Ogólne > Hydepark

Komentarze powyborcze?

<< < (3/83) > >>

happybeti:
Zauważ, newbie, że jeszcze rządu nie utworzyli, a już Ziobro wycofuje się z obietnic.
http://wyborcza.pl/1,75478,19090206,ziobro-500-zl-na-dziecko-nie-wycofujemy-sie-moze-sie-nie.html

newbie12:
Ja się modlę, żeby oni nie zaczęli spełniać tych swoich obietnic bo skad na to wezmą? Polska w ostatnich latach odnotowała znaczny rozwój gospodarczy, obawiam się, że ich pomysły mogą doprowadzić kraj na skraj załamania ekonomicznego. Oczywiście Kaczyński ma pomysł- dodrukować pieniędzy  ;D

A z drugiej strony, niech spełniają obietnice, może wtedy naród przejrzy na oczy. Teraz będzie "prawdziwa" Polska dla "prawdziwych" Polaków, wszystko będzie "właściwe" i "odpowiednie". Już pojawiły się zapowiedzi "prawdziwej" walki z korupcją(nota bene przez Kaminskiego, ktory miałby zostać koordynatorem służb specjalnych w rządzie PiS a ktory  został przez sąd I instancji uznany za winnego przekroczenia uprawnień  i przestępstwa przeciwko dokumentom przy tzw. aferze gruntowej), zacieśnienia stosunków z USA, odkręcenia in vitro, no i oczywiście zmiana Konstytucji. Dodajmy jeszcze do tego Macierewicza i Smoleńsk.
Zapomnieli rodacy już jak było.

A tak na marginesie, może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi ze słowami Kaczyńskiego "zemsty nie będzie"?

newbie12:
 :)

cwsm111:

--- Cytat: newbie12 w 27 Paź 2015, 14:24:55 ---Ja się modlę, żeby oni nie zaczęli spełniać tych swoich obietnic bo skad na to wezmą? Polska w ostatnich latach odnotowała znaczny rozwój gospodarczy, obawiam się, że ich pomysły mogą doprowadzić kraj na skraj załamania ekonomicznego. Oczywiście Kaczyński ma pomysł- dodrukować pieniędzy  ;D

--- Koniec cytatu ---

Mi tam PO zajebała pieniądze z OFE , wiec ten koszyczek pusty , może drukowanie pieniędzy to jest wyjście.

newbie12:
Wyjście... chyba krok w przepaść.

Dodruk pieniedzy wywoła wyższą inflację a tym samym zwiększenie podatku inflacyjnego, którego nie rozumie 95% społeczeństwa.

Czemu rząd miałby ograniczać świadczenia socjalne czy redukować zbędne wydatki skoro zawsze może dodrukować złotówek? Dodruk zawsze jest zły gdyż ostatecznie doprowadza do inflacji która jest ukrytym podatkiem płaconym przez wszystkich oszczędzających przy czym zbyt szybki dodruk zawsze kończy się hiperinflacją oraz załamaniem gospodarki.

Dla rządu jest to komfortowa sytuacja ale dla przeciętnych obywateli dramat. Wyższa inflacja to wyższe ceny. Wyższe wynagrodzenia, wyższe ceny nieruchomości czy akcji oznaczają wzrost opodatkowania nominalnych dochodów. Kupując np. nieruchomość dziś i sprzedając ją za 4 lata po cenie dwukrotnie wyższej zapłacimy 19% podatek od wzrostu ceny. Będzie on nieuchronny i bez znaczenia będzie fakt, że tym samym wartość naszych pieniędzy spadła o 50%. Zysk nominalny jest więc podatek się należy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej