Witaj,
Mogę Ci opowiedzieć co ja myślę o życiu w Danii (choć, jak to na forum bywa pewnie znajdą się ludzi, którzy myślą inaczej, bo też inną sytuację życiową mają)
Po pierwsze, pytanie czy chcecie tu tylko studiować, czy zostac na zawsze lub na dlużej, bo Dania i Dunczycy to specyficzny kraj i trzeba się do nich przyzwyczaić - dochodzi też tęsknota za Polską, rodziną, przyjaciółmi.
Jeśli chodzi o życie w Danii, to fakt - jest drogie, ale można jakoś przeżyć, szczególnie gdy jest sie parą, bo nawet gdy jedno pracuje, to już starczy na życie - oszczędne.
Ja mieszkam w okolicach Kopenhagi, ale w Odense jest pewnie podobnie. Są takie biura pracy nazywa się to "vikar" wpisesz w google, to znajdziesz bardzo dużo. Są to biura dla pracowników" na telefon",z których często studenci korzystają. Można się załapać na kilka godzin tygodniowo albo i tez caly etat. Oni wlasnie często zapraszają studentów do pracy, są tam zmiany dzienne, wieczorne, nocki. Praca moze nie zbyt ambitna, głownie jakieś produkcje i magazyny, ale zdazają się lepsze. Strony do szukania pracy najbardziej popularne to : jobnet.dk i jobindex.dk . W danii czesto też sa pozycje "student assistant" firmy zatrudniają studentów na kilka godzin tygodniowo do pomocy. Sama, mimo że nie bylam studentką, tak pracowalam. Zaczęłam od 7h tygodniowo, a skonczylam na pełnym etacie. Są też prace na niepełny etat i tu tez często firmy dla odpowiednich kandydatów dostosowują się do ich zajęć i egzaminów. Warto więc wpisac w wyszukiwarce na jeden z tych stron np. "student" i tam wyskoczą Ci różne propozycje.
Dodatkowo, jest też stypendium dla studentów, jednak tu nie orientuje się dokładnie ile i za co. Może jakiś student się wypowie, wtedy to plus jakas dorywcza praca i można wyżyć.
Życie w Danii jest stosunkowo drogie, ale mimo wszystko łatwiejsze niż w Polsce (materialnie) - to jest moje zdanie.
Co do studiów, to chyba zależy jakie te studia są i gdzie planujecie poźniej pracować. Niby hasło "studia za granicą" robi wrażnie, ale w dzisiejszych czasach już chyba nie aż tak duże. Słyszałam jednak, że tu w Danii narzekają na słaby poziom nauczania, ale jednak na tutejszych studiach uczysz się jak tę wiedzę wykorzystywać, a nie puste wkuwanie nikomu nie potrzebnych wiadomości.
Mam nadzieję, że choć troszkę Ci pomogłam. Dużo można by o tym życiu tutaj pisać, więc jak masz jakieś pytania bardziej konkretne, to zapraszam do dalszej dyskusji

Polecam się też, jesli będzie potrzebna jakas pomoc, w znajdowaniu ogłoszeń, szukaniu pracy, drobnych tlumaczeniach dunskiego. Nie jestem ekspertem, ale tyle razy już przechodziłam przez szukanie pracy czy mieszkań, że cos tam w glowie zostało

Jeśli żaden student sie nie wypowie, to mogę dowiedzieć się więcej na temat stypendiów dla studentów