Ogólne > Hydepark

Samochody w Danii

<< < (5/18) > >>

tomtadto:
Wyjechał z rodzicami jak był mały:) ostatnio wrócił (28 lat) i buduje dom:) pomogę mu w pracach za te lekcje. A drogie takie przerejestowanie? I czemu duńczyk nie kupi sobie auta np. W Niemczech?? Jednak wybieram Danię chyba jakoś bardziej mnie przekonuje:)

Jomir:
Bo jak kupi w Niemczech, to tez musi je przerejestrowac.
Czy drogie?
Jakies dwa-trzy razy tyle co samochod w Polsce.

happybeti:
Jeśli nie chcesz na początku wydawać duzych pieniędzy na przerejestrowanie samochodu, zawsze możesz kupic "złomka" za kilka tysięcy koron, by się nim poruszać- jak zauważyłeś, sporo tu takich jeździ i nie są wyznacznikiem statusu. A polskie auto albo od razu sprzedaj w Polsce, albo postaw w garażu i poczekaj, aż będzie cię stac na przerejestrowanie, jeśli jesteś do niego przywiązany  ;).
To taka rada praktyczna, dużo nowoprzybyłych tak robi.

roga:

--- Cytat: tomtadto w 15 Lut 2015, 20:03:36 ---Znam angielski w stopniu dobrym i od dzisiaj ucze się duńskiego czyli za pół roku będe go znał w stopniu troszkę lepszym niż podstawowy..

--- Koniec cytatu ---
Podziwiam twoj optymizm. Nie sadze, ze po pol roku ani za rok, bedziesz znal dunski w stopniu lepszym niz podstawowy. Moze wlasnie bedziesz znal go tylko w stopniu podstawowym, a to i tak wiele!!!, jezeli liczysz osiagniesz to w ciagu pol roku. Powodzenia
zycze...aha, zapomniale to o samochodach. Ceny samochodow, a raczej ten wysoki podatek, miedzy innymi finansuja te dobra socjalne jakimi odznacza sie Dania. dunczykow stac na jazde drozszymi samochodami niz jezdrza, ale nie maja potrzeby tzw.. "potensforlænger", co waznym i chrakterystycznym jest dla krajow mniej zamoznych (biednych). Im mnie posiadasz, tym wiekszy samochod, wiekszy "telewizor oltarz" na cala sciane, zamiast moze kilku mniejszych w kilku pomieszczeniach, mnostwo miesa i zarcia zamiast slektywnego wybieranego odzywiania i mniej motion, mnie zaintersowania sie sprawami troche wiekszymi niz wlasny dochod i ile i gdzie mozna zarobic. rowokujace? - taka jest wedlug mnie prawda. niewiele debaty na tym forum o innjcy sparawach jak samochody, kontanhjælp, A-kassa i riznego rodzaju dodatki, komu daja a komu nie i dalczego. Od czasu do czasu jeszcze uwaga jacy "oni" sa bardzo przecietni, nie mowiac juz glupi, a my i nasza nacja jaka wspaniala, zaluzona i madra. No, ale tego nikt nie zmieni. Forum jest tylko takie jacy sa jego uzytkownicy, to znaczy poruszane sa tematy takie jakie ich interesuja, np. ile mozna przywiezc miesa do Danii. :( 

roga:

--- Cytat: dania_d w 16 Lut 2015, 18:43:10 ---Gdybym miał drugi raz wybierać to Niemcy, druga Norwegia ale klimat ciężki. W Dani za duzo  rasistów i każdy robi co chce.

--- Koniec cytatu ---
[/color]

>:( :o

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej