Ogólne > Przepisy Kuchni Duńskiej

kuchnia dunska

(1/3) > >>

mala_z_Aarhus:
6 przepisow dot. kuchni dunskiej, w tym 3 "kontrowersyjne".

Skleroza.

http://www.mojeprzepisy.pl/Przepisy/kuchnia_dunska/1/

mawi:
te przepisy nie pasują mi do duńskich, po pierwsze  nie widziałam żeby gospodyni w Danii używała tłuczka do rozbijania mięsa , po drugie  frikadelle  od kiedy są z polędwicy wołowej (barbarzyństwo, przecież to najdroższe mięso ) , mięso wieprzowe . I podstawa  czym się różnią od polskich to  Duńczycy dodają  mleko  tu jest już bardziej zbliżony przepis podany http://www.spangshus.dk/dpi/wpprzepisy.htm
 a tu z duńskiej strony http://www.divxit.dk/frikadeller.html

[Posted on: 10 Marzec  2009, 19:43:12]
 mielone na mleku są  smaczniejsze , bardziej soczyste .polecam

mala_z_Aarhus:
Ostrzegalam: kontrowersyjne.

Moja byla tesciowa miala tluczek do miesa, chociaz mowila, ze nie uzywa zbyt czesto.

Jomir:
Do frikadeli dodaje sie tez maki zamiast rozmoczonej bulki wedlug polskiego przepisu.
Ja tez wole dunskie frikadele od polskich mielonych.
CHocby z tego powdu, ze frikadeli nie musze sama robic, bo robi je maz :)

A piekny tluczek do miesa kupilam tu w Danii.... ale fakty, tylko ja go uzywam, moj maz nie wiedzial nawet do czego mi on :) znaczy sie ten tluczek nie maz :)

mawi:
jak ja robiłam schabowe to znajomy się dziwił dlaczego ja tak "niszczę to mięso"

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej