Ogólne > Rodzina ...

Przeprowadzka z rodziną

(1/5) > >>

ninczasek:
Hej. To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość jeśli zamieściłam go nie w tym dziale:)
Mąż dostał pracę w Kopenhadze za 30 tys koron netto i tu zaczynają się nasze problemy, bo mamy 2 dzieci( jedno w drodze) i zastanawiamy się z mężem czy damy radę wyżyć w Kopenhadze z tej pensji z 2 dzieci. Dodam że ja będę na rocznym urlopie rodzicielskim a chcieliśmy żeby najpierw mąż pojechał sam i w przyszłym roku ok września sprowadzi mnie i dzieciaki. Starsza córka idzie za rok do przedszkola a ja będę jeszcze 3 mies na rodzicielskim i nie będę mogła podjąć w Danii pracy;/

Jomir:
Wszystko zalezy od tego za ile maz znajdzie mieszkanie, jak potrafisz gospodarzyc pieniedzmi, jakie ulgi podatkowe bedzie mial.
Mysle, ze pomysl jest dobry, ze on wyjedzie pierwszy. W pierwszym roku, gdy bedzie mial rodzine w Polsce, bedzie mial wieksze ulgi podatkowe i wowczas bedziecie cos mogli odlozyc na rodzinny start.
Poza tym bedzie mogl sam sprawdzic ile kosztuje zycie tutaj, a i Ty jak od czasu do czasu przyjedziesz z dziecmi zobaczysz "ile pieniedzy idzie" przez na przyklad tydzien.

Czy sie da wyzyc?
Jeden odpowie, jasne dawaj. Inny powie, ze nie da rady.
Wszystko zalezy od tego jak chcesz tu zyc i czy chcesz przyjechac i byc obywatelem, ktory wklada cos do panstwa, czy "klientem socjalnym". 

ninczasek:
Dzięki za szybką odpowiedź:)
Planujemy tam zostać na stałe i na pewno nie chcemy siedzieć na socjalu nie po to kończyliśmy te wszystkie kierunki studiów ;)
Muszę teraz opracować plan jak wysłać męża samego, bo nie chce jechać beze mnie:)

letniak:
Kwota netto czy brutto? Podałaś, że netto - w takim razie to 2 "podstawowe" pensje, nie powinno być problemu z utrzymaniem rodziny.

Jeśli brutto to weź pod uwagę wysokie podatki w Danii. Wówczas 2 pensja może być potrzebna.

Jomir:
Ja bym byla ostrozna z ta kwota.
Skad wiesz, ze to bedzie 30 tys. netto?
NIkt w Danii nigdy nie rozmawia o pensji netto, gdyz wynika ona z wielu bardzo indywidualnych czynnikow.
Upewnij sie, czy to jest Netto czy brutto.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej