poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: koszt przedszkola  (Przeczytany 21418 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Baumi

• Gość
Odp: koszt przedszkola
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Lut 2015, 20:53:37 »
(...) leniwe pedagożki (...)

Jak ja nie trawię tych nowych form: podagożka, psycholożka, ginekolożka... Aż uszy bolą :P

Przepraszam, za spam niezwiązany z tematem :P

Offline surja85

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 53
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Lut 2015, 22:38:10 »
RybkaWillego to nie tak. Faktycznie napisalam bardzo ogolnie, ale juz tlumacze. Na pierwszej rozmowie i zwiedzaniu naszego zlobka opiekunka/p. pedagog powiedziala, ze owszem jest mozliwosc przyniesienia np jogurcika i ze pomoga mu go zjesc. Ale jest jedno ale. Przez kilka dni chodzilam z mlodym do zlobka i uczestniczylam w karmieniu :) Uwierz mi, ze zadne dziecko nie mialo nic co wymagaloby pomocy ze strony opiekunek. No oczywiscie kanapeczki kroily :) 

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Lut 2015, 23:17:48 »
Prawda jest taka, ze dziecko w tym wieku, dzieki naturalnej ciekawosci, z przyjemnoscia bedzie jadlo samo.
Im szybciej to mu sie umozliwi tym lepiej. Pod tygodniu-dwoch rozwalania wszystkiego zacznie sam "szpachlowac" az milo, czesciowo lyzka, czesciowo rekami, ale bez wzgledu na proporcje lyzka/reka i tak bedzie z siebie dumne niesmaowicie :)

Dzieci dunskie, jak tylko potrafia siedziec, dostaja miche, lyche i jedza ile dadza rade. Oczywiscie mama nakoniec "doplenia".
Tak samo z kubkiem. W tym samym czasie dostaje kubek, wlewa sie do niego tak odrobinke na dno, na jeden raz. Sto razy wyleje, za 101, zaskoczy.
Moja corka pila z kubka (oczywiscie nie sama, w wieku 4 miesiecy.  Z koniecznosci, ale na zle jej to nie wyszlo :)
Polecam wszystkim kubki DOIDY, mozna kupic na polskim allegro w kazdym kolorze teczy.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Lut 2015, 05:12:08 »
U nas żłobek jest w tym samym budynku , co przedszkole, więc często widzę, co się tam dzieje. I wielokrotnie widziałam, jak opiekunki karmiły mniejsze dzieci. Te większe jakoś tam sobie radziły już same, więc tych maluszków naprawdę nie ma tyle, by panie opiekunki nie były  w stanie ich nakarmić. Przecież, gdy włożysz łyżeczkę z jedzeniem do buzi jednego dziecka, troche czasu upływa, zanim ono je przeżuje i połknie, nie? Więc logiczne, że w tym czasie opiekunka zdąży podać jedzenie następnemu - itd.
Moja córka bardzo rwała się do samodzielności , odkąd tylko zaczęła dostawać inne jedzenie, oprócz mleka. Praktycznie wszystko, co dało się wziąć w paluszki i włożyć do buzi, jadła sama. Bardzo szybko przestałam jej rozdrabniac jedzenie, dostawała pokrojone na małe kawałki warzywka, mięso i "wciągała" ;). Oczywiście, że pomagałam i "dopychałam" w międzyczasie,inaczej obiad trwałby 2 godziny ;), ale bardzo szybko opanowała i łyżkę, i widelec .Fakt, że na zdjęciach z tego okresu często wygląda jak jakiś alien , cała, po czubek głowy usmarowana na przykład szpinakiem czy buraczkami  ;D ;D ;D, . Ale część jedzenia zawsze do buzi trafiła, nie tylko do uszu i włosów  :P.
Surja, warto w domku trenować w ten sposób, roczne dziecko naprawdę potrafi sobie poradzić z jedzeniem :).
" Polak gorszego sortu"

Offline RybkaWillego

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 56
  • -Otrzymane: 114
  • Reputacja: +28/-12
    • Status GG
« Odpowiedź #34 dnia: 16 Lut 2015, 21:11:32 »
U mnie w żłobku też stawiamy na samodzielność. Maluszki już od 8 miesiąca są uczone samodzielnego jedzenia i picia. Natomias jeżeli jakieś dziecko sobie nie radzi to chętnie mu pomagamy, aby posiłek nie trwał przykładowych 2 godzin.

Moja grupa to sześcioro rocznych dzieci i czworo 1,5 rocznych. Wszystkie dzieci potrafia same pić z kubeczka i tylko dwoje najmłodszych ma drobne problemy z posługiwaniem sie łyżką. Dzieci najczęściej jedzą same i wyglądaja jak to pisała happybeti
Cytuj (zaznaczone)
jak jakiś alien
. Sala natomiast wygląda jak po przejsciu tornada  ;D Ale dzieci są za to zadowolone i najedzone  :)
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

Offline szczypior526

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Mar 2015, 06:46:49 »
My trafiliśmy do żłobka gdzie wszystko jest tak jak powinno być. To bardzo dobre, od najmłodszych lat uczyć jedzenia samodzielnego.Już od 8 miesiąca. A gdy jakieś dziecko sobie nie radzi,panie zawsze mu pomagają.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #35 dnia: 18 Mar 2015, 06:46:49 »

Kiedy najwczewśniej do przedszkola???

Zaczęty przez Magda_lenaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 8082
Ostatnia wiadomość 02 Paź 2012, 13:36:50
wysłana przez anha
Rząd zamyka wszystkie szkoły, przedszkola i żłobki w Kolding

Zaczęty przez GagatkaDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7149
Ostatnia wiadomość 21 Lut 2021, 21:49:16
wysłana przez Gagatka
dofinansowanie do przedszkola

Zaczęty przez emilyroseDział Podatki