Ogólne > Rodzina ...

ciąża a wyjazd do Polski

(1/4) > >>

elleve:
w 8 miesiącu ciąży, będąc na zwolnieniu lekarskim chciałabym pojechać do Polski (zwolnienie mam z powodu ciężkiej pracy a nie stanu zdrowia) Czy mogę mieć jakieś problemy z tego powodu? czy może ktoś mnie skontrolować tak jak w Polsce? Czy mogę ponieść w związku z tym jakieś konsekwencje???

leo1:
Moja zona wyjechala w osmym miesiacu na ponad tydzien do Pl. i nie bylo zadnego problemu musiala powiadomic o tym tylko swoja polozna ale jest ryzyko ze dzidzia nie bedzie czekac i wtedy moze byc problem.

faja:
Jesli jestes na sygedapenge i chcesz wyjechac za granice, musisz poinformowac o tym jobcenter.
Tracisz wtedy prawo do pieniedzy za te dni.
 Tak mowia przepisy.

roga:

--- Cytat: faja w 26 Wrz 2015, 07:33:43 ---Jesli jestes na sygedapenge i chcesz wyjechac za granice, musisz poinformowac o tym jobcenter.
Tracisz wtedy prawo do pieniedzy za te dni.
 Tak mowia przepisy.

--- Koniec cytatu ---

Nie jestem taki pewny czy masz racje, chyba ze relatyuwnie nowy przepis, ale przepisy ktore znam mowia, ze obywatel Unii moze "zabrac" ze soba sygedagpenge do innego kraju, a na dodatek kontrole jego "stanu chrobowego" na zyczenie np Danii, ma dokonywac sluzba zdrowia kraju w ktorym przebywa, to znaczy Polska, jezeli chory przebywa w Polsce. Jezeli ten przepis zostal zmieniony to podaj ten nowy przepis - na pewno bedzie przydany wielu osobom. Natomiast zgadzam sie, ze przebywajac na arbejdsløshedspenge, albo kontanhjælp, nalezy uzyskac akcept na wyjazd zagranice prze jobcenter albo komune.

faja:
Taka odpowiedz dostalam w kommune, gdy chcialam wyjechac za granice: mozesz przebywac w dowolnym miejscu w Danii, ale tacisz sygedagpenge gdy wyjezdzasz za granice Danii. Nie przyszlo mi do glowy, ze przepisy moga mowic inaczej, mam staly pobyt tutaj.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej