Oczywiscie to co piszesz jest OK. Moi pracodawcy w ciagu calej mojej dlugiej, zawodowej kariery ”wydali na mnie” moze kilkaset tysiecy koron (?). Pytanie tylko, czy te inwestycje im sie oplacaly

. Wszystko to jest w porzadku i pracownicy nie ponosza zadnych podatkowych konsekwencji z tytulu doksztalcania, podnoszenia kwalifikacji, studiow zaocznych, MBA itp., czesto nawet majac wolne okresy od pracy na sesje, przygowywanie sie do egzminow itp.
W przypadku pytajacego jest inaczej. Nie bylem pewnym mojej oceny jaka wyrazilem w poprzednim poscie i zagladnalem do raportu 2014 firmy rewizyjnej, ktora znam od lat.
W raporcie tym maja nawet osobny rozdzial: Kørekort.
4.34. Kørekort
Arbejdsgiverbetalt kørekort er som udgangspunkt skattepligtigt for medarbejderen, medmindre det er strengt erhvervsmæssigt. Eksempelvis for en mekanikerlærling, hvor erhvervelse af et kørekort er et lovpligtigt element i uddannelsen. Et delvist arbejdsgiverbetalt kørekort indgår i bagatelgrænsen på DKK 5.600 (2014), når kørekortet er nødvendigt for arbejdets udførsel. I de tilfælde, hvor en medarbejder har et almindeligt kørekort til en personbil, men mangler et kørekort til lastvogn, vil arbejdsgivers betaling af dette kørekort normalt ikke medføre skattepligt hos medarbejderen. Arbejdsgiverbetalt kørekort, der er strengt erhvervsmæssigt
A ”strengt erhvervsmæssigt” oznacza, ze nie moze byc watpliwosci, do jakiego celu to prawo jazdy ma sluzyc. Wylacznie dla celow firmy.
Czesciowo oplacone prawo jazdy przez pracodawce zalicza sie jako „personalegode” do kwoty 5.600 kr. i jezeli prawo jazdy jest konieczne do wykonywania pracy.
W przypadku kiedy pracownik ma zwykle prawo jazdy, ale brakuje mu prawo jazdy np. na ciezarowki, zaplacenie takiego prawa jazdy przez pracodawce nie ma konsekwencji podatkowych dla pracownika / ale pytanie nie dotyczylo takiej sytuacji.
W razie watpliwosci najlepiej zwrocic sie do SKAT o „bindende svar” (wiazaca odpowiedz). Troche kosztuje, ale nie wiecej niz kilka godzin szukania odpowiedzi w przepisach podatkowych.