Ogólne > Rodzina ...

koszt przedszkola

(1/8) > >>

Fajka:
Proszę o pomoc. Mąż będzie zarabiać 43 000 DKK brutto miesiąc.
JA nie będę pracować.
Czy należy nam się jakakolwiek dopłata do przedszkola.
Znalazłam w necie tabelkę, w której jest kwota 25% opłaty i 75% opłaty. Czy to 75% zawsze dopłaca gmina, czy może być tak, że samemu płaci się 75%.

Widziałam tez, że można uzyskać dodatkowe ulgi jeżeli dochód nie przekracza 509 tysięcy DKK/rok. Czy do obliczenia przyjmuje się kwotę brutto bez żadnych ulg.  Czy jest to dochód na osobę, czy na rodzinę? Czy mamy szanse na takie ulgi jeżeli mąż rozpocznie pracę w lipcu?

Jomir:
Jak ja kocham to "sie nalezy" ...

75% placi gmina, 25% to oplata dla rodzicow.
Do tych 25% rodziny ubogie (o niskich dochodach) moga jeszcze otrzymac dofinanosowanie.
Przy dochodach 512.000  raczej do ubogich sie nie zaliczacie.
WLicza sie calkowita kwote brutto, plus wszelkie premie, darmowe telefony, komputery, ubezpieczenia...

roga:
Fajka: w innym watku pisalem o podatku ktory bedzie placil maz. Nalezy dodac, ze przekraczajac dochod brutto 499.000 bedzie placil dodatkowy podatek od kwoty przewyzszajacej ten dochod , tzw. Top-skat, w wyokosci 15% ekstra to znaczy okolo 52%. Top-skat mowi sam za siebie, ze jest to podatek od wysokich dochodow. Przy takim dochodzie, moze sie myle, ale raczej nie widze mozliwosci uzyskania dodatkowych dofinansowan ze strony panstwa/komuny, w takich sprawach jak przedszkole, swietlica czy np. dodatek do czynszu. Dziwi mnie natychmiastowe poszukiwanie dodatkowych korzysci. Jezeli takie przysluguja, beda wyplacane po podjeciu przez meza tej, jak na poczatek bardzo dobrej pracy.

happybeti:
Oj, roga...jeszcze Cię dziwią te "należy się " ? ;))))
Cały ten wątek przeczytałam z rozbawieniem, bo, jak mówisz, płatnik "top-SKAT" chce dopłat dla biedych :))))!

Jomir:
Panstwo juz doplaca juz na starcie 75% kwoty, tak na marginesie...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej