poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Co sadzicie o obecnym temacie uchodzcow?  (Przeczytany 298586 razy)

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
Odp: Co sadzicie o obecnym temacie uchodzcow?
« Odpowiedź #90 dnia: 22 Wrz 2015, 17:19:43 »
Mówimy o uchodźcach (tacy co uciekają) 

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #91 dnia: 22 Wrz 2015, 17:20:54 »
Grupa Wyszehradzka (Polska, Węgry, Słowacja i Czechy) od tygodni miała wspólne stanowisko w sprawie fali imigrantów. Ostatecznie w głosowaniu Polska zmieniła zdanie i poparła odgórne narzucenie przydziałów, porzucając resztę członków Grupy Wyszehradzkiej, która głosowała przeciw.

Solidarność europejska.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #92 dnia: 22 Wrz 2015, 17:33:52 »
Vordi,Polacy tez byli "uchodzcami " w latach 80tych, a ich sytuacja byla nieporownywalnie lepsza od tych z , co uciekaja z Syrii.
Ale o tym juz bylo, o naszej emigracji "solidarnosciowej".

Co do solidarnosci europejskiej- czy Grupa Wyszehradzka jest naszym kluczowym partnerem gospodarczym i politycznym, czy moze jednak "stara Unia" ?
W imie czego mielibysmy sobie robic pod gorke ?
" Polak gorszego sortu"

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #93 dnia: 22 Wrz 2015, 17:42:04 »
Co do solidarnosci europejskiej- czy Grupa Wyszehradzka jest naszym kluczowym partnerem gospodarczym i politycznym, czy moze jednak "stara Unia" ?
W imie czego mielibysmy sobie robic pod gorke ?

Pod gorke czego?

Solidarnosc starej uni zostala zakopana na dnie bałyku , podzialy w samej ue sa nazbyt widoczne , zrobiismy wylom ,a to nie za dobrze prognozuje, patrząc w szczególności na solidarność krajów skandynawskich , Beneluksu itd -

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 45
  • Reputacja: +31/-3
« Odpowiedź #94 dnia: 22 Wrz 2015, 17:58:08 »
beti - czy wśród Polaków byli fanatycy religijni, którzy w imię Jezusa siali postrach, terror, i posiłkując się aktami przemocy czcili swego zbawcę?
I czy wzięłabyś na siebie odpowiedzialność gwarantując, że wśród obecnej fali nielegalnych imigrantów nie ma żadnego fanatyka Allaha, gotowego siać terror i zabijać dla swojego stwórcy? Czy widząc ten napierając tłum, możesz napisać, że tam są sami porządni ludzie?
Zwróć uwagę na to, że Twoja postawa w jakiś tam sposób "otwiera tym ludziom drzwi", czy naprawdę jesteś w stanie za nich poświadczyć? Dałabyś sobie głowę uciąc, że możemy śmiało tych ludzi wpuszczać i pozwalać na ich asymilację, bez żadnej szkody dla Europejczyków?
Jeśli nie - to naprawdę nie rozumiem Twojej postawy, bo jeśli nie jesteś w stanie tego zagwarantować, to dlaczego Twoja postawa jest taka pro? Nic dla Ciebie nie znaczą Europejczycy?

A jeśli chodzi o ... nie imigrantów, tylko nielegalnych imigrantów - bo chyba sporo osób tutaj zapomina, że Ci ludzie przemieszczają się nielegalnie, nie ma dla nich otwartych granic. Mamy przecież jakiś porządek prawny i zasady, które tworzyły się na przestrzeni lat, wieków. Jeśli komuś się te zasady nie podobają, to nie wiem, ale może nie ma co żyć w takich państwach, które je tworzą? Przecież te zasady, reguły, porządek prawny po coś są. Wszyscy chyba dobrze wiedzą co by się stało, gdyby nie było granic i teraz miliony tych nielegalnych imigrantów, do tego z Afryki, wjechało do Unii Europejskiej. Nie wiem czy tak ciężko dostrzec te różnice kulturowe, inny światopogląd i podejście do życia, ale przecież Europejczycy nie biegają z maczetami i się nie mordują wzajemnie, nie porywają ludzi dla okupu, grożąc ucięciem komuś głowy, nie są fanatykami religijnymi, gotowymi w imię swego stwórcy zabijać, posiłkują się często gęsto zdrowym rozsądkiem. Są rejony na tym świecie opóźnione, taka jest prawda i nic tego nie zmieni, a wiara w to, że ci nielegalni emigranci zostaną inżynierami, wezmą się ciężko do pracy to naprawdę nie wiem skąd wynika (pewnie z odniesienia do znajomych). Nie wiem czy to tak ciężko dostrzec, ale przecież tam jest inny, trzeci, świat. Tego nie można, ot tak, przenieść na warunki europejskie.

Pewnie zaraz padnie odpowiedź - Polacy przemieszczali się też nielegalnie (bo widzę, że tematyka Polaków trzyma tutaj tempo). Ale czy ja, vordi, czy też beti, Jomir, czy my za to odpowiadamy? Przecież to nie my (ja, Ty) przemieszczaliśmy się nielegalnie, sami widzicie, że mamy (ja, Ty) inny system wartości, tam lecą równo. Jak ktoś ma odpowiedni system wartości, to zostaje i nie pcha się na siłę tam, gdzie nie może (nie mogą przecież swobodnie wjeżdżać do krajów UE), gdzie go nie chcą (granice pozamykane). Sami byśmy pewnie nie chcieli, by łamane było prawo i np. Polacy nielegalnie przedostawali się do innych krajów, tak samo nie powinniśmy chcieć, by inni ludzie się nielegalnie tutaj dostawali. A, że uchodźcy, bo tam wojna? - przestańcie ... bo dlaczego mają takie parcie na UE - Niemcy, UK, Szwecję? - przecież bezpieczenie już im na Węgrzech, czy tego nie widać po co oni tutaj napływają?.

A widzę też (tak tak, czuwam! ;)), że występuje tutaj swego rodzaju przypadłość, mianowicie jak ktoś zna kogoś w porządku, pochodzenia "bliskowschodniego", to "przenosi" tę osobę na wszystkich, którzy teraz napływają i uważa, że oni są tacy super, a w sposób kompletnie odwrotny czyni to z Polakami - mianowicie posiłkując się jakąś tam wiedzą na temat nieciekawych zachowań pewnych ludzi, przenosi to później na wszystkich. Nie mówię, że nie działa to także w drugą stronę.

Wczoraj zagadałem Duńczyka, o obecnych bliskowschodnich, którzy mieszkają w Danii od lat, powiedział:
"They got no respect for anything" a on nie jest jakiś DF-owiec, normalny.
« Ostatnia zmiana: 22 Wrz 2015, 18:20:07 wysłana przez spooky »

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #95 dnia: 23 Wrz 2015, 03:11:42 »
Nie, spooky- nie zagwarantuję , że nikt z tych przedzierających się przez granice, nie jest terrorystą, gotowym zabijać...Ale ...nikt ci tego nie zagwarantuje.
I naprawdę nie myśl,że jestem jakąś naiwną "islamofilką". Prywatnie przyznam ci, się, ze islam, jako religia, według mnie jest jedną z najgorszych, najbardziej otumaniających człowieka.
Ale nic nie możemy poradzić na otumanienie przez religię zwykłych ludzi, tak, jak nic nie poradzę na radosną działalność Radia z Ryjem w Polsce.
Śmiem podejrzewać, iż terroryści mają lepsze środki , by przerzucać "swoich" do Europy, jesli tego zechcą. Fałszywe dokumenty, przygotowane miejsca, a przede wszystkim- rekrutacja tu, na miejscu. Nie sądzę, ze byliby tak przewidujący, by wiedziec, jak sytuacja z ta falą imigrantów się rozwinie , nie sądze, by "na pałe" wysyłali kogoś w kilkumiesięczną , ryzykowną podróż , ryzykując rejestrację i pobranie odcisków palcow od takiego delikwenta. Przeciez jeszcze kilka tygodni temu nikt się tej "wędrówki ludów" nie spodziewał.
I nie mów mi, że postawa taka, jak moja, zachęca ich do przybywania tutaj.
To nie ja ustalam reguły, nie ja ustalam zakres "socjalu" dla nich- jak ja bym to widziała, to już pisałam - i wątpię, by ktoś się skusił na moją "wizję" ;)- czyli ośrodki, utrzymanie, opieka, szkoła i niewielkie kieszonkowe. Nie ja ustalam przywileje i prawa.
Piszesz o przestrzeganiu prawa , o poruszaniu się wewnątrz Unii bez odpowiedniej kontroli.
Też mi się to nie podoba, też nie jestem zwolenniczką takiej "wedrówki ludów".
Ale fakt się dokonał, oni już tu są i jakieś działania trzeba było podjąć.
Jako uchodźcy wojenni ci ludzie mają prawo do ucieczki do bezpiecznego państwa. W wielu wypadkach ich pierwszym krajem Unii była Grecja czy Włochy . To im musimy pomóc, nie mozemy zamknąć granic i zostawić ich samych z napływającymi masami.
Weryfikacja ich- którzy rzeczywiście uciekają, a kto się tylko "podłączył", to osobna sprawa- i sądzę, że "przesiew" będzie robiony bardzo dokładnie- bo Europy zwyczjanie nie stać na przyjęcie wszystkich, którzy by tego chcieli. Innymi słowy- przez to, co się działo w ostatnim miesiącu, sami sobie "pozamiatali" i myślę, że każdy przypadek będzie "brany pod lupę" , by stwierdzić, czy ma być traktowany jako uchodźca wojenny, czy jako imigrant ekonomiczny.

Wrócę jeszcze do tych fanatyków religijnych.
Nie trzeba być fanatykiem religijnym, by popełniac przestępstwa.
Zabójstwo niewinnej osoby przez terrorystę z kałachem wcale nie jest gorsze, od zadźgania jej nożem we własnym domu w celach rabunkowych .
A...szczerze powiedziawszy, to WCALE nie jestem taka pewna, czy gdyby polskim "moherom" dać broń, nie strzelaliby , do kogo popadnie  ;)- bo przeciez za każdym rogiem czai się Żyd, gej , komunista, albo inny "gender"  8) ::). Miłosć bliźniego aż z nich tryska...
Gdyby Duńczycy mieli się kabusewać pogłoskami i uprzedzeniami, jak my, Polacy, bylibyśmy tu, w Danii , traktowani ? Chciałbyś, by wszyscy patrzyli na ciebie , jak na pijaczka i złodzieja ?

Moja postawa jest "pro", ze względu na wizerunek mojego kraju. I konsekwencje, jakie mogłaby poniesc Polska, odcinając się i mówiąc "to nie nasz problem".
Cały czas o tym piszę.
I nie przenoszę zachowań pojedynczych osób na wszystkich.
Podawałam tylko przykłady, że "po obu stronach" można znaleźć i tych "porządnych", i cwaniaczków .I, że, własnie nie powinno się generalizować , tylko przyjrzeć się pojedynczemu człowiekowi. Bardziej Ty generalizujesz, mówiąc, że osoby z innej kultury nie są w stanie przystosować się do warunków europejskich- bo nie i już. Jakoś większość Polaków w Danii potrafiła sie przystosować do "kultury społecznej", panującej tu, przecież nie wszyscy, gdy urzędnik "wierzył na słowo", oszukiwali i wykorzystywali to, nie wszyscy "ciągnęli z systemu, ile się da" . większość to normalni, uczciwi, pracujący i płacący podatki , ludzie. Że "wyróżniają się" drobne cwaniaczki, buraki i oszusci ? Ano, wyróżniają...
Tak, jak nie powiemy, że wszyscy Polacy to pijacy, złodzieje i buraki, tak nie powiem, że wszyscy Muzułmanie to fanatycy biegający z maczetami. BTW- myślę, że w procesie weryfikacji uchodźców, przydałby się tez biegły psycholog, który potrafiłby rozpoznać pewne objawy zacietrzewienia religijnego, pewne psycho- czy socjopatyczne zachowania.
Znam tez jedną dziewczynę z Erytrei. Wyszła za mąż za Duńczyka, mają dwoje dzieci, skonczyła SOSU skole, cięzko pracuje . Nie widzę u niej oznak "nieprzystosowania", choć różnice kulturowe na pewno są. To naturalne- róznicą kulturową jest też nasz barszczyk z uszkami, zamiast pieczonej kaczki na Święta.I jakoś nikt nam tego nie wytyka.
Tak, czy inaczej, w świetle wczorajszych decyzji, myślę, że ja już chyba powinnam temat zakończyć ;) - Polska zgodziła się na przyjęcie uchodźców, "twarz" zachowana  ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Wrz 2015, 03:23:58 wysłana przez happybeti »
" Polak gorszego sortu"

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #96 dnia: 23 Wrz 2015, 15:03:44 »
 Osobiście wole własnych radykałów :)  PO i pani Kopacz  za miesiąc pożałuje swojej decyzji  :'( .
ps. my  tu sobie gadu gadu a w Berlinie znowu była akcja antyterrorystyczna 
http://wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/501064,berlin-akcja-przeciw-terrorystom-i-werbunkowi-dzihadystow.html

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #96 dnia: 23 Wrz 2015, 15:03:44 »

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #97 dnia: 23 Wrz 2015, 18:13:58 »
Mam tu jeszcze dobry materiał o Szwecji oczywiście powiązany z naszym królestwem.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #98 dnia: 23 Wrz 2015, 18:45:30 »
Troche przydlugawa ta reklama, ale spoko Vordi aluzju poniala - kupilam te prenumerate :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #99 dnia: 24 Wrz 2015, 04:03:56 »

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #100 dnia: 25 Wrz 2015, 04:15:06 »
Dziwna sprawa, bo jak chodziło o kilkanaście tysięcy desantowców z afrika korps to ło matko bosko!!!
  "uchodźcy, to POLSKI WSTYD ". I tyle. Znów Polska, Polacy, zachowują się jak pazerne, egoistyczne , pozbawione empatii i ludzkich uczuć buractwo" itd.
Ale jak chodzi o setkę Polaków  z Mariupola to woda w ustach jakby arab pod spódnicą siedział  ::)

Offline dania_d

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 38
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #101 dnia: 25 Wrz 2015, 08:56:18 »
A ja podam pewien paradoks. Polacy sa za precz arabom do EU, PL itd. A pytanie kto najwiecej przemyca ludzi z tamtych regionow ? ( i do tego daja si zlapac )

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #102 dnia: 25 Wrz 2015, 10:51:29 »
SERIO? Dobre!

Gdzie to znalazles?
daj poczytac !

To by tlumaczylo to ogloszenie:
http://www.poloniainfo.dk/forum/index.php/topic,1090007.0/topicseen.html
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #103 dnia: 25 Wrz 2015, 11:53:14 »
Na przemycie zarabia się teraz lepiej niż na narkotykach to też nic dziwnego że interes kwitnie.
A i innym czasem coś skapnie......
http://parezja.pl/wegierski-chlopiec-zbiera-jedzenie-wyrzucone-przez-imigrantow-1/

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #104 dnia: 25 Wrz 2015, 16:17:05 »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #104 dnia: 25 Wrz 2015, 16:17:05 »

Co o tym sadzicie?

Zaczęty przez wyspiarzDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 6835
Ostatnia wiadomość 11 Kwi 2008, 12:37:54
wysłana przez vera
Co o tym sadzicie?

Zaczęty przez mariuszkDział Hydepark

Odpowiedzi: 182
Wyświetleń: 96187
Ostatnia wiadomość 17 Maj 2010, 18:30:19