poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Stawki za prace budowlane :/  (Przeczytany 15454 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline surja85

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 53
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
Stawki za prace budowlane :/
« dnia: 05 Lut 2015, 21:15:30 »
Czy jest tu ktoś orientujacy sie w stawkach za m2 wymurowania scian, czy stawka jest zalezna od wysokosci scian, czy otwory (ktore potocznie mowiac trzeba obrobic np drzwi i okna) sie odlicza od wykonanych metrow? Jak to jest w DK przepisach? Dzieki, dzieki, dzieki :D

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Stawki za prace budowlane :/
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lut 2015, 23:56:19 »
Czy jest tu ktoś orientujacy sie w stawkach za m2 wymurowania scian, czy stawka jest zalezna od wysokosci scian, czy otwory (ktore potocznie mowiac trzeba obrobic np drzwi i okna) sie odlicza od wykonanych metrow? Jak to jest w DK przepisach? Dzieki, dzieki, dzieki :D

W Danii nie ma przepisow jak sie ustala cene (z otworami na okna czy bez otworow). Cena, to sprawa rynkowa. Masz zamiar dokonac remkontu itp. dzwonisz do firmy, oni przyjda, ustalicie zakres prac. Firma przysle propozycje ceny; materialow i robocizny. Robocizna oparta jest zazwyczaj na przewidywanej ilosci roboczogodzin za wykonanie tej pracy. Zasiegnij propozycji 2-3 firm i porownaj. Mozesz tez zrobi wlsnie tak jak poinformowal "zpatentem" w swojej odpowiedzi. 

Offline surja85

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lut 2015, 09:52:59 »
Sprecyzujmy... Mnie chodzi o budowlańca, ktory pracuje dla kogos. I to chodzi o jego wyplatę.Załóżmy, że stawia ścianę np na 3m lub 6m wysoką, dluga na 30m z otworami na okna i drzwi. Czy ta wlasnie wysokosc ma znaczenie przy rozliczeniu? I czy maja prawo od metrow "zrobionych" odliczyc te okna i drzwi skoro duzo pracy kosztuje zrobienie ich. moze ktos sie zna? Nie wiem czy to brzmi logicznie...

Offline phil

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 3
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lut 2015, 08:31:57 »
Jak placilem majstrowi za polozenie kafelek w lazience to liczyło się ogolnie ile metrów ma lazienka a nie odliczało się np okna. Bo wiadomo ze przy takim oknie było najwiecej pracy, docinania itd. Wiec uwazam, ze tak samo jest z murowaniem. Pozatym to on daje cenę klientowi za jaka wykona dana prace. Jak się nie podoba to niech poszuka innej firmy. No chyba, ze ma stawkę na godzinę a to już co innego.

Offline surja85

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lut 2015, 09:40:42 »
facet pracuje w firmie budowlanej, zajmujac sie tam murarką. zawsze bylo ok, ale chyba szef szuka oszczednosci, i zaczal odliczac otwory okienne i drzwiowe. Nie wydaje sie to byc uczciwe, dlatego tez jestem ciekawa czy jest to podparte jakimis przepisami. No i wysokosc scian murowanych. Gdzies obilo mi sie o uszy, że powinni dawac inna stawke do jakiejs wysokosci i ppowyzej jakiejs. Ale z tym nie jestem pewna... nie znam dunskiego wiec nie jestemn w stanie pogrzebac w przepisach :(

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lut 2015, 11:22:22 »
Nie wiem ja w Danii ale jak ja budowalem dom w PL.to placilem za metr kw.sciany minus wlasnie otw.okienne i z tego co wiem jest to regula w budowlance,wiec tutaj moze byc tak samo.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lut 2015, 11:22:22 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lut 2015, 13:58:46 »
facet pracuje w firmie budowlanej, zajmujac sie tam murarką. zawsze bylo ok, ale chyba szef szuka oszczednosci, i zaczal odliczac otwory okienne i drzwiowe. Nie wydaje sie to byc uczciwe, dlatego tez jestem ciekawa czy jest to podparte jakimis przepisami. No i wysokosc scian murowanych. Gdzies obilo mi sie o uszy, że powinni dawac inna stawke do jakiejs wysokosci i ppowyzej jakiejs. Ale z tym nie jestem pewna... nie znam dunskiego wiec nie jestemn w stanie pogrzebac w przepisach :(

Generalnie w Danii budowlancy zatrudnieniu w firmach maja stawke godzinowa. Szef przychodzi do mnie, ustalamy co ma wymurowac i ile czasu mu to zabierze (ile roboczogodzin). Marilaly mnie nie interesuja, bo albo sam kupuje, albo po zakonczeniu pracy dostane specyfikacje zuzytych materialow, czesto troche  taniej niz sam bym kupil. do wykonania szef przysyla swojego pracownika, ktory pracuje na stawce godzinowej, a nie za ilosc wymurowanych metrow, z dziurami na ikna czy bez dziur. Szef dajac mi propozycje, wie przeciez ile godzin am na to posiwecic jego pracownik, ile ten pracownik go kosztuje, i ile ma wziac ode mnie, tak aby pokryl swoje koszty i mial dochod od ktorego odprowadzi podatek. Nie znam sposobu wynageradzania murarzy w olbrzymich firmach, ktore buduja np. bloki mieszkalne itp. Byc moze odejmuje "dziury" i placa za m2

Offline surja85

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lut 2015, 14:53:19 »
No wlasnie Roga mi chodzi o duza firme, no i gosc nie pracuje na godziny tylko od wykonanej pracy jest naliczana zaplata.  :D hyh mialam nadzieje, ze trafi sie ktos z branzy budowlanej zajmujacy sie nia od kuchni :)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lut 2015, 15:13:51 »
No wlasnie Roga mi chodzi o duza firme, no i gosc nie pracuje na godziny tylko od wykonanej pracy jest naliczana zaplata.  :D hyh mialam nadzieje, ze trafi sie ktos z branzy budowlanej zajmujacy sie nia od kuchni :)

Najlepiej zapytac w 3F o taki sposob naliczania  wynagrodzenia. 

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lut 2015, 17:56:03 »
Najlepiej zapytac w 3F o taki sposob naliczania  wynagrodzenia.
Mysle, ze najlepiej porozmawiac z szefem i zapytac dlaczego placi mniej, ale my Polacy najpierw jestesmy sczesliwi, ze dostajemy prace, a potem po cichutku szukamy haka na szefa, przepisow itp.
 Wiadomo, jest kryzys, moze inny Polak zaoferowal mu nizsza cene za wykonanie, moze, moze...
 W mojej spoldzielni w przeciagu 3 lat zmienila sie kilka razy firma sprzatajaca, poniewaz obecne przegrywaja cenowo z konkurencja.
 Zwrocenie sie do zwiazkow raczej napewno poskutkuje zwolnieniem z pracy, pracodawcy nie lubia za madrych pracownikow.

Offline surja85

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lut 2015, 21:12:04 »
Faja tu nie chodzi o szukanie haka na szefa. Tylko o świadomość, czy to co sie dzieje wokol jest zgodne z "zasadami gry". :D. Poza tym sama jestem ciekawa jakie tu obawiązują normy ..

Offline surja85

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lut 2015, 21:13:27 »
A 3F może sie pocałować w swój sznowny nosek!!! Nie mam nic dobrego do powiedzenia na temat tej instytucji niestety :(

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Lut 2015, 23:18:51 »
 :o calkowity brak konsekwencji. Szukasz odpowiedzi na nurtujace cie pytanie, jestes ciekawa jak to tutaj funkcjonuje. Dostajesz wskazowke, ze 3F z pewnoscia o tym wie (umowy zbiorowe miedzy zwiazkiem pracodawcow a pracownikow) i dopowiadasz "nie mam nic dobrego do powiedzenia o tej instytucji". To nie ty co masz im cos do powiedzenia i twoja opinia o nich jest im obojetna. ty masz zapytanie a oni posiadaja informacje (umowy zbiorowe miedzy zwiazkiem pracodawcow a zwiazkiem pracownikow). Dziwne nastawienie. Zapytaj wiec kogos innego, moze znajomego rodaka - zazwyczaj wszystko wiedza na 100%.

Offline surja85

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Lut 2015, 11:21:25 »
Roga dlaczego mam o nich myslec inaczej skoro potrafia tylko bajki opowiadac. Wiem, że kazdy chcialbgy przeczytac, ze sa super. Tak niestety nie jest. Mamy dzieki 3F w plecy kilkadziesiat tysiecy PLN, wiec w koronach grubo ponad 100. Nie dziw sie prosze, ze nie mam do nich zaufania. Wole, jesli mam pyttanie, zapytac np Ciebie, ale do 3F nie pojde ani nie zadzwonie :/

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 09 Lut 2015, 11:21:25 »

POZWOLENIE NA PRACE

Zaczęty przez Marek&GosiaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 11130
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2006, 20:15:12
wysłana przez Grzegorz_Odense
należne ulgi dla polaków pracujących na umowe o prace na czas nieokreslony

Zaczęty przez wbisewski33Dział Podatki

Odpowiedzi: 32
Wyświetleń: 45289
Ostatnia wiadomość 16 Mar 2008, 14:39:02
wysłana przez Klingon
Umowa o prace w jezyku polskim, czy moge o nia prosic?

Zaczęty przez karolcia25Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 11481
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 17:01:14
wysłana przez K3
2 prace na 1 pozwoleniu

Zaczęty przez barbara1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10717
Ostatnia wiadomość 22 Wrz 2007, 09:00:30
wysłana przez marta_malgorzata
Ulga 53 przy zmianie umowy o pracę