Ogólne > Rodzina ...

Przyjazd żony z dzieckiem miesiąc-dwa po mnie

(1/4) > >>

j0hny:
Cześć,

Proszę Was o poradę w następującej sytuacji.

Obecnie jestem w Polsce, z początkiem maja zaczynam pracę w AArhus. Mam podpisany kontrakt bezterminowy rozpoczynający się właśnie w maju (narazie jest tam wpisany mój PESEL zamiast CPR), w którym wpisany jest 3-miesięczny okres próbny (standard korporacyjny). Mój pracodawca opłaca mi Hotel przez pierwsze kilka miesięcy ale wiadomo jak to w hotelu chcę od razu znaleźć jakieś mieszkanko i jak najszybciej ściągnąć żonę i córkę do Danii. W Polsce zostawiam swoje mieszkanko i jak potrzeba dalej mogę tam być zameldowany Żona na początku będzie się tylko zajmowała dzieckiem.

W związku z powyższym, mam pytania:

1) czy mogę uzyskać CPR dla żony i córki ale one jeszcze bedą w Polsce (chodzi o ubezpieczenie - w PL żona i córka ubezpieczone są przy mnie) i prosić o wydanie niebieskiej karty europejskiej dla nich  ?
2) czy opłaca mi się na miesiąc-dwa uzyskiwać status pracownika transgranicznego ?
Ew. proszę o wasze wskazówki na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę

Z góry dziękuję!

happybeti:
A w jakim wieku jest córka ?

faja:
Napisz do Rogi, to spec w tych sprawach!

j0hny:
Córka ma 16 miesięcy

Holger:
Przyjedź popracuj dostan żółta karetę czyli ubezpieczenie ... Na 3 miesięczny kontrakt to tu nic ważnego nie załatwisz. Będziesz miał NemId będziesz mógł sie "poruszać" po Duńskim urzędzie internetowym. Chyba nie zdajesz sobie sprawy jak łatwo tu stracić prace, lub jak wolisz nie dostać przedłużenia kontraktu. Kasę zarobiona juztez policzyłeś i wydałeś :)
Życzę powodzenia i cierpliwości.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej