Bez przesady, daniaa

Mówimy o leczeniu grypy czy przeziębienia antybiotykami. Jakie są następstwa aplikowania antybiotyków "na co się da" , też mozna sobie "wyguglować" .
Gdy moje dziecko miało zapalenie płuc, dostała antybiotyk. Ale najpierw lekarka pobrała krew i na miejscu zbadała, czy to zapalenie i czy nalezy ten antybiotyk przepisać. Na "laegevagten" . I nawet ja, ze swoim mizernym duńskim potrafiłam sie dogadać z dyżurującym przy telefonie lekarzem (?) i przedstawić sytuację, że kazał przyjechać, by dziecko obejrzał lekarz. A w sumie nic szczególnego się nie działo, gorączka, dająca się zbić lekami,kaszel, ale nic dramatycznego. Ale wystarczyło, że powiedziałam, że znam swoje dziecko i widze, że tym razem to nie zwykłe przeziębienie, że inaczej się zachowuje i widzę, że coś jest "nie tak". Zapytali tylko, czy w ciągu 15 minut damy radę przyjechać.
Na miejscu lekarka zbadała córkę i stwierdzila, ze ona nic nie słyszy. Ale, że w takim razie to może być zapalenie płuc , więc zrobiła badanie.
Wszystko sprawnie, szybko, bez biegania po laboratoriach i z powrotem z wynikiem do lekarza. Wszystko na miejscu- badanie, diagnoza- w ciągu 15 minut wszystko sprawnie przeprowadzone przez jednego lekarza, nie tłum personelu medycznego.
Co do "przeciągów" - poproszę o źródło medyczne, dowodzące związek "przeciągów" z reumatyzmem .
Nie zagłębiając się zbytnio w temat, tylko zaglądając do "cioci Wiki" , znalazłam coś takiego :
W przeszłości chorobę zwyrodnieniową postrzegano jedynie jako wynik naturalnego procesu starzenia się organizmu, w tym samego stawu oraz mechanicznego ścierania się powierzchni stawowych. Jednakże choroba zwyrodnieniowa może występować u osób młodych, natomiast niektóre osoby starsze nie wykazują żadnych objawów ch.z.s. O początku choroby decydują:
nadmierne przeciążenie stawu
obniżenie jakości elementów tworzących staw.
Do idiopatycznej postaci ch.z.s mogą predysponować następujące czynniki:
czynniki genetyczne
powtarzane przeciążenia
płeć żeńska
niedobór estrogenów (estrogeny hamują u zwierząt doświadczalnych degradację chrząstki)
osłabienie siły mięśni okołostawowych (co naraża staw na mikrourazy)
wzmożona gęstość kości (zwiększa ryzyko zmian wytwórczych)
niedobór odżywiania
zaburzenia proprioceptorów
W postaciach wtórnych, za czynniki sprawcze uważa się wszystkie stany, które ujęte są w klasyfikacji postaci wtórnej.
Postać pierwotna często występuje w rodzinach, w związku z czym jej etiologię wiąże się z prawdopodobnym wpływem czynników genetycznych
O przeciągach ani słowa...
I jeszcze - JAKI sens widzisz w polskim "chuchaniu i dmuchaniu" babci na dziecko, skoro po powrocie do duńskiego przedszkola nikt na nią tam "chuchał i dmuchał" nie będzie ?
Zawsze to właśnie babci tłumaczę

- daj spokój, wrócimy do Danii i będzie musiała chodzić bez czapki i znosić przeciągi

.
Ale chyba wolę spanie cały rok w wózkach na dworze, zabawy w kałużach i bieganie bez czapki, niż polskie "kiszenie się" dzieci przez cały chłodniejszy sezon w zamkniętych, przegrzanych pomieszczeniach. Bo pada deszcz i nikt z dziecmi na spacer nie wyjdzie.