Ogólne > Rodzina ...

ciąża a wyjazd do Polski

<< < (2/4) > >>

roga:
Osobe pytajace w tej sprawie potraktowalem jako podatnika nie majacego pobytu stalego w Danii i przeywajacego w Danii wylacznie na zasadzie posiadania tutaj kontraktu zatrudnienia lub w ramach laczenia rodzin (maz pracujacy  w Danii). Jezeli sa watpliwosci, to nalezaloby zwrocic sie do komuny z zapytaniem w tej sprawie i wyjasnic to przed wyjazdem. Relatywnie niedawno byla reforma dagpenge i byc moze uszlo cos mojej uwadze, ale rozmawialem wlasnie wczoraj z kopetentna osoba w takich sprawach, ktora wyjasnila mi, ze w przeciwienstwie do "przedtem". gdzie mozna bylo bez najmniejszego problemu przebywac na chorobowym poza Dania, tak dlugo jak sie mialo zwolnienie lekarskie, teraz nadal mozna tak robic, to znaczy byc na chorobowym poza Dania, ale instancja wyplacajaca sygedagpenge, moze wzywac na kontrole do Danii, w celu ustalenia stanu zdrowia i ewentulanych zmian dotyczacych uznania pacjenta do przebywania na chorobowym. Mysle, ze zwrocenie sie do komuny calkowicie wyjasni watpliwosci. Kazdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie.  W Danii konkretna choroba, ktora ogranicza/ograniczyla wykonywanie dotychczasowej pracy, nie oznacza, ze pacjent nie moze wykonywac innej pracy. Dopoki sa widoki na leczenie i poprawienie stanu zdrowia, to jest sie na chorobowym. Jezeli sytuacja nie rokuje poprawy i stan zdrowia jest ustabilizowany na pewnym poziomie, to zazwyczaj jest mowa o zakonczeniu okresu chorobowego. Wowczas albo nalezy szukac sobie innej pracy. Emerytura dla osob przebywajacych tutaj wylacznie w zwiazku z wykonywaniem pracy jest raczej prawie niemozliwa do uzyskania- moze w przypdaku posiadania stalego pobytu.   

zpatentem:
Elleve,

Na takie specyficzne pytania, o komplikacji swego zycia, tuz przed rozwiazaniem:) odpowie precyzyjnie tylko komuna i to po glowkowaniu. Podejrzewam, ze Roga nigdy nie byl w ciazy, a Faja tak, ale w zeszlym stuleciu, jestem tez pewny, ze zadne z nich nie podrozowalo by w twoim stanie.

elleve:

--- Cytat: roga w 27 Wrz 2015, 09:23:32 ---Osobe pytajace w tej sprawie potraktowalem jako podatnika nie majacego pobytu stalego w Danii i przeywajacego w Danii wylacznie na zasadzie posiadania tutaj kontraktu zatrudnienia lub w ramach laczenia rodzin (maz pracujacy  w Danii). Jezeli sa watpliwosci, to nalezaloby zwrocic sie do komuny z zapytaniem w tej sprawie i wyjasnic to przed wyjazdem. Relatywnie niedawno byla reforma dagpenge i byc moze uszlo cos mojej uwadze, ale rozmawialem wlasnie wczoraj z kopetentna osoba w takich sprawach, ktora wyjasnila mi, ze w przeciwienstwie do "przedtem". gdzie mozna bylo bez najmniejszego problemu przebywac na chorobowym poza Dania, tak dlugo jak sie mialo zwolnienie lekarskie, teraz nadal mozna tak robic, to znaczy byc na chorobowym poza Dania, ale instancja wyplacajaca sygedagpenge, moze wzywac na kontrole do Danii, w celu ustalenia stanu zdrowia i ewentulanych zmian dotyczacych uznania pacjenta do przebywania na chorobowym. Mysle, ze zwrocenie sie do komuny calkowicie wyjasni watpliwosci. Kazdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie.  W Danii konkretna choroba, ktora ogranicza/ograniczyla wykonywanie dotychczasowej pracy, nie oznacza, ze pacjent nie moze wykonywac innej pracy. Dopoki sa widoki na leczenie i poprawienie stanu zdrowia, to jest sie na chorobowym. Jezeli sytuacja nie rokuje poprawy i stan zdrowia jest ustabilizowany na pewnym poziomie, to zazwyczaj jest mowa o zakonczeniu okresu chorobowego. Wowczas albo nalezy szukac sobie innej pracy. Emerytura dla osob przebywajacych tutaj wylacznie w zwiazku z wykonywaniem pracy jest raczej prawie niemozliwa do uzyskania- moze w przypdaku posiadania stalego pobytu.   

--- Koniec cytatu ---

Tak, mam stały kontrakt oraz pobyt stały. Chce pojechać na max 2tyg. nie będzie to korygowało z wizytami u położnej i lekarki a w PL też mam zamiar odwiedzić ginekologa.

ddudekk:
Ale gdy żona urodziłaby w Polce to dziecko nie dostanie obywatelstwa w Danii?

Jomir:
O ile zadne z Was nie ma dunskiego obywatelstwa, to dziecko i tak nie dostanie.
W Danii obowiazuje w kwestii obywatelstwa prawo krwi, a nie ziemi.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej