Ogólne > Hydepark
terror w Kopenhadze
suso:
Mieliśmy bardzo nieciekawy weekend. Dlatego mam pytanie do ludzi którzy są bardziej zontegrowani z duńskim społeczeństwem. Czy konflikt po atakach terrorystycznych się nasili, czy po ataku coś się zmieni w zachzachowaniu "przeciętnego " Duńczyka? Czy wszystko się uspokoji, czy może będą jakieś akty zemsty.
Jomir:
W mojej rodzinie spokojnie, wiekszosc znajomych ubolewa z powodu faktu, ale nie rozwodzi sie nad nim.
Wsrod nielicznych znajomych pojawiaja sie komentarze w stylu Australii - "jestes to mile widziany, ale jak Ci sie tu nie podoba, to skorzystaj z konstutucyjnego prawa do wolnosci i opusc ten kraj.
Moje wlasne dziecko ze swoim dunskim mezem, wlasnie oglada mieszkanie na Nørrebro, ktore byc moze beda chcieli kupic.
Tak wiec, pelen spokoj.
Mysle, ze generalnie DUnczyc to nie Polacy, ktorzy beda rozrywac rany na strzepy. Zdarzylo sie, jest im przykro, ale nikt nie "tokuje"
Warto zauwazyc, ze terrorysta to tak naprawde DUnczyk, oczywiscie jak tu sie mowi "med anden etnisk baggrund", ale urodzony tu, wychowany tu, wyksztalocny tu.
suso:
czyli nie będzie, debaty przez następne 5 lat ( w sensie kto zawinił) jak to było w Polsce po Smoleńsku. A czy Duńczycy nie "boją " się muzułmanów, albo nie zaczną podchodzi do nich z większą rezerwą?
Jomir:
Nie, nie bedzie, tego jestem pewna. To nie Polacy.
Debaty o integracji bliskiego wschodu toczyly sie juz od dluzszego czasu. Ale nie pod katem, jakby ich stad wyrzucic, ale jakby im pomoc. Aczkowliek obostrzono przpisy dotyczace dunskiego obywatelstwa dla uczestniczacych w wojnie w Syrii.
Statsystyczny DUnczyk nie boi sie muzulmanina, choc nie zawsze palan don sympatia :)
Mysle, ze Polakom bardziej oni przeszkadzaja niz DUnczykom.
vordingborg:
Ponoć baumeister Aarhu ma się udać do tego co ma dwa w USA i opowiedzieć mu jak to w DK przywraca się do społeczeństwa terrorystów (coś dziś w radio wspominali) ;D Mam nadzieje że US przyśle jakiś lotniskowiec do pomocy 8) znaczy lepszej integracji ;) To i mojej starej będzie raźniej wyjść z domu ;D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej