poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Polski supermarket online  (Przeczytany 12178 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Polski supermarket online
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Lut 2015, 11:37:27 »
Musiałbyś widzieć, Roga, mojego M.  ;)- od czasów liceum taki sam  ;D- Jomir i zpat świadkami  8).
Ale dzięki za propozycję, w podatkach nie mamy nic do zrobienia  :)

Co do dunskiej kuchni- ja jestem otwarta, spróbowałam nawet w tym roku kaszanki na słodko i i "aeblesteg"  ;D- o śledziach w curry i innych wynalazkach nie mówiąc. A flaeskesteg, brunede kartofler i czerwona kapusta, które podałam na obiad w II dzień Świąt gościom z Polski, też wszystkim bardzo smakowały.
Aczkolwiek zgodzę się z Tobą co do tego, że takich rzeczy , jak bigos i te wszystkie cięzkie duńskie "dobroci" na codzień się nie jada :).

I wlasnie o to chodzi - probowanie czegos nowego. A propos flæskesteg, brunede kartofler i czerwona kapusta, to "obowiazkowa" w Danii potrawa na Juleaften, ale my (moje dzieci i ich dunscy wspolmalzonkowie) mamy umowe, ze oprocz flæskesteg jest na stole rowniez indyk lub kaczka, a sledzie na julefrokost wieziemy z Danii samolotem do Francji, i oczywiscie rugbrød. 

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Lut 2015, 12:01:32 »
Wiesz co Roga? W pierwszej chwili trochę sie oburzyłam, że "narzucasz" sposób jedzenia, dając do zrozumienia, że przeciętny zjadacz kiełbasy i schabowego jest że tak powiem - be. Po dluzszym zastanowieniu musze Ci jednak przyznac racje, Im czlowiek starszy tym gorzej organizm radzi sobie z tluszczem.
Ale jest oczywiscie "ale. Jadlospis (mam tu na mysli np kalorycznosc potraw) musi bys dostosowany do trybu zycia w tym przede wszystkim pracy. Gosc, ktory pracuje za biurkiem nigdy w zyciu nie bedzie szczuply jedzac codziennie schabowego. Natomiast po pracowniku fizycznym czesto nawet nie widac, że się opycha tlustymi kotlecikami :)

Widze, ze mala prowokacja skutkuje :), ale czytaj uwaznie. Napisalem o "pochlaniaczach" tych wszelkich smakolykow, to znaczy przede wszystkim ILOSC, ale dotyczy to rowniez dunczykow i ich specjalow. Prosze tylko zwrocic uwage co lezy na polkach w supermarketach - ktos to wszystko pozera. Z perspektywy lat, widze, ze duzo sie zienilo i zmiwnia sie pod tym wzgldem w Danii. Mlodsi i troche lepiej usytuowani, a jest ich duzo (Dania = jedna duza klasa srednia) odzywiaja sie dzisiaj zupelnie inaczej niz to robili ich rodzice. Mialem okazje poznac spoleczenstwo dunskie na przestrzeni lat/pokolen i nie moge sie nadziwic temu, jak ogromny skok zrobilo to spoleczenstwo nie tylko pod tym wzgledem, porownujac z innymi krajami. Zadziwiajace, ale na pewno wytlumaczalne.   

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Lut 2015, 12:46:27 »
haha...
Jak poznalam mojego meza, najwazniejsze dla niego bylo miecho i ziemniaki badz ryz.
Ja jestem roslinozerna, wiec akurat zielenina byla dla mnie najwazniejsza.
Po prawie dekadzie razem, chlop obiadu nie ruszy bez surowki.
Jak nie zdaze zrobic to chociaz marchewke zetrze, albo groszek ugotuje :)

Ano zmieniaja sie te gusta zmieniaja... Okazuje sie, ze i my Polacy mamy wplyw na to co jedza DUnczycy  ;D
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Lut 2015, 13:24:02 »
Jomir,

Nie chwal sie zmiana kulinarnych zainteresowan meza lecz pokaz zdjecie tej wiklinowej trzepaczki ktora ci pomogala w musztrowaniu nieboraka:)

Roga,

Dunczycy to jak wiesz, spostrzegawczy i ciekawski narod, duzo tez podrozujacy; obecnie na etapie przyswajania morskiego zielonego badziewia oraz konsumcji chwastowego kogielmogiel.Tak im dopomoz bog :)

W Kopenhadze trudno znalezc restauracje serwujaca guleærter, biksemad itp. tylko supermarkety to proponuja uzywajac przeterminowane skladniki i piszac "hjemmelavet" tfu...

Offline surja85

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 53
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Lut 2015, 14:20:08 »
Wracajac do SKLEPU, bo o tym byla mowa :) został otwarty sklep stacjonarny polsko-litewski sklep w Arhus. Az jestem ciekawa jakie produkty tam są, bo połączenie (PL-LT) jest dość interesujące dla mnie :)

Offline surja85

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Lut 2015, 14:22:00 »
To chyba ten Amber juz gdzieś wspomniany jest co ?

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Lut 2015, 15:49:00 »
Wracajac do SKLEPU, bo o tym byla mowa :) został otwarty sklep stacjonarny polsko-litewski sklep w Arhus. Az jestem ciekawa jakie produkty tam są, bo połączenie (PL-LT) jest dość interesujące dla mnie :)
Koleżanka M., ze szkoły językowej, ZWAGAROWAŁA, by tam pojechac i zobaczyć  ;D ;D ;D.
No, ale M., jak to facet , nie zadał jej ISTOTNYCH pytań o interesujące mnie towary ::).
A Ty, Surja, nie mieszkasz gdzieś tam blisko czasem?
Może wybrałabyś się (albo ktoś z okolic Aarhus) , by zrecenzować tę wizyte na forum ?  ;) 8)- z pożytkiem dla społeczności  ;D

Roga, pewien Duńczyk, starszy już człowiek,ale "bywały w świecie" , powiedział mi kiedyś to samo, co Ty piszesz- to podróże zmieniły kulinarne horyzonty Duńczyków  :)- zaczęło się od Włoch, a potem , to już "poszło" . No i bardzo dobrze!
" Polak gorszego sortu"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 05 Lut 2015, 15:49:00 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Lut 2015, 18:13:26 »
Podroze ksztalca i poszerzaja horyzonty nie od dzis wiadomo.

A jak ktos cale zycie w zascianku, to nie poznostaje mu nic innego jak mowic, ze to taka nowa swiecka tradycja staropolska.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline surja85

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Lut 2015, 19:27:34 »
Happybeti mieszkam powiedzmy niedaleko i pewnie jakos niedlugo sie wybiore. :) Sama jestem ciekawa jak to wyglada i co tam daja hihi :D

Offline surja85

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Lut 2015, 17:54:30 »
Dzis przyjechala dostawa z polskiego supermarketu, Wszystko super. Wlascicielka tez okazala sie byc rewelacyjna osoba!!! Takze jesli ktos mieszka na Jutlandii i Fyn to polecam z reka na sercu :) Wkrotce otwieraja sklep stacjonarny w Silkeborg :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #24 dnia: 14 Lut 2015, 17:54:30 »

tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 43713
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand
z duńskiego na polski

Zaczęty przez jan22Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 24446
Ostatnia wiadomość 22 Cze 2009, 23:12:13
wysłana przez robertcph.
jak odliczyc dojazdy do polski

Zaczęty przez mucz81Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 24750
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2009, 20:40:39
wysłana przez andyandy
Nabiał itp. z Polski

Zaczęty przez seba08Dział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 31
Wyświetleń: 46412
Ostatnia wiadomość 16 Lis 2011, 20:05:53
wysłana przez M z Horsens
gdzie wymienic polski certyfikat na dunski ( wozki widlowe )

Zaczęty przez kumcokDział Hydepark

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 29562
Ostatnia wiadomość 03 Sty 2022, 20:01:03
wysłana przez wafl