza proces prawidłowego przyswajania pokarmu. Istnieją przypuszczenia, że kwas octowy może przyczyniać się do marskości wątroby i owrzodzenia jelita grubego.
jak widac,to nie regionalizm
Jomir:
--- Cytat: aarhusN w 09 Lut 2015, 09:40:19 ---roznica jest istotna roga ;) http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Kiszona-kapusta-a-kwaszona-kapusta-roznice.html
--- Koniec cytatu ---
No, teraz widze roznice.
MOje dziecinstwo, przebieglo bez supermakretow, to i kapusta byla kiszona od zawsze.
No, ale prawdziwa kiszona kapuste, to chyba juz tylko na rynenczkach mozna kupic, wiec jak sie jest za granica, to wyboru nie ma.
maro75:
A zna ktoś Polski sklep na Glostrup,robiliscie tam zakupy,jakie tam maja ceny?
waldek43:
czy ktos moze podac adres tego sklepu
Jomir:
Amberu?
Jest w watku, wystarczy przewinac.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej