poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Praca w żłobkach i przedszkolach - zapotrzebowanie i wymagania  (Przeczytany 16566 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aleksandra91

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Witam serdecznie!  ;)
Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek informacje na temat zapotrzebowania na "asystentów pedagoga"  w Danii (szczególnie w Kopenhadze) oraz jak surowe są wymagania wobec osób aplikujących na to stanowisko.

a mówiąc bardziej szczegółowo :) ... Ukończyłam licencjat z Pedagogiki na Uniwersytecie i zastanawiam się czy to wystarczy? wiem, że w Danii mają inny system kształcenia ale przecież nie chodzi mi o to by być nauczycielem czy głównym pedagogiem.  po za tym chętnie się doszkolę... ale pytanie czy to wystarczy na początku żeby się gdzieś załapać?
 Mam udokumentowane doświadczenie zawodowe (praktyki w dwóch różnych żłobkach i praca w sezonowym przedszkolu). Oczywiście największym problemem jest język bo obawiam się, że z angielskim i podstawami duńskiego (samouk) nikt mnie nie przyjmie. Pytanie czy to wystarczy do pracy np. jako asystent przy tej najmłodszej grupie wiekowej ( tam gdzie jest więcej przewijania pieluch i pilnowania żeby sobie krzywdy nie zrobiły niż jakiejś ingerencji ) A przecież nie byłabym głównych pedagogiem tylko asystentem/pomocą. Oczywiście po przyjeździe najszybciej jak to tylko możliwe zaczęłabym kurs duńskiego. Pytanie czy ktoś mi da kredyt zaufania bo obawiam się, że to naiwne z mojej strony. .. i tutaj zaczyna być istotne jak wielkie jest zapotrzebowanie na tego typu pracowników? Bo czytałam, że jest duże i liczyłam, że skoro tak to nie mają AŻ tak wielkiego wyboru kandydatów więc przyjmą tego kto jest..

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Praca w żłobkach i przedszkolach - zapotrzebowanie i wymagania
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Mar 2015, 10:10:25 »
Z powodu spadku przyrostu naturalnego, Zamyka sie wiéle instytucji lub laczy. Wielu pedagogow i opiekunek szuka pracy. Mysle, ze angielski nie wystarczy, dzieci w koncu sa wlasnie na etapie jezyka.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline krolik

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Mar 2015, 11:14:26 »
Z powodu spadku przyrostu naturalnego, Zamyka sie wiéle instytucji lub laczy

..no i zaczyna sie robic z tego taki maly Bangladesz, np. kobiety z Kopenhagi maja rodzic w szpitalu w Hillerød, Roskilde albo Næstved... szkoda, ze nie w lesie.. przeciez to takie naturalne.

Offline aleksandra91

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Mar 2015, 11:36:48 »
Jomir, krolik  - dziękuję za odpowiedź ! Dobrze wiedzieć ! ..mimo że nie są to dla mnie dobre wiadomości... całe szczęście, że mam też inne kwalifikacje..

Offline pjosiaczek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 6
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Mar 2015, 12:24:25 »
Z kolei moja znajoma, z podobnym wykształceniem, mówiła, że jest zapotrzebowanie, ale wlasnie nie na asystentów, tylko na pedagogow. Oni uznali jej polski dyplom, tylko nie wiem czy to mgr czy licencjat i powiedzieli ze to juz za duzo na asystenta. dopabuse uczy sie dunskiego ale miala praktyki w zlobku.Może warto by się było dowiedzieć w komunie w Kopenhadze, albo powysyłać takie a'la aplikacje do różnych instytucji i zobaczyć jaka będzie odpowiedź. Również na stronach konkretnych komun sa ogłoszenia to tam tez warto byłoby powysylac.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Mar 2015, 13:47:13 »
Wszystko zalezy od rejonu Danii, ale nawet w Kopenhadze przyrost naturalny sie zmniejszyl. Namowie kayutek, ktora jest lederem w zlobko-przedszkolu, by sie tu wypoiedziala.

Offline aleksandra91

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Mar 2015, 15:50:18 »
Z kolei moja znajoma, z podobnym wykształceniem, mówiła, że jest zapotrzebowanie, ale wlasnie nie na asystentów, tylko na pedagogow. Oni uznali jej polski dyplom, tylko nie wiem czy to mgr czy licencjat i powiedzieli ze to juz za duzo na asystenta. dopabuse uczy sie dunskiego ale miala praktyki w zlobku..
Ciekawe  .. może rzeczywiście po intensywnej nauce duńskiego i praktykach w duńskim żłobku udałoby mi się dostać posadę pedagoga. Tylko do tego czasu musiałabym znaleźć jakąś pracę dorywczą....  Jesteś może w stanie ją spytać czy ma magistra czy tylko licencjat ??

Może warto by się było dowiedzieć w komunie w Kopenhadze, albo powysyłać takie a'la aplikacje do różnych instytucji i zobaczyć jaka będzie odpowiedź. Również na stronach konkretnych komun sa ogłoszenia to tam tez warto byłoby powysylac

Tak właśnie myślałam żeby wysłać, może nie tyle jeszcze aplikację, co jakieś zapytanie ale też nie chciałam tak całkiem w ciemno. Dzięki waszym odpowiedziom wiem teraz lepiej o co zapytać ! ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Mar 2015, 15:50:18 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Mar 2015, 16:15:34 »
Na podstawie polskiego dyplomu nic nie zdzialasz. Musisz go certifikowac. W czasie certyfikacji ocenia i opisza Twoje wyksztalcenie , w opisie bedzie ujete jaka prace mozesz wykonywac. Nie sadze, zexnajdziesz prace z Polski.

Offline ksiazecph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 21
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Mar 2015, 18:02:54 »
wpierw musisz nauczyc sie dunskiego bo jak bedziesz komunikowac z dziecmi

mieszkajac tu mozesz uzyskac pomoc z komuny - urzedu miasta, dzielnicy abys jak najszybciej pracowala w swoim zawodzie ale wpierw wysla Cie na nauke dunskiego, obowiazkowo

z Polski rzad dunski nie jest zainteresowany sprowadzac osob do pracy w zlobkach/ przedszkolach a juz nie wspomne be jezyka

;D

mieszkajac w dani i uczac sie dunskiego moga cie wpierw wyslac jako pomoc dlaobecnych tu pedagogow itd.

z czasem zapewnie zaproponuja Ci inne stanowisko po poznaniu jezyka

Offline kayutek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 18
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Mar 2015, 20:22:50 »
Jomir, ja jeszcze mellemleder ;)

Aleksandra, warunek podstawowy-jezyk. Bez jezyka nie wyjdziesz poza praktyke, ktora podejrzewam jest na zasadzie "løntilskud" - co dla wiekszosci instytucji oznacza ekstra rece bez szans na zatrudnienie. I tyczy sie to i pracy jako pedagog, asystent czy pomoc.

Warunek kolejny - certyfikacja dyplomu.

Zjawisko "asystenta pedagoga" jest dla wiekszosci instytucji niezrozumiala. Nie znam w zasadzie instytucji zatrudniajacych PA. To pomoc pedagogiczna za ekstra pieniadze. Za mniej wiecej ta sama kwote dostaniesz swiezo upieczonego pedagoga. MNiej wiecej oczywiste, co wiekszosc instytucji wybierze.
Czyms innym natomiast jest wysylanie wlasnych pomocy pedagogicznych na pau - podniesienie kwalifikacji.

Gdzie czytalas o trudnosciach w naborze pracownikow?

Offline aleksandra91

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Mar 2015, 07:03:58 »
Czyli rozumiem że jedyną opcją jest wyjechać, znaleźć jakąkolwiek pracę, rozpocząć naukę języka i proces uznania mojego polskiego dyplomu. Po osiągnięciu jakiejś minimalnej biegłości w duńskim, czyli pewnie po ok 6-10 mc z uznanym już dyplomem poszukiwać pracy jako pedagog ?

Gdzie czytalas o trudnosciach w naborze pracownikow?
kayutek - zatknęłam się z tą informację w kilku źródłach ale jako że rynek się nieustannie zmienia a nie znalazłam żadnych bieżących informacji to postanowiłam zapytać o to tutaj na forum. W kontekście tego też przeglądałam oferty pracy i było ich sporo w tym zawodzie więc na podstawie tego stwierdziłam że może być to prawda .

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Mar 2015, 08:49:42 »
6-10 miesięcy to optymistyczne podejście , nie rozumiem jak można być minimalnie biegłym :) rok półtora, i to jeszcze jak będziesz pracowała cieżko.

Offline aleksandra91

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Mar 2015, 09:04:57 »
6-10 miesięcy to optymistyczne podejście , nie rozumiem jak można być minimalnie biegłym :) rok półtora, i to jeszcze jak będziesz pracowała cieżko.
Ponieważ już zaczęłam się uczyć duńskiego i jeszcze trochę zdarzę się nauczyć zanim wyjadę wiec nie zaczynam od 0 :) a po drugie miałam na myśli "minimalną biegłość" w tym sensie, że jest to wystarczający poziom by zacząć pracować co nie oznacza że mam opanowany język w pełni bo to zajmie jeszcze sporo czasu także może źle się wyraziłam.

Offline krolik

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Mar 2015, 12:00:11 »
Ponieważ już zaczęłam się uczyć duńskiego i jeszcze trochę zdarzę się nauczyć zanim wyjadę ...

hmmmm... zdziwienie na miejscu moze byc duuuze ;) Zycze jak najlepiej ale dunski jest trudnym dla slowian jezykiem i zeby go opanowac potrzeba czasu i MNOSTWO pracy.
Jesli znasz angielski to moze sprobuj tutaj pojsc na jakies studia 2-letnie - bedziesz miec 'ichniejsze' wyksztalcenie a w miedzyczasie ucz sie jezyka (jest przez 5 lat za free w Cph). Poszukaj jakiejs pracy studenckiej 'w zawodzie' (w ostatecznosci w knajpie) na pare godzin w tygodniu tak zeby sie nie przemeczac, miec czas na nauke (i zabawe :)) i zeby spelnic warunki na SU. Dodatkowo szukaj innych stypendiow albo 'Erasmusow'. Po 2 latach jestes w zdecydowanie lepszej sytuacji.. ale gwarancji brak ;)

Offline aleksandra91

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Mar 2015, 12:27:50 »
hmmmm... zdziwienie na miejscu moze byc duuuze ;) Zycze jak najlepiej ale dunski jest trudnym dla slowian jezykiem i zeby go opanowac potrzeba czasu i MNOSTWO pracy.
Zdaje sobie sprawę dlatego uczę się głównie wymowy która jest utrapieniem... bo wydaje mi się, że jak wyrobie sobie jakieś złe nawyki wymowy poprzez uczenie się głowie słówek itd to może być potem ciężko. Także nastawiam się teraz na osłuchanie się z duńskim i staranie się wypracować komunikatywność na poziomie wymowy i rozumienia ze słuchu. Ale wiem, że to ciężki język i mnóstwooo pracy przed mną ;)  Po prostu zakładam, że po tej włożonej pracy teraz będzie mi jednak łatwiej na początku z nauką.

Jesli znasz angielski to moze sprobuj tutaj pojsc na jakies studia 2-letnie - bedziesz miec 'ichniejsze' wyksztalcenie a w miedzyczasie ucz sie jezyka (jest przez 5 lat za free w Cph). Poszukaj jakiejs pracy studenckiej 'w zawodzie' (w ostatecznosci w knajpie) na pare godzin w tygodniu tak zeby sie nie przemeczac, miec czas na nauke (i zabawe :)) i zeby spelnic warunki na SU. Dodatkowo szukaj innych stypendiow albo 'Erasmusow'. Po 2 latach jestes w zdecydowanie lepszej sytuacji.. ale gwarancji brak ;)
Myślę, że masz rację ;) Przemyśle to co piszesz. Dzięki za radę!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Mar 2015, 12:27:50 »

praca w ochronie środowiska

Zaczęty przez crazyrafDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16210
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2007, 00:34:01
wysłana przez crazyraf
Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4