Ogólne > Rodzina ...

Urlop rodzicielski w Danii

<< < (4/22) > >>

Wilma:
Ok... to ja zapytam o mój przypadek:
Mam żółtą kartę mam przypisanego lekarza rodzinnego, pacowalam od wrzesnia do stycznia i zwolnilam sie z pracy. Zaszłam w ciąże w Kwietniu czy i mnie sie należy macieżyńskie? (tzn tylko po porodze prawda?) bo do rozwiązania nie(chyba?)
Dziekuję za odpowiedzi.

P.S.
NIe chce być nie grzeczna, ale dziekuję za nie miłe odpowiedzi.

Edytam:
Na stronie komuny jest napisane, że trzeba mieć przepracowane ostatnie 3 miesiące przed przejściem na macierzyński po 120 godzin miesięcznie. Macierzyński zaczyna się miesiąc przed datą porodu. Więc jeśli szybko znajdziesz pracę, żeby do końca ciąży pracować, dostaniesz. Jeśli Twoja praca będzie ZAGRAżAłA ciąży, wtedy możesz dostać zwolnienie lekarskie. Jeśli jest tylko ciężka, lekarz doradzi zmianę pracy lub odpoczynek.... Ja tak miałam, jestem teraz w 6 miesiącu.

mamuśka2:
Hejka chciałabym się dowiedziec jak jest z pieniędzmi po tych 14 tygodniach urlopu macierzyńskiego. czy jakieś pieniądze po tym okresie mi przysługują? Pozdrawiam ;)

felis:
Z tego co wiem to są 2 tygodnie tacierzyńskiego.

EUZEBINA:
ja dostaję pieniążki przez niecały rok od chwili urodzenia,taką decyzję dostałam z komuny!nie wiem czy to jest w dalszym ciągu macierzyński,czy ogólnie rodzicielski ,ale dostaję,więc chyba ok! ;)

[Posted on: 20 Wrzesień  2009, 15:56:42]
a te dwa tygodnie przysługują ojcu po urodzeniu dziecka,płaci za nie komuna,ale mama też w tym czasie jest w domciu!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej