poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: mamusiu nie chce do przedszkola!!!  (Przeczytany 10590 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mama

• Gość
mamusiu nie chce do przedszkola!!!
« dnia: 28 Wrz 2009, 10:10:03 »
Witam.
Niektórzy z was maja dzieci i być może przerabiały już ten temat... otóż moja 3 letnia córeczka niewiele ponad tydzień temu zaczęła chodzić do duńskiego przedszkola. No i zaczął sie problem.... pierwsze dwa dni były super,mała chodziła chetnie ja i przedszkolanki same byłysmy w szoku ze se tak poradziła...potem przyszeł weekend i nastepny tydzień nie był juz taki różowy , zaczął sie płacz,mamusiu nie chce i nic nic nie pomoglo by jej zachecic. mysle ze najwiekszym murem dla nie jest bariera językowa...w przedszkolu ktorym jest wszystkie dzieci sa duńskojęzyczne nie ma zadnych obcokrajowców...
Panie w przedszkolu mówia nam że generalnie mała nie radzi sobie az tak źle bo zazwyczaj płacze tylko kieyd ja przyprowadzam a potem po jakims czasie sie uspokaja jednak i tak do dzieci podchodzi z dystansem...poinformowano nas ze za jakis czas (córcia jest jeszcze za mała) zaczna jej pomagac jej z nauka jezyka w sensie ze bedzie przychodziła do niej nauczycielka i indywidualnie bedzie jej pomagac z oswojeniem duńskiego.

moze i ja niepotrzebnie panikuje ale jest mi jej tak strasznie szkoda, samej mi napływaja łzy do oczu kiedy widze jak ona z rana prosi mnie zebym tylko nie odprowadzała jej do przedszkola.
moze macie jakies porady?jakby ja zachecic? ile moze trwac taki opór?
nie chce sie załamywac i jej wypisywac bo bardzo zalezy mi an tym aby jak najszybciej nauczyła sie jezyka,zeby przebywala z dziecmi bo przeciez to tak wazne dla prawidlowego rozwoju dziecka  ale nie chciałabym aby to wszystko odbywało sie tak tragicznie.

Mamusie,tatusiowie pomóżcie!!! co robić?

***Aneczka***

• Gość
Odp: mamusiu nie chce do przedszkola!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Wrz 2009, 10:52:43 »
moze warto dziecko oswajac z jezykiem od zaraz, jakies bajki dunskie puszczac, nawet wspolnie uczyc sie najprostrzych zdan typu hvordan går det? Hvad hedder du? przeciez dziecko chlonie jak gabka....ja bym od tego zaczela :D

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Wrz 2009, 11:05:32 »
... otóż moja 3 letnia córeczka niewiele ponad tydzień temu zaczęła chodzić do duńskiego przedszkola. No i zaczął sie problem.... pierwsze dwa dni były super,mała chodziła chetnie ja i przedszkolanki same byłysmy w szoku ze se tak poradziła...potem przyszeł weekend i nastepny tydzień nie był juz taki różowy , zaczął sie płacz,mamusiu nie chce i nic nic nie pomoglo by jej zachecic. e.

Mamusie,tatusiowie pomóżcie!!! co robić?

Radzilbym troche cirpliwosci ! Tydzien w przedszkolu i juz "pomozcie !!! co robic? - Nic nie robic, rozmawiac z dzieckiem, byc zainteresowanym pytajac go (obojetnie czy po dunsku czy po polsku) co dzisiaj robili itp. Za kilka miesiecy bedzie corcia rozmawiala i Wy przy niej latwiej bedziecie przyswajac sobie dunski jezyk.

mama

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Wrz 2009, 12:30:19 »
moze warto dziecko oswajac z jezykiem od zaraz, jakies bajki dunskie puszczac, nawet wspolnie uczyc sie najprostrzych zdan typu hvordan går det? Hvad hedder du? przeciez dziecko chlonie jak gabka....ja bym od tego zaczela :D

mała ogląda wiele bajek po duńsku , przychodza do nas duńscy znajomi i zawsze zagaduja do niej tylko w swoim jezyku, my sami tez juz jakis czas sie uczymy .... jestemy tu półtora roku wiec chcac nie chcąc osłuchała sie juz z językiem....

moze i macie racje to chyba ja jestem taka niecierpliwa...dzieci w Polsce płacza tygodniami za rodzicami a co maja powiedziec dzieci ktore poszly do przedszkola i nie rozumieja tam ani pani, ani innych dzieci zaklimatyzowac sie jest chyba jeszcze trudniej .... jestem dobrej mysli ze bedzie dobrze i ze wreszcie mała polubi swoje przedszkole :)

a czy są tu jacys rodzice których dzieci przerabiały temat duńskiego przedszkola? ciekawa jestem jak im szło, i jakie wy macie opinie na temat tutejszych placówek .
serdecznie pozdrawiam wszystkich

aneczka.k

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Wrz 2009, 12:50:25 »
Moja corka od 14 miesiecy chodzi w Dani do przedszkola i owszem byl maly kryzys ale gdzies w lutym wiec po pol roku chodzia/corka ma teraz 4,5 roku/. Na poczatku nic nie narzekala wrecz cieszyla sie bardzo, owszem miala problemy z komunikacja ale jakos dali rade, teraz jest chwalona przez opiekunki ze bardzo ladnie mowi... Mysle ze za szybko abys miala sie martwic, Twoje dziecko dopabuse zaczelo chodzic do przedszkola a roznie dzieci reaguja, najlepiej rozmawiac z dzieckiem tlumaczyc, napewno nie rezygnuj z prowadzenia do przedszkola bo to napewno nie pomoze, dziecko musi sie przyzwyczaic, jest to dla niego nowe miejsce do tego bariera jezykowa... masz pytania to pisz.

mamusia

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Wrz 2009, 13:30:57 »
witam!!!
ja mam ten sam problem moja córka ma 5 lat i chodzi do przedszkola od 2 tyg a ja z nią .Siedzę tam całymi dniami kiedy tylko straci mnie z oczu zaczyna się płacz nie chce zostać tam sama nawet na 5 minut proszę, tłumacze i nie przynosi to żadnego rezultatu. nie wiem już co robić przecież nie mogę chodzić z nią cały rok. proszę o wasze rady z góry dziekuje

mama2005

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Wrz 2009, 14:55:27 »
Witam!
Mój synek chodzi do duńskiego Przedszkola od maja.Ma 4 latka(imprezę urodzinową przygotowały dla niego panie z przedszkola :))
nie mam najmniejszego problemu ,mały sam wstaje rano bo nie chce sie spóżnić :))) Ja też nie mowie po duńsku ,kalecze po angielsku ale panie są wyrozumiałe.Poproszono mnie o jakiś słownik żeby można  chociaż trochę dogadać się z moim dzieckiem .Dzieci przyjęły go serdecznie ,ale sądzę że panie rozmawiały z nimi że bedzie chodził z nimi chłopiec z Polski,mówiący inaczej niz one.Obecnie moj synek radzi sobie dobrze ,liczy po dunsku ,czasami coś powie pełnym zdaniem.To chyba kwestia charakteru dziecka.Mój dał sobie radę i myślę ze dużo zależy od opiekunek w przedszkolu i podejścia do sprawy.MY jesteśmy bardzo zadowoleni i spokojni o opiekę.
Chociaż mam znajomą której córka ma 6 lat i nie chce chodzić do przedszkola,a rodzice jej nie zmuszaja bo ona NIE CHCE.Dzieci są dobrymi obserwatorami i jak widzią ze sami rodzice nie są pewni to wykorzystują to przeciwko nam,popatrzcie na swoje dzieci z boku jak sie bawią myślac ze nas nie ma ,dopabuse jak sie pojawiamy na horyzoncie to zaczyna się płacz .
Ja i mój mąż pracujemy od 7 do 14 wiec raczej przedszkole jest musem i płacz by nie pomógł bo musimy isć ,i dziecko to rozumie.
Chociaz pamietam ze pierwsze dni były dla mnie straszne ,ale mały wracał usmiechniety i zadowolony i to mi wystarczyło .

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Wrz 2009, 14:55:27 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Wrz 2009, 16:51:43 »
Mamo, jak swiat swiatem, wszystkie nowo upieczone przedszkolaki reaguja w ten sposob... i wszytskie mamy cierpia tak jak Ty...
To nie kwestia jezyka... wszytskie dzieci przezywaja podobnie... smiem powiedziec na calym swiecie :)
Zobaczysz kilka tygodni dluzej i rozpacz minie jak reka odjal...

Aczkolwiek mozna by to nieco zlagodzic ten proces...
Nie masz czasem mozliwosci byc w przedszkolu przez pierwszy tydzien z Mala?
Albo zostawiac ja na bardzo krotko???

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

mama

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Wrz 2009, 18:00:53 »
przez pierwszy tydzień córcia chodziła właśnie na kilka godzinek dziennie, tak miedzy 8 a 8:30 a przychodziłam po nia 12-13.dzisiaj była juz dłuzej bo od 8 do 14. w naszym przedszkolu panie odradziły mi przebywanie w nim razem z dzieckiem tłumaczac ze przeciez to nie o to chodzi zeby mama chodziła z przedszkolakiem-wtedy mogloby dziecko nauczyc sie ze fajnie jest razem z mama a po jakims czasie znowu byłby płacz.
dzisiaj gdy po nia przyszłam przybiegła do mnie i mówiła dzisiaj nie płakałam....ale wiem ze jutro z rana bedzie znowu to samo bo juz po drodze pytała czy jutro tez do przedszkola ;/
zaciskam zeby i starakm sie aby ona nie widziała ze ja tez czuje sie koszmarnie i jak widze te smutne oczka to najchetniej pozwoliłabym jej zostac w domku .... mam nadzieje ze to taki okres przejsciowy i jak mi tu wszyscy dookoła mówia i pisza :) zanim sie obejrze mała bedzie chetnie biegała a i po duńsku mnie przegada :)

a jesli chodzi o przedszkole to z samej placówki jestesmy bardzo zadowoleni, opieka jest swietna,panie sa wspaniałe...córka nie nosi juz pieluchy ale trzeba jej pomagac w toalecie i z tym panie tez swietnie daja sobie rade..moje dziecko mowi pipi gdy chce siusiu a i na wszelki wypadek napisałam i na kartce jak po polsku znaczy "kupke: "siusiu" , maja tam tez sniadania,obiady,herbatki sratki nie musze dawac nic ani do picia ani do jedzenia bo wszystkie dzieci jedza i pija to samo ... takze jest dobrze....

mamusia

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Wrz 2009, 18:25:15 »
no rzecz w tym ze mała wie ze mogę z nią być ze nie mam nic innego do roboty. zresztą była sytuacja ze zostawiłam ja sama w przedszkolu 2 razy pierwszego dnia było nawet ok ale na drugi dzień popłakała sie i pani zadzwoniła żebym przyszła i teraz ona wie ze jak tylko zapłacze to zawołają mamę i kółko się zamyka. zobaczymy co będzie jutro chce ja zostawić chociaż na godzinkę

Offline zorajda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Wrz 2009, 12:24:37 »
Ten sam problem czeka i pewnie mnie , moja mała idzie od 2 listopada do przedszkola. Teraz mówi, że chce iść, że nie będzie płakała itd. Zobaczymy jak to będzie, ja na razie nastawiam się na najgorsze, wolę jak coś mieć miłe zaskoczenie w co wątpię :-\  A Tobie życzę siły, nie chcę się mądrzyć, bo pewnie ja tez zechcę ją zabrać z przedszkola jak będą problemy, ale mąż będzie silnie walczyć, by jednak ją zostawić, niestety to ja mam to wrażliwsze serducho, dobrze, że jedno z nas patrzy trzeźwo na sytuację. Och nie raz znów przeżyje doła, zanim sytuacja się unormuje, ja już przezywam od kilku miesięcy i nawet były momenty kiedy przekonywałam męża, by jednak jej nie dawać, ma dopabuse trzy latka jeszcze zdąży się nauczyć, takie to moje argumentu, bo ja po prostu o nią się troszczę, pewnie za bardzo :-\

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Wrz 2009, 14:04:00 »
Troska to nie jest trzymanie pod kloszem. Moje dziecko jest jeszcze ze mna w domu, ale przyzwyczajam juz go do bycia beze mnie.
Na poczatku zostawal godzine, dwie...potem caly dzien u znajomych, ktorzy maja corke troche starsza. Przyszedl czas, ze nawet u nich spal. Ja czekalam na  telefon w nocy by przyjechac po niego a on smacznie spal do rana.  :)
Gdy chodzimy do legestue tez sie ladnie bawi z dziecmi i nie oglada sie za mna bo ja mu wytlumaczylam, ze jestem tam czy tam...

Pozdrawiam :)

Acha, nie napisalam,ze syn ma 2 lata.

mamma

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Wrz 2009, 14:04:24 »
Dziewczyny, trzymajcie sie :) Ja znam historie z dwoch stron. Mam dziecko w zlobku i sama pracuje jako pædagodmedhjælper w przedszkolu. Wiele dzieci zle znosi poczatki, placza nieraz po dwa, trzy miesiace, kiedy rodzic wychodzi. Ale to nie znaczy, ze w przedszkolu im sie zle dzieje, przewaznie po jakims czasie przestaja plakac i zaczynaja sie bawic z innymi dziecmi. Mamy tez dzieci imigrantow, niektore niemowiace w ogole po dunsku. Po pol roku zaczyna isc z gorki, dzieci coraz wiecej rozumieja i coraz wiecej same mowia.

Moj syn jest w zlobku i ciesze sie, ze poszedl, bo sama widze na co dzien, jaka jest roznica miedzy dziecmi imigrantow chodzacymi wczesniej do dunskiego zlobka a niechodzacymi. Im wczesniej oddacie dziecko do dunskich instytucji, tym szybciej i latwiej oswoi sie z jezykiem. Najgorsze, co mozna zrobic, to trzymac dziecko pod kloszem do momentu rozpoczecia przez nie szkoly, wtedy dopabuse bedzie wyobcowane.

Nie bojcie sie, wiekszosc pedagogow jest naprawde serdeczna i dobrze do zawodu przygotowana, oni tam sa po to, aby pomoc Waszym dzieciom.

Heyah

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Wrz 2009, 18:05:16 »
Mamo, jak swiat swiatem, wszystkie nowo upieczone przedszkolaki reaguja w ten sposob... i wszytskie mamy cierpia tak jak Ty...
To nie kwestia jezyka... wszytskie dzieci przezywaja podobnie... smiem powiedziec na calym swiecie :)
Zobaczysz kilka tygodni dluzej i rozpacz minie jak reka odjal...

Aczkolwiek mozna by to nieco zlagodzic ten proces...
Nie masz czasem mozliwosci byc w przedszkolu przez pierwszy tydzien z Mala?
Albo zostawiac ja na bardzo krotko???

No i Mirra ma rację,
Nasza 3-letnia córka pierwszy tydzień czas w przedszkolu spędzała mile,potem nastapił kryzys,który trwał 2 tygodnie.Po tychże dwóch tygodniach nastąpił przełom i teraz bez przedszkola moje dziecko żyć nie może,nawet w weekend chce by ją zaprowadzić.Co prawda kontakt z rówieśnikami ma słaby ze względu na barierę językową chociaż podstawowe słowa i zwroty już zna .Przygodę z przedszkolem rozpoczełyśmy 4 miesiące temu  :) a najważniejsze to się nie poddawać , nie reagować na płacz,szybko się pożegnać,zapewnić,że mama wróci po dziecko po obiedzie i dać się złamać a najgorsze minie  :)

Heyah

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Wrz 2009, 18:06:15 »
Miało być :"NIE dać się złamać  ;D"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 29 Wrz 2009, 18:06:15 »

rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 18951