poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Patriotyzm "po nowemu" :D Czyli co Polak myśli o Polsce :)  (Przeczytany 10377 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline surja85

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 53
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
Jak w temacie. Pozwole sobie zacytować wypowiedź mojego znajomego. Co o tym myślicie?? Wg mnie smutne to, a jednak bardzo prawdziwe... :/
"ja nie mam nic do stracenia i nie chce zostać ostatnim patriotą-idiotą, który kocha kraj, więc wyjeżdżam.  Niech ci co rządzą tym krajem ostatni gaszą światło. " :D hehe

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Patriotyzm "po nowemu" :D Czyli co Polak myśli o Polsce :)
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Kwi 2015, 13:42:24 »
NIe ucieklam z kraju i mialam wiele do stracenia. NIestety razi mnie juz mocno mentalnosc rodakow, stres widoczny na ulicy i grubianskosc w sklepach. NIe do zaakceptowania bylby by dla mnie warunki pracy "po polsku" i stosunek pracodawca-pracownik. Tak tez na pewno nie odnalazlabym sie w Polsce, i nawet przez nanosekunde nie nachodzi mnie mysl o powrocie.

Jednak czuje sie patriotka, choc patriotyzm wyrazam w inny sposob i na pewno nie czuje sie z tego powodu idiotka.

Natomiast narzekanie na rzad, jakikolwiek by nie byl, jest cecha narodowa Polakow, wiec myslac w ten sposob niech sobie jada. Problem tylko w tym, ze gdziekolwiek nie beda i tak beda narzekac...
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline anastazjasz

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Kwi 2015, 20:14:14 »
Temat szeroki jak brzuch Kalisza i długi jak łapki Urzędu Skarbowego ale:

Jaki tak naprawdę tak naprawdę jest wpływ rządu/władzy/polityków na to czy jesteś patriotą czy nie?
Jaki wplyw mają wymienieni na to jaka sytuacja panuje w kraju albo co sie dzieje na ulicy? (nie tylko w Polsce ale wszędzie)

Powiedz mi, kogo widzisz codziennie dookoła siebie na ulicy, w sklepie, w pracy? Normalnych ludzi, twoich sąsiadów, kolegów, przypadkowe osoby, a teraz do czego zmierzam: to Ty i Ja a nie ONI wyrzucają papierek na ulicy (metafora gdyby ktoś nie załapał), to my kreujemy nasze środowisko, to my dobrze pracujemy albo chodzimy na włamania, a nie Premier, on jest jeden, prawy, lewy, kolorowy albo głupi, nie ważne. Ważne jest to jak zostaliśmi wychowani, jaką wiedzę nabyliśmy i jak ją wykorzystamy teraz albo w przyszłości.

Niestety można napisać cały esej na ten temat, a i tak ktoś zwali winę na Żydów, Masonów, Ruskich, Unię, Polityków, Komunistów, Feministki albo Rowerzystów.

Co nie zmienia faktu, że staliśmy sie kolonią Europy zachodniej jeszcze przez jakiś czas no i rośnie frustracja.

Oki kończę bo nie będzie się wam chciało czytać.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwi 2015, 03:41:32 »
Czy patriotyzm to "chłopskie przywiązanie do ziemi" ?
Czy Mickiewicz, Słowacki, Chopin - nie byli patriotami?
Przede wszystkim- CZYM jest patriotyzm dla każdego z nas?
Narzekaniem na rząd i śpiewaniem bogoojczyźnianych pieśni, czy może staraniem się, by być dumnym ze swojego kraju i bycie jego "ambasadorem" ?
Tak naprawdę, myślę, bardzo niewielu rodaków za granicą , ma świadomość tego, że przez pryzmat ich poczynań,jest p0ostrzegana Polska . 
" Polak gorszego sortu"

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwi 2015, 07:32:20 »
Kurcze, mieszkam tutaj juz paredziesiat lat i nigdy nie spotkalem sie ze zwrotem: "dunski patriota" czy "dunski patriotyzm",  nigdy tez nie mialem watpliwosci, ze dunczycy kochaja i sa dumni ze swojej Danii.

Dla mnie okreslenie "patriotyzm" to w ogromnej mierze taki polityczny "klucz francuski" do sklonienia spoleczenstwa do roznorakich ofiar spowodowanych, najczesciej wieloletnia nieudolnoscia rzadzacej elity.

Offline Bartus

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Kwi 2015, 21:06:00 »
Patriotyzm. Faktycznie, na początku trzeba sobie zdefiniować na czym dokładnie polega patriotyzm bo każdy widzi to inaczej. Czym jest dla mnie? Każdy z nas ma w Polsce rodzinę i z pewnością nie chce aby coś im się stało. Gdyby coś im groziło, zwłaszcza w obecnych czasach w których łatwo o konflikt zbrojny, co widać na przykładzie naszych sąsiadów zza wschodniej granicy, każdy chciałby im pomóc. Jak? Walcząc być może. Patriotyzm to dla niektórych wysyłanie do Polski, do rodziny, pieniędzy zarobionych w Danii. Dla innych, w tym także dla mnie to wspieranie Polskiej gospodarki (np. robiąc zakupy tutaj w Danii często kupuję polskie pieczarki :] ). I nie tylko.
Musimy pamiętać o naszych korzeniach, tradycjach, o tym o co walczyli nasi pradziadowie. Historia moi drodzy jest ważna i powinniśmy być z niej dumni. Żyjemy w wygodnych czasach, internet, elektronika, ciepła woda pod prysznicem. Ale gdyby Polsce coś groziło i miałbym tam żonę i dziecko to nie wahałbym się poświęcić tego wszystkiego i walczyć o najbliższych narażając życie (choć szkoda tej ciepłej wody).

Czym jest patriotyzm? Polecam blog Pana Biszopa. Od samego czytania można się wiele nauczyć/dowiedzieć.

http://blogbiszopa.pl/

Mieszkam w Danii od kilku lat i tęsknię za Polską, jakakolwiek by ona nie była. Polskie plaże są dla mnie najwspanialsze, Polskie góry najpiękniejsze. Jedyne co psuje wizerunek naszego kraju to moim zdaniem politycy. I kropka.
Bonus w załączniku

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 45
  • Reputacja: +31/-3
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwi 2015, 21:13:16 »
Jedyne co psuje wizerunek naszego kraju to moim zdaniem politycy. I kropka.
Hmm ... politycy, no ok - zgodzę się ... ale kropka? :o Co ona takiego wyczynia?
 ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwi 2015, 21:13:16 »

Offline Bartus

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Kwi 2015, 21:25:33 »
Kropka jest agentem kontrwywiadu i należy się jej strzec, bo będziemy w kropce. A wielokropek! To już w ogóle szkoda gadać ;)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Kwi 2015, 22:42:31 »
Ze zapytam, a Ci politycy to skad sie u wladzy biora? He?
Nie ja, ONI?

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Kwi 2015, 05:44:24 »
Jest w tym jakaś logika, Jomir  8).
Bo z reguły ci psioczący na rząd i polityków w ogóle, indagowani głębiej, opdopwiadają : "Ja tam polityką się nie interesuję, na wybory nie chodzę" .
Zobaczcie, jaka jest frekwencja podczas wyborów  w Polsce.
" Polak gorszego sortu"

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Kwi 2015, 09:46:47 »
Bartus,
Nie bylbym tak dumny z historii, ktora byla bardzo burzliwa i ktorej przebieg i wyniki byly zawsze zaskakujace zwlaszcza dla Polakow.Chodzi o analize, rozsadek, gotowosc/proby w zapobieganiu podobnym wydarzeniom, chociaz by takich jak: wrzesien39, Powstanie Warszawskie czy nie tak calkiem dawne powodzie :)

Okreslilbym to jako marazm polityczny spoleczenstwa gdy czytajac fora wyborczej, gazety, interii czy wp, znajduje tylko krytyczne lamenty i nagminna podejzliwoscale ale nigdzie zadnych przemyslanych propozycji zmian. Pytajac, gdziekolwiek, rodakow o wymienienie paru godnych zaufania politykow, nikt nie jest w stanie wymienic kogokolwiek, wiec kto i kiedy posprzata ten balagan?
« Ostatnia zmiana: 11 Kwi 2015, 10:02:13 wysłana przez zpatentem »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Kwi 2015, 19:18:28 »
Bartus,
Nie bylbym tak dumny z historii, ktora byla bardzo burzliwa i ktorej przebieg i wyniki byly zawsze zaskakujace zwlaszcza dla Polakow.
Rozbawilo mnie to zdanie. A puenta super celna :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #11 dnia: 11 Kwi 2015, 19:18:28 »

'vikary" raz jeszcze..

Zaczęty przez liliaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 19825
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2008, 19:49:09
wysłana przez Klingon
Koncert ,,Romantyczna podróż z Chopinem, Lisztem i Szymanowskim"

Zaczęty przez maciej12345Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12889
Ostatnia wiadomość 15 Mar 2011, 13:54:57
wysłana przez maciej12345

Zaczęty przez maciej12345Dział Kopenhaga

Wyświetleń: 12968
Ostatnia wiadomość 15 Mar 2011, 13:58:46

Zaczęty przez maciej12345Dział Odense

Wyświetleń: 13590
Ostatnia wiadomość 15 Mar 2011, 14:01:19
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23548
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka