Ogólne > Hydepark

terror w Kopenhadze

<< < (2/6) > >>

happybeti:
Obyś, Jomir, miała rację...Zawsze w takich wypadkach rośnie poparcie dla populistycznych, nacjonalistycznych ugrupowań politycznych.
Widzisz, Ty i Twój krag znajomych należy do tzw. "klasy średniej"- trochę lepiej wykształceni, z większą świadomością społeczną...Natomiast jakie są nastroje wśród innych Duńczyków? Tych mniej wykształconych, mniej "ogarniętych politycznie" ? Tym, którym tabloidy wciąż powtarzają, że imigranci zabierają im pracę i przywileje socjalne?
Bo to może jednak odbić się na ogólnym nastawieniu do "przyjezdnych", nie tylko tych z Bliskiego Wschodu.
Ja rozumiem, że obecna "klasa rządząca",  w szerokim tego pojęcia znaczeniu, ma takie podejście, jakie opisujesz...Obawiam się jednak , co będzie, gdy rządzący się zmienią? Gdy dojdą do głosu (i władzy, przede wszystkim) , rosnące wciąż w siłę dzieki takim incydentom, partie populistyczne i nacjonalistyczne...?

Jomir:
Moj maz nalogowo slucha wiadomosci, wiec ja tez chcac chcac. Media trabia jedynie o bledach w integracji. Oskarza sie tez policje, o to ze nie dostrzegla problemu w jego skrajnym ekstremizmie, gdy  siedzial w wiezieniu nieco wczesniej. Pokazuje sie muslimow z kwiatami pod synagoga. I pyta Dunczykow po co przyszli. Nikt nie mowi wrogo og  muslimach. A o to chyba pyta suso. Wiadomo , ze DF wykorzysta to jako kielbase wyborcza, No ale takie sa reguly polityki.

bikerboy:
Modlmy sie , ze to byl tylko ten jeden raz i NIGDY wiecej sie nie powtorzy ................

bikerboy:
Tror du, at Danmark kommer til at opleve mere terror?
Ja
94%
Nej
6%
Vis afstemning

.......To jest przerazajace co mysli wielu z nas ............

zpatentem:
Odwolalem moja kwarantanne na 15 min i dodam cos do dyskusji.

Happy.
 Zadna gazeta nie twierdzi ze obcokrajowcy "kradna" prace dunczykom;to tylko w wywiadach i forach gazetowych ktos postronny sie tym popisuje; w Danii brakuje i bedzie brakowalo rak do pracy.Tabloidy nic im nie "powtarzaja", bo nie maja logicznych do tego podstaw.
W Dani nie ma wielu populistycznych i wogole istotnych ruchow nacjonalistycznych. DF ktora jest juz chyba najwieksza partia w Dk reprezentuje w jakis sposob dunczykow, o ktorych nie mozna powiedziec, ze sa nacjonalistami.
Dunczycy sa zmeczeni licznymi rozrobami spowodowanymi przez mlodych i wyalienowanch muzulmanow.Sa oni tez najwieksza i najglosniejsza gromada w dunskich wiezieniach.
DF twierdzi. ze nieudolna i nieudana intergracja juz przyjetych uchodzcow powinna byla zatrzymac nowa fale i rewizje starych blednych metod intergracji.

Do innych
Przypuszczam, ze zdarza sie inne akty teroru w Danii. Jest tutaj za wielu zradykalizowanych islamistow.
Policja miala wpadke z tymi zamachami; bo jak amator mogl postrzelic 5, na warcie bedacych, policjantow, ktorzy zaskoczeni nie potrafili nawet okreslic ilosc zamachowcow (w Krudtønden probowal niezauwazony wielu wejsc) a przy synagodze obsluzyc pistoletow maszynowych (jednemu wypadl magazynek a drugi nie strzelil ani razu) po zastrzeleniu wartownika synagogi?

Policja dunska jest za malo aktywna, bojazliwa czy slabo zoraganizowana w walce z islamistami. Jak to mozliwe, ze amator mogl uzupelniac swoj arsenal u sasiadow czy kolesi? Dlaczego PET ignorowal liczne ostrzezenia dotyczace Omara?
Policja preferuje, bez rezultatow, rozroby na Christianii zamiast zabrac sie za nawiedzonych muzulmanskich  rozrabiakow z Mljølnerparken i wielu innych arabskich kolonii.

Tez jestem pewny, ze nic sie nie zmieni w dniu powszednim przecietnego dunczyka tylko moze gdzie postawi krzyz w tegorocznych wyborach.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej