poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Wypadek na urlopie w Polsce, a zwolnienie?  (Przeczytany 4595 razy)

Offline robsztix

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Wypadek na urlopie w Polsce, a zwolnienie?
« dnia: 09 Lip 2015, 13:55:19 »
Witam, chciałbym się Was poradzić co powinienem zrobić w takiej sytuacji:
Mój 4 tygodniowy urlop w pracy zaczął się w zeszły piątek i w ten dzień też przyjechałem do Polski. W sobotę miałem przygodę w której urwało mi kawałek palca, potem szpital, szycie itd. Rana jest otwarta, bo nie mogli przyszyć tego urwanego fragmentu, więc czeka mnie długi okres powrotu do zdrowia. W poniedziałek jadę na konsultację, ale nie mam pojęcia jak mam załatwić zwolnienie, bo tu w polskim szpitalu nikt nie potrafił odpowiedzieć na to pytanie. Nie uśmiecha mi się jechać w podróż z tym teraz do Danii, bo raz, że boli tak, że nie śpię po nocach, a dwa, że co chwilę muszę zmieniać opatrunki (poza tym konsultacja tutaj z chirurgiem dopabuse w poniedziałek). Doradźcie jak to powinienem załatwić, żeby było jak należy. Pracuję na pełen etat w tej samej firmie od roku i nie ukrywam, że potrzebuję sprawnych rąk do pracy, a lekarz powiedział, że to może się goić nawet pół roku. Czy starać się o zwolnienie lekarskie tutaj? Co z moim urlopem, czy przepadnie na rzecz tego zwolnienia? Kto będzie płacił mi jak będę na chorobowym i jak się sprawy mają co do odszkodowania? Gdzie powinienem się udać i co zrobić. Z góry bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Wypadek na urlopie w Polsce, a zwolnienie?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lip 2015, 19:00:50 »
Przede wszystkim skontaktuj sie z pracodawca i zglos to co sie stalo. Urlop powinien zostac przerwany, w zamian za to, trzeba  uruchomic chorobowe.
Musisz wrocic do Danii jak tylko bedziesz czul sie na silach, wowczas juz nie pamietam po jakim okresie, bedzie sie z Toba kontaktowal job center, celem ustalenia jak dlugo bedziesz chorowal i jak mozna Ci pomoc w powrocie do pracy.

Bol niedlugo ustapi, opatrunki bedzie sie rowniez zmieniac rzadziej.
W zaleznosci od Twojego kontraktu chorobowe bedzie placil albo pracodwaca (i bedzie mial refundacje z kommuny), albo bezposrednio kommune. NIestety, jezeli bedziesz na zwolnieniu powyzej 120 dni, pracodawca bedzie mial prawo Cie zwolnic. Okres gojenia bedzie trwal okolo 6-8 tygodni, w zaleznosci od tego czy bedziesz mial/masz juz gips, moze dojsc okres rekonwalescencji po immobilizacji.
To, ze lekarz powiedzial, ze moze sie goic i pol roku zalezy od wielu czynnikow, ale to najczarniejszy ze scenariuszy. NIe widzialam, wiec trudno mi dyskutowac.

Wypadek wydarzyl sie na urlopie, wiec odszkodowanie otrzymasz jedynie z wlasnej polisy wypadkowej, jezeli oczywiscie takowa miales.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline mateuszstola

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lip 2015, 07:26:25 »
Jeżeli pomyliłem temat, przepraszam. Jednak, co zrobić gdy będę miał wypadek w Danii - jak rozwiązać go po stronie polskiej.
Pozdrawiam, Mateusz

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lip 2015, 09:24:31 »
To znaczy jak? Pracujesz w Danii czy w Polsce?
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Alek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lip 2015, 09:54:54 »
Jak dobrze zrozumiałem on pracuje w Polsce.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lip 2015, 16:23:08 »
Pracuje w Polsce ? Wypadek w Polsce ? Szpital w Polsce ? I pyta na dunskim forum co ma zrobic ???

Ja to widze tak: dzwonisz do pracodacy (wychodze z zalozenia ze dunski pracodawca w Danii) zawiadamiasz go ze miales wypadek i jestes chory (chyba juz wszystkie uklady zbiorowe maja punkt ze urlop przesuwa sie na czas choroby ale pewnosci nie mam) po powrocie do Danii idziesz do dunskiego lekarza i ten prowadzi cie dalej, dzwonisz do pracodawcy i mówisz co lekarz powiedzial. Jesli pracodawca chce lekarz wydaje hm...orzeczenie? gdzie opisuje co ci dolega i mniej wiecej jak dlugo.
Nalezysz do Akassy? Zwiazków?

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lip 2015, 16:23:08 »

skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23417
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14207
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat