poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Praca bez pozwolenia na pobyt  (Przeczytany 5439 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline diefenbaker

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Praca bez pozwolenia na pobyt
« dnia: 14 Maj 2015, 23:03:47 »
Witam. Mam problem i nie za bardzo wiem jak go rozwiązać, dlatego pokrótce opiszę sytuację. Na przełomie marca i kwietnia kolega ściągnął mnie do Danii abym sobie dorobił w firmie w której on również pracuje. Właściwie to miałem przyjechać w okresie wakacyjnym na 2 miesiące jako pracownik sezonowy. Kolega jednak ściągnął mnie wcześniej z polecenia szefa aby sprawdzić, czy się nadaję oraz bym mógł się podszkolić i załatwić niezbędne dokumenty (residence permit, cpr itd). Przepracowałem ogólnie 17 dni po 8h. Po tym czasie wróciłem do Polski. Firma w której pracowałem zadeklarowała, że prześle moje dokumenty (kopię paszportu, zdjęcie, umowę, adres zamieszkania itd) do statsforvaltningen w celu otrzymania pozwolenia na pobyt. Niestety jakiś czas temu kolega otrzymał list do mnie z tegoż urzędu w którym jest napisane, że muszę się tam stawić osobiście z paszportem. Zdziwiło mnie to bo byłem pewny, że wszystkie dokumenty przekazałem. Niestety ja w tym momencie podjąłem dobrą pracę w Polsce i nie mogę jechać do Danii. Poza tym nie mam nawet zbytnio funduszy na taką podróż tym bardziej, że wciąż nie otrzymałem zapłaty za przepracowany okres o którym mowa. Moje pytanie brzmi następująco: Czy wypłata mojej zaległej pensji jest uzależniona od tego, czy otrzymam pozwolenie na pobyt? Czy jest możliwe, że nie otrzymam ani grosza? Co robić?
Uprzejmie proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
Odp: Praca bez pozwolenia na pobyt
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Maj 2015, 05:18:42 »
Bywa że formalności z nadaniem nr CPR czy też numeru podatnika przeciągają się w miesiące  ::) ale dla braku wynagrodzenia nie znajduje wytłumaczenia  ???

Offline diefenbaker

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Maj 2015, 09:57:27 »
Czyli bez względu na to, czy otrzymałem już pozwolenie na pobyt, firma musi wypłacić mi pensję?

Offline diefenbaker

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Maj 2015, 10:04:01 »
Mam świadomość, że moje pytanie wydawać się może głupie ale pytam bo wciąż nie dostałem żadnych pieniędzy za pracę. A troszkę czasu już minęło.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Maj 2015, 11:34:58 »
Pracowales 17 dni, wróciles do Polski, pózniej do Danii juz nie pojechales bo masz prace w Polsce, tak?

Na te 17 dni masz umowe o prace? Kontrakt z pracodawca? Podpisane/potwierdzone godziny które przepracowales?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline ksiazecph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 21
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Maj 2015, 13:50:42 »
pracodawca chcial ci wyrobic staly pesel dunski i tymczasowy pobyt np. na rok oraz zolta karte i zameldowac cie tu dlatego urzad wymaga stawienia sie osobistego aby potwierdzic ze to ty

jesli juz tam nie zamierzasz pracowac to zglos do pracodawcy o tym i zeby ci wyrobil tymczasowy pesel dunski i wyplacil nalezne wynagrodzenie

do wyrobienia tymczasowego dunskiego pesela potrzebna jest kopia paszportu, kontraktu zatrudnienia oraz podanie oczekiwanego rocznego zarobku, podaniu ewentualnychulg itd. i to mozna uczynic nawet online

skontaktoj sie z pracodawca, jak to nie pomoze to napisz ponownie do pracodawcy ze wyslesz list do skatu

twoj kolega tam pracuje wiec niech on ta sprawe sam zalatwi abys mu nie narobil obciachu, albo niech pracodawca zaplaci ci na czarno za te 17 dni 

powodzenia   

:)

Offline diefenbaker

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Maj 2015, 23:51:55 »
Aha ok, to bardzo dziękuję za konkretne wskazówki. Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Maj 2015, 23:51:55 »

Offline ksiazecph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 21
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Maj 2015, 14:37:32 »
albo przyjedz do dani, pokaz w urzedzie paszport, dostaniesz pobyt na np. rok i staly dunski pesel choc juz ci nie nalezy sie ale o tym urzad nie wie

dunski pracodawca nie jest wstanie wyplacic ci wynagrodzenia jesli nie posiadasz choc tyczasowego dunskiego pesela i akonto dunskiej karty podatkowej 

wiec jedynie, obecnie moze pracodawca wyplacic twoje wynagrodzenie koledze uzywajac jego karte podatkowa badz tobie na czarno ale  to nielegalne jednak do przeskoczenia jesli pracodawca zgodzi sie

jesli nie to niech pracodawca wyrobi ci tymczasowy dunski pesel i karte podatkowa ale pamietaj nic nie musi badz sam o to zadbaj i dostarcz mu choc tymczasowy dunski pesel i karte podatkowa to wtedy ci wylaci kase 

wakacje/ lato zbiza sie wiec szybko sobie znajdziesz jakas prace oczywiscie jak znasz choc angielski ale tez duzo osob pracuje bez jezyka innego

:)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Maj 2015, 14:37:32 »

praca w ochronie środowiska

Zaczęty przez crazyrafDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16256
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2007, 00:34:01
wysłana przez crazyraf
Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii