Ogólne > Przepisy Kuchni Duńskiej
kuchnia dunska
mala_z_Aarhus:
6 przepisow dot. kuchni dunskiej, w tym 3 "kontrowersyjne".
Skleroza.
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepisy/kuchnia_dunska/1/
mawi:
te przepisy nie pasują mi do duńskich, po pierwsze nie widziałam żeby gospodyni w Danii używała tłuczka do rozbijania mięsa , po drugie frikadelle od kiedy są z polędwicy wołowej (barbarzyństwo, przecież to najdroższe mięso ) , mięso wieprzowe . I podstawa czym się różnią od polskich to Duńczycy dodają mleko tu jest już bardziej zbliżony przepis podany http://www.spangshus.dk/dpi/wpprzepisy.htm
a tu z duńskiej strony http://www.divxit.dk/frikadeller.html
[Posted on: 10 Marzec 2009, 19:43:12]
mielone na mleku są smaczniejsze , bardziej soczyste .polecam
mala_z_Aarhus:
Ostrzegalam: kontrowersyjne.
Moja byla tesciowa miala tluczek do miesa, chociaz mowila, ze nie uzywa zbyt czesto.
Jomir:
Do frikadeli dodaje sie tez maki zamiast rozmoczonej bulki wedlug polskiego przepisu.
Ja tez wole dunskie frikadele od polskich mielonych.
CHocby z tego powdu, ze frikadeli nie musze sama robic, bo robi je maz :)
A piekny tluczek do miesa kupilam tu w Danii.... ale fakty, tylko ja go uzywam, moj maz nie wiedzial nawet do czego mi on :) znaczy sie ten tluczek nie maz :)
mawi:
jak ja robiłam schabowe to znajomy się dziwił dlaczego ja tak "niszczę to mięso"
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej