poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Jak wygrać z statsforvaltningen  (Przeczytany 2906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline alex1973

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Jak wygrać z statsforvaltningen
« dnia: 29 Cze 2015, 09:18:55 »
   Witam serdecznie.      Pierwszy raz próbuje uzyskać pomoc za pośrednictwem takiego portalu.Być może jest tu ktoś kto pomorze mi rozwiązać kłopot w jakim się znalazłem.Jak dla mnie to ostatnia deska ratunku.Pracowałem w dani od 2013 roku miałem stały kontrakt,ale na początku w ogóle nie myślałem żeby tu zostawać.Zwłaszcza że z tą pracą było nie dość kolorowo.Od roku 2014 z tą pracą było już lepiej i wtedy postanowiłem załatwiać i papiery i mieszkanie.Problem się zrobił kiedy pojechałem do Polski po resztę papierów.Uległem wypadkowi i przez parę miesięcy byłem wyłączony z obiegu.Gdy się trochę pozbierałem do kupy przyjechałem do dani.W grudniu 2014 zoperowali mnie i wystartowałem z rehabilitacjom.Komuna wypłacała mi chorobowe do styczni 2015 pytałem się tej pani prawnik z komuny co mam zrobić dalej.Mam dwójkę małych dzieci a chirurg który mnie operował wybił mi z głowy powrót do pracy przez najbliższy okres.Ta pani prawnik kazała zwrócić mi się do statsforvaltningen o ustalenie mego statusu.Zbadała moje papiery i stwierdziła że na 99 procent muszą przyznać mi ten ophold.Od stycznia nie mam żadnych dochodów powysyłałem im wszystkie papiery,raporty medyczne które sobie życzyli wysyłałem ponaglenia i od kwietnia czekam na odpowiedzi.Być może tutaj jest ktoś kto jest bardziej kumaty niż ja i pomorze mi ruszyć urzędasów.Z góry dziękuje za każdą pomoc.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Jak wygrać z statsforvaltningen
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Cze 2015, 10:14:36 »
To nie urzedasy, a przepisy i konsekwencja Twojego zaniedbania.
Zeby otrzymac pobyt, musisz byc zwiazany z rynkiem pracy. Bedac na sygdagpenge, niestety juz nie jestes. Gdybys zalatwil wczesniej rejestracje, nie mialo by to znaczenia.
Niestety nie mozna zarejestrowac pobytu na podstawie chorobowego.

Cena, ktora placisz jest wysoka, niestety wszystko odbywa sie jak powinno, a za to co sie stalo odpowiadasz jedynie Ty!
Nie za wypadek, ale za brak rejestracji od roku 2013.
Prawnie rzecz biorac miales obowiazek zalegalizowac swoj pobyt w ciagu trzech miesiecy od przyjazdu do Danii i podjeciu pracy.
W sumie, to nawet powinienes sie cieszyc, ze kary zadnej nie dali za nielegalny pobyt.
Nie zrozum mnie zle, nie napadam na Ciebie, tlumacze jedynie jak sprawy wygladaja od strony faktycznej.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

Odp: Jak wygrać z statsforvaltningen
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Cze 2015, 10:14:36 »

Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 25551
Ostatnia wiadomość 17 Sie 2011, 17:15:50
wysłana przez @ae@
feriepenge - jak otrzymać wypłatę?

Zaczęty przez evadeloonaDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17780
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2009, 10:37:25
wysłana przez mala_z_Aarhus
jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22047
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
jak zrobic przelew nordea.dk NIECH MI W KONCU KTOS POMOZE !

Zaczęty przez kolanexDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 21554
Ostatnia wiadomość 19 Mar 2013, 10:18:41
wysłana przez 1941
jak odliczyc dojazdy do polski

Zaczęty przez mucz81Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 24104
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2009, 20:40:39
wysłana przez andyandy